Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt greenway

FOTO Jedinstveni zeleni asfalt upravo se postavlja na nasip u Zagrebu, evo kako će izgledati nova staza

Foto: Grad Zagreb
1/6
18.10.2023.
u 11:16

Inače, o biciklističkoj ruti Greenway, dugačkoj 132 kilometra, koja se proteže od Bregane do Lijevog Dubrovčaka (kod Ivanić-Grada) s obje strane savskog nasipa, govorilo se gotovo puno desetljeće, a ovo je peta od ukupno devet faza.

Krenula je 5. faza projekta Greenway, pohvalili su se na službenim stranicama Grada Zagreba jučer o radovima na biciklističkoj stazi koje su, doduše, započeli 6. rujna prošle, 2022. godine. Dakle, nešto više od godinu dana od početka radova na bicikilističko-pješačkoj stazi uz južnu obalu Save počelo je postavljanje asfalta.

U završnoj fazi je 5. faza projekta, odnosno dionica od zagrebačkog naselja Blato do Savskog mosta u duljini od 1.6 kilometara. No, nije riječ o običnoj stazi kakve već postoje diljem metropole pa i u šljučnanoj varijanti na nasipu, već se na Greenwayu po prvi put u Hrvatskoj primijenjuje ekološki asfalt.

Eko-asfalt je nova verzija asfalta za izradu cesta i prometnih površina. Istraživanja pokazuju kako ima bolja mehanička i tehnička svojstva i puno je izdržljiviji od konvencionalnog asfalta, a tijekom proizvodnje ispušta se manje štetnih tvari jer se koristi drugačiji bitumen, piše portal Bauštela.hr. na kojem su detaljno pojasnili svojstva novog asfalta koji prima i pigmente za boju pa će tako ovaj zagrebački uz Savu biti zelene boje.

GALERIJA: Asfaltiranje nasipa

1/6

Ekološki asfalt proizvodi se u bazi Zagrebačkih cesta u Rakitju, pojašnjavaju u Gradu te dodaju da nakon asfaltiranja predstoje završni radovi.

– Slijede radovi krajobraznog uređenja, postavljanje klupa i opreme, te završni radovi na odmorištu kod pješačkog mosta – navode u objavi.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, o biciklističkoj ruti Greenway, dugačkoj 132 kilometra, koja se proteže od Bregane do Lijevog Dubrovčaka (kod Ivanić-Grada) s obje strane savskog nasipa, govorilo se gotovo puno desetljeće, a ovo je  peta od ukupno devet faza.

– Dalje idemo prema Mostu slobode, Mostu mladosti, a onda prema Domovinskom mostu. Bit će i LED rasvjeta uz obnovljive izvore energije, pazeći na svjetlosno zagađenje, pazeći na vizuru. Uključivat će i trake za trčanje, kao i zelenilo budući da ga se tu može i ima pravo postaviti - istaknuo je lani prilikom otvorenja radova gradonačelnik Tomislav Tomašević.

GALERIJA: Ovako bi trebala izgledati dovršena staza Greenway

1/5

Komentara 11

SE
SedmiElement
17:06 18.10.2023.

Greenway, šaranje ulica po pješačkim zonama i sl., za to se ima... ali pokositi travu, urediti živicu.. tramvajske pruge zarasle, slivnici zaštopani, raste drveće skoro iz njih.... i da, pothodnik u Sigetu! Nitko, ali nitko se do sada nije usudio objaviti fotke istog .. na njemu se radi već više od gidinu dana.. boja sa stropa otpada nakon svake kiše, katastrofa!!!!! Ni blizu kraj radova...

ZA
zagi101
12:26 18.10.2023.

ako budu temperature minus deset nekoliko dana dolazi do pucanja asfalta ako je podloga loša a čini mi se da je tako, opet neko sprema pinku u džep na račun grada

Avatar Idler
Idler
11:25 18.10.2023.

Trake za trčanje valjda nebuju isto od asfalta...nek zmisliju neki "zeleni" tartan il tak nekaj ! Inače betoniranje kakšno god bilo mi ni "zelene" ali ah !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije