Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Prosvjedom protiv gradnje žele sačuvati zelenilo svojeg kvarta

Lanište park branitelja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
07.06.2016.
u 18:37

Na Laništu investitori ulažu, čime to naselje postaje atraktivnije, no istodobno i siromašnije

Zašto bi nekome bila zanimljiva lokacija naselja Lanište, jasno je. Otkako se taj kvart na samom ulazu u grad proširio novim naseljem sagrađenim oko nove dvorane Arena i istoimenog trgovačkog centra, postao je atraktivno mjesto za življenje.

Ako se tamo provede i tramvajska pruga i sagradi most prema Jarunu, doista će se raditi o jednoj od atraktivnijih lokacija. Jasno je onda i zašto je to naselje meta različitih investitora i građevinara.

Još je svježa priča o Društvenom centru, spominjao se i Obrtnički dom, a nedavno je iskrsnula još jedna afera s gradnjom nove stambene zgrade. Investitori žele zaraditi i to ne treba osporavati, no mora li zarada dolaziti uz cijenu gubitka ionako malog broja zelenih površina?

O preizgrađenosti ne treba puno govoriti, cijelo je naselje, i ono sagrađeno za potrebe branitelja, i “limenke” i ono sasvim novo na Jaruščici već prenapučeno. Osim što je nova zgrada sagrađena na spornoj parceli koja je nekada pripadala Gradu i na kojoj je bio Park branitelja, ta bi zgrada trebala biti i za tri etaže viša od bilo čega u tom dijelu naselja. U Park branitelja Grad je ulupao 222.000 kuna iako je već tada ta parcela pripadala investitoru. Kao i prije, građane Laništa nije pitao nitko ništa kao što nitko ne pita tko će odgovarati za bacanje tog novca u vjetar. Slaba je utjeha i to što investitor gradi manju zgradu od one koju je inicijalno namjeravao.

No oni ne miruju, inicijative su za očuvanje kvalitete života u tom naselju stalne.

U srijedu će se pod imenom inicijative građana za zeleno Lanište održati i prosvjed upravo za očuvanje zelenih površina i kvalitete života te zaustavljanje gradnje na Laništu. A u tu kvalitetu spadaju i vrtići i škole kojih je već premalo. Ne vidim mudrosti ni u preizgrađenosti, kako će se održati cijena nekretnina u prenapučenom naselju? Na Laništu postoje i civilne udruge i mjesni odbor, no obvezu da se građane nešto o svemu pita shvaća se doslovno onako kako u regulama piše – mora ih se pitati, ne mora ih se i poslušati.

Komentara 7

WU
wuggibiba
19:22 07.06.2016.

Nema sanse, Bandic poznaje samo kamen.

Avatar Niškorist
Niškorist
15:57 08.06.2016.

Opet glasajte za Bandiča pa bu vam i fontanu zgradil ?

AN
annymaloseja
10:34 09.06.2016.

"Limenke" i Jaruščica nisu Lanište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije