Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
retro zagreb

Trnovit put uspinjače do jednog od gradskih simbola

Uspinjača
Foto: Zagreb kakav je bio nekada
1/2
23.03.2016.
u 20:00

Od neslavne prve vožnje 1890. do elektrifikacije 1934. na dionici od 66 metara dobila je i nadimak – zapinjača. Poduzetnik Klein dobio je od Grada koncesiju na 40 godina da upravlja isprva parnim vozilima koja će iz Bregovite voditi do Gornjega grada...

Bilo je to jedne godine krajem 19. stoljeća kada je stanoviti D. W. Klein uočio frekventnost pješačkog prometa po Bregovitoj ulici. Ispalo je da broj Zagrepčana koji dnevno svladaju 165 stuba do Gornjega grada i te kako opravdava izgradnju prijevoza.

Doista se više ljudi penjalo današnjom Tomićevom nego Mesničkom ili Radićevom, koja se tada zvala Duga ulica. Klein je smatrao da je idealan prijevoz za takav uspon i udaljenost uspinjača poput one iz Budimpešte. Gradski su oci ideju smatrali zanimljivom te Kleinu dali koncesiju na 40 godina. Ugovor je potpisan 12. prosinca 1888. godine, a radovi su počeli 6. svibnja 1889. godine. Slika datira upravo iz te godine, a preuzeta je iz Facebook-grupe “Zagreb kakav je bio nekada”.

Zagrebačka je uspinjača sa svojih 66 metara bila najkraći takav prijevoz možda i u svijetu, no dala je Zagrebu poseban štih, atrakciju koja se održala do danas. No, nije sve išlo bez problema. Prva je probna vožnja završila na neslavan način, kada se glavni ležaj stroja praznih kola istrgnuo s temeljem.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

No, dvadesetak dana poslije, 14. ožujka 1890., obavljena je i prva uspješna testna vožnja. Iako su gradski oci za samo dva dana dali Kleinu građevinsku dozvolu, čini se da nisu dijelili posebno oduševljenje njezinim pokretanjem. Uspinjača službeno počinje raditi 8. listopada 1890. bez posebne svečanosti.

Čudno, s obzirom na to da je bila riječ o jednom od modernijih strojeva koje je Zagreb vidio. Bila je to uspinjača na parni pogon s dvije kabine. Putničke su kabine bile razdijeljene u dva razreda, a prvi je, jasno, gledao na Grič.

Kao trajni oblik prijevoza uspinjača je uspostavljena 23. travnja 1893. Zanimljivo, godinu je starija od konjskog tramvaja. Nije osječki poduzetnik bio osobite sreće s uspinjačom. Slab povrat uloženog već ga je nakon dvije godine nagnao da je prepusti tvrtki Ganz.

Jedan bi od razloga mogao biti slaba funkcionalnost pa je uspinjača dobila i nadimak – zapinjača. Devet je mjeseci trajala rekonstrukcija, ali ni to nije bilo dovoljno da osigura profit privatnim poduzetnicima pa 1928. prelazi u ruke Grada Zagreba. Njome sada upravlja Zagrebački električni tramvaj koji je modernizira te ona 1934. konačno dobiva i električni motor.

Komentara 3

SO
sohnahoakasaa
21:06 23.03.2016.

U njoj i oko nje su se zbivali razni 'važni' događaji. Jednog se bumo profesorica moga sina i ja uvek dobro zapam(e)tile. Hehehehe ja ne po lošem ...pa se bum sad opet malo nasmijala.....

DU
Deleted user
20:19 23.03.2016.

Sa uspinjačom se ne treba previše hvaliti. Djeluje odviše provincijalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije