Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Već tradicija

Na Vugrinščaku u Samoboru sutra pale 5. Jurjevski krijes

krijes
Foto: TZ Samobor
22.04.2016.
u 17:50

Za program je zadužena udruga Oživljena povijest Samobor u suradnji s GČ Gornji kraj – Hamor na livadi Vugrinščak

Udruga Oživljena povijest Samobor u suradnji s GČ Gornji kraj – Hamor na livadi Vugrinščak sutra organizira samoborsko Jurjevo.

Tom će prilikom u gradu već petu godinu zaredom biti zapaljen Jurjevski krijes, s ciljem oživljavanja ove tradicije samoborskog kraja. Prije samog krijesa publiku će zabaviti bend "Neki to vole loše", uz nastup žonglerske udruge "Razbibriga", nakon čega slijedi zabavni program. Sve počinje u 20 sati.

Jurjevo je prvi kršćanski proljetni blagdan poslije Uskrsa, kažu iz Udruge Oživljena povijest Samobor, a obilježava se 23. travnja. Posvećeno je ratniku, mučeniku i svecu koji nastupa protiv mračnih sila i odgoni ih. U narodu je Jurjevo smatrano pravim početkom proljeća i gospodarske godine, odnosno pobjedom svjetla nad tamom. Večer uoči Jurjeva ljudi su se tradicionalno okupljali, blagovali, plesali i pjevali, nosili zelene grančice i palili krijes. Jurjevski se krijesovi pale od davnina, a njima se pozivalo na buđenje proljeća. Zbog obrane od demona, to su bile poveće lomače od drača, borovice, slame i sličnog raslinja.

Prema narodnom vjerovanju, onaj tko preskoči preko jurjevske vatre bit će zaštićen od bilo kakve groznice i bolesti tijekom čitave iduće godine. Također, naši stari su vjerovali da ove vatre, osim što imaju moć rastjerivanja zlih sila te štite od demona, bolesti i štetočina, istovremeno donose pročišćenje i božanski blagoslov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije