Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova biciklijada

Svi putevi vode u Samobor: Spektakl na Vugrinščaku uz Vatru i Prljavo kazalište

storyeditor/2023-05-31/PXL_110622_94002149.jpg
Foto: Emica ElvedjiPIXSELL
1/12
03.06.2023.
u 07:00

Uživajte u druženju, vožnji od Zagreba do Samobora, cjelodnevnoj zabavi i tulumu koji će okruniti praznik na dva kotača. Startamo u 10 s Trga dr. Franje Tuđmana

Jeste li osigurali svoj startni broj? Ako niste, ne brinite, čeka vas na Trgu dr. Franje Tuđmana, s kojeg starta 41. Večernjakova biciklijada. Pod sloganom "Praznik na dva kotača" krećemo u 10 sati, no prije toga dijele se startni brojevi, prigodne majice i voda, stoga preporučujemo da onamo dođete već oko devet, najkasnije 9.30.

Kako biste bez problema prevalili rutu od 22 kilometra, potrebno je prethodno se zagrijati, za što će se na startnoj liniji, 20 minuta do pola sata prije početka vožnje, pobrinuti fitness-majstorica Renata Sopek. Program će se sastojati od klasičnog razgibavanja te vježbi za ubrzavanje pulsa te u paru. Za sve koji nemaju vlastitog ljubimca na dva kotača, a i nisu ga mogli ni od koga posuditi, pobrinuo se sustav javnih bicikala Nextbike. Sudionicima je, naime, osigurao 50 bicikala, koji vas, spremni za akciju, čekaju na startnoj liniji.

VEZANI ČLANCI: 

Na koncert, naravno, besplatno

Kao i lani, biciklistička kolona će se s Tuđmanova trga kretati Reljkovićevom, Ilicom, Alejom Bologne, Škorpikovom, Samoborskom do Podsusedskog mosta pa nastaviti Ulicom Franje Tuđmana, Svetonedeljskom i Perkovčevom, potom će prijeći preko Trga kralja Tomislava u Samoboru te Livadićevom i Starogradskom na kraju stići do Sportsko-rekreacijskog centra Vugrinščak. Cijela je staza asfaltirana i ravna, a smisao biciklijade nije utrkivanje nego druženje, stoga apeliramo na sve sudionike da se drže laganijeg ritma vožnje. Biciklističku karavanu će cijelim putem tradicionalno pratiti policijske snage koje će regulirati i promet. Očekuje se da će prvi sudionici na cilj početi pristizati već oko 11.30 sati.

Foto: VL

Nakon pedaliranja, na hidropatskom kupalištu Vugrinščak očekuje nas cjelodnevna zabava, koja će potrajati do kasnih večernjih sati. Neće nedostajati ni još sportske rekreacije uz malonogometni turnir te otvorene terene za odbojku na pijesku. Okrepu pak potražite na punktovima s kojih će se širiti zamamni mirisi roštilja te se osladite sočnim burgerima, ćevapčićima, kobasicama i hot-dogovima, a rashladiti se možete, primjerice, pivom. A osvježenje ćete moći pronaći i u velikom bazenu te u manjem za djecu, koji su nakon obnove 2019. pod upravom Gradske ustanove Sportski objekti Samobor.

Na jednom od punktova Hrvatska liga za hipertenziju mjerit će krvni tlak, i to u sklopu projekta Lov na tihog ubojicu. Bit će moguća i mjerenja na metaboličkoj vagi, a prijave nisu potrebne. Brojne animacije i radionice očekuju najmlađe, a oni malo stariji moći će se, među ostalim, od 13 sati zabaviti i na "Wine&paint" radionicama ili svoje znanje iz opće kulture i iz povijesti Večernjakove biciklijade provjeriti u pub-kvizu.

Velika fešta očekuje se u večernjim satima, točnije od 19.45, kada će pozornicom zavladati članovi virovitičke Vatre te okupljene rasplesati nekima od svojih najvećih hitova kao što su "Tango", "Zajedno sami", "Nama se nikud ne žuri", "Bilo je dobro dok je trajalo"... Koncert za koji su spremili poseban repertoar, kako je najavio frontmen Ivan Dečak, svojevrstan je presjek 24 godine karijere benda čija je krilatica "sport i glazba". U nastavku spektakla na koji je, naravno, ulaz besplatan, na pozornicu će se popeti i dugo najavljivani gost iznenađenja.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

"Kiše jesenje", "Korak po korak", "Mi plešemo", "Marina" i "Ne zovi mama doktora" samo su neke od uspješnica na koje će se opet čagati na Vugrinščaku jer će nam se i ove godine pridružiti legendarno Prljavo kazalište. Lani su, na jubilarnoj 40. Večernjakovoj biciklijadi, podsjetimo, uz ostale izvođače oduševili na desetke tisuća ljudi, publika je skandirala "Hoćemo još" te s velikim žarom, uz Mladena Bodalca i Jasenka Houru, pjevala neke od najvećih hitova, a ništa manje ne očekuje se ni večeras.

Događaj koji se ne propušta

Zagrebački rock-sastav osnovan je 1977., dvije godine prije prve Večernjakove biciklijade, a kako se kroz više od četiri desetljeća mijenjala jedna od najdugovječnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj, može se, podsjetimo, do 11. lipnja razgledati u postavu arhivskih fotografija Siniše Hančića u galeriji Cloverfield. Svaki dan, osim nedjelje, od 14 do 19 sati na adresi Pod zidom 12 možete vidjeti kako je 1979. sedam tisuća ljudi pedaliralo na ponijima i specijalkama ili kako je Večernjakova biciklijada 1989. okupila čak 40.000 ljubitelja vožnje na dva kotača.

Od samih početaka, kao i danas, sudjelovali su biciklisti svih dobnih skupina, od djece do umirovljenika, rekreativci i profesionalci, a ima i onih koji nikada nisu propustili pedaliranje do Vugrinščaka, Prepuštovca ili Šmidhena i zabavu uz brojna slavna imena poput Severine, Tajči, Magazina...

VEZANI ČLANCI: 

Za povratak iz Samobora bit će osiguran i prijevoz autobusima koji će u 21 sat te u ponoć kretati iz Livadićeve, odnosno kod mosta ispred hotela Lavica s ciljem na zagrebačkoj Ljubljanici.

A kad vas put već nanese u Samobor, možete kušati i neke od tamošnjih autohtonih specijaliteta poput slavne kremšnite ili češnjovke. S glavnog trga prošetati se možete do crkve svete Anastazije i Anindola ili pak svratiti u gradski muzej smješten u obiteljskoj kući skladatelja i nekadašnjeg samoborskog gradonačelnika Ferde Livadića. Najbolji pogled na Samobor pruža se pak s brda na kojem i dalje stoje ostaci povijesnog starog grada, na kojem je film snimao i Jackie Chan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije