Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tisuću izviđača stječe nova znanja i vještine u Velikoj Gorici na godišnjem Zborovanju izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske
Foto: Savez izviđača Hrvatske
1/7
20.05.2023.
u 10:17

U Velikoj Gorici održava se 14. Zborovanje izviđača Hrvatske, godišnje nacionalno okupljanje izviđača iz svih krajeva Lijepe naše. Od 19. do 21. svibnja više od 1000 mladih izviđača u središtu Velike Gorice odmjerit će svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama.

Zborovanje je u subotu, 20. svibnja, svečano otvorio gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, koji je tom prigodom izjavio: „Izviđači daju dodanu vrijednost našem društvu i zajednici. I naša velikogorička udruga skauta „Tur“ u svojih je 30 godina djelovanja odgojila brojne generacije naših sugrađana. Svi vi kroz svoje udruge stječete brojne vještine, a kroz vaše izviđačko iskustvo postajete spremniji za život.“

Foto: Savez izviđača Hrvatske

„Ovdje su s nama izviđači iz svih dijelova Republike Hrvatske – od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, Velike Gorice pa sve do Zadra i Splita. Zborovanje je mjesto gdje se družimo, ali i natječemo. Organiziramo Državnu izviđačku olimpijadu i Izviđački-olimpijski višeboj. To su ekipna natjecanja u kojima se osnovnoškolci i srednjoškolci natječu u brzinskom dizanju šatora, vezanju korisnih čvorova u primjeni, prenošenju  poruka na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenju vatre i orijentacijskom krosu.“ – izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Osim navedenih aktivnosti, sudionici 14. Zborovanja izviđača Hrvatske posjetit će cijeli niz kulturno-povijesnih i lokalnih zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja: Muzej Turopolja, Etno-selo Novo Čiče, Mraclin – škola narodnog zdravlja, Zrakoplovno-tehnički centar, arheološko nalazište Andautonija (Šćitarjevo) i dr.

Savez izviđača Hrvatske, koji je organizator ove aktivnosti, nacionalna je skautska organizacija i članica Svjetske organizacije skautskog pokreta i najveća organizacija za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj. Savez izviđača Hrvatske okuplja 60 izviđačkih udruga i 4000 članova diljem Hrvatske, a baštini 111 godišnju tradiciju izviđaštva u Hrvatskoj.

Foto: Savez izviđača Hrvatske

Aktivnost se održava u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada Velika Gorica, kao i u suradnji s mnogim velikogoričkim institucijama, organizacijama i tvrtkama.

Glavni partner u organizaciji 14. Zborovanja izviđača Hrvatske je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije