Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrepčani ogorčeni: Ne znam što se događa, ali stvarno su pretjerali!

U odnosu na prošlu zimu, veći su i računi za grijanje, a češće otkazuju i akumulatori
24. siječnja 2017. u 14:30 74 komentara 51700 prikaza
23.01.2017., Zagreb - Trznica Dolac zbog hladnoce ima malo prodavaca, te su cijene vise nego inace zbog vremenskih uvjeta. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ko da je zlatna – opisivali su jučer cijenu zelene salate kupci na Dolcu. Dvije glavice koštaju isto koliko i kilogram teletine, pa su oni, koji su primarno došli po povrće, uglavnom odlazili bez njega.

Glavica salate 35 je kuna. Brokula je 30, blitva 25, koraba 20, a hren čak 40 kuna. Ne znam što se događa, ali stvarno su pretjerali – rekao je Anton Mađer, koji je jučer s Dolca odnio tek krumpir. Kilogram ličkoga pet je kuna, što je, zaključio je, u redu cijena.

Čestitka od 1200 kuna

– Već smo ga prije iskopali i sad se prodaje jer ga imamo u zalihi. Cijene nesezonskog povrća su više jer nam je sve smrznulo, čak i u plastenicima. Ako je nekome baš do zelene salate, taj će je kupiti bez obzira na to koliko košta – objašnjavala je kumica Marija, dok je dekom pokrivala svoju blitvu. Ona i tek nekoliko njezinih kolegica bile su jučer jedine prodavačice na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici. Na svoje štandove dođu, ispričale su, kad je temperatura u gradu u minusu 12 Celzijevih stupnjeva.

– Prodavači koji si to mogu priuštiti na ovakvoj hladnoći ostaju doma – ispod kape, dva šala i tri jakne – promrmljala je Ivana s Dolca. Nije skupo samo na tržnicama, požalili su se Zagrepčani, već i u stanovima te kućama.

– Nikad nismo dobili ovoliki račun za grijanje. Iz toplane, za nas četvero i stan od devedeset kvadrata stigla nam je “čestitka” od 1200 kuna – rekla je Margareta Tvrdeić, dok su se u obitelji Mišić iz Brezovice požalili kako su na grijanje već potrošili deset kubika drva, dok im inače za prosječnu zimu dosta bude petnaest. “Pate” i automobili, već su ranije upozorili iz Autokluba Maksimir, u kojem su objasnili kako se na niskim temperaturama prije prazne akumulatori, zgušnjava se ulje, smrzava tekućina za pranje vjetrobrana, a i voda na dnu spremnika goriva. Kako bi automobili Zagrepčana ujutro upalili iz prve, iz Zagrebparkinga ponudili su mjesečne noćne pretplatne karte po cijeni od 35 do sto kuna, s tim da se vikendom i blagdanom parkira besplatno, naravno, uz kupljenu mjesečnu kartu.

Osam garaža

– Ulazak u garažu moguć je od 17 sati, uz osiguran boravak do devet ujutro. Izuzetak je Rebro, gdje noćno parkiranje traje već od 13 sati do osam ujutro sljedećeg dana – poručili su iz Zagrebparkinga. Parkirati noću može se u garažama Svetice, Gorica, Kvatrić, Tuškanac, Langić, Petrinjska, Rebro i Jelkovec. 

>>Povrće se smrznulo, cijene i 150% više: Za kilogram salate puterice traže i 38 kuna, za tikvice 40

Građani o cijenama

Među jeftinijim povrćem na tržnicama sad je blitva, koja stoji 25 kuna. Voće je jeftinije, kilogram limuna je 10 kuna. (Miroslav Kurelić)

Ljudi će radije potrošiti novac na meso nego na povrće. Za glavicu salate 35 kuna je potpuno suludo dati. (Nada Boglić)

Uvjeti su takvi i ništa tu ne možemo. Ako se povrće u plasteniku smrznulo i ima ga malo, naravno da je skuplje. (Ivanka Krznarić Skakalo)

Kupio sam jabuke. Inače je kila šest kuna, sad je osam. Cijene su veće jer nema konkurencije, malo je prodavača (Ivan Korenčić)

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • sudbina x:

  Svi u tržne centre pa nek onda prodaju. Ionako glume OPG-ove a sve kupuju na zelenoj tržnici Žitnjak. Na zelenoj kupi salatu po pet a prodaje po petnaest kuna. Jabuke kupuju po četiri a prodaju po deset kuna...Te kumice zarađuju ... prikaži još!ju više od direktora nekih poduzeća ako ne vjerujete imam dokaze...

 • Avatar zea
  zea:

  U trgovačkim centrima je salata višestruko jeftinija. Ionako se radi o domaćoj salati, nije promrznuta kao ova s tržnice (a i ova s tržnice je lako moguće kupljena u trgovačkom centru, pa se naknadno smrzla).

 • Deleted user:

  Jedva su čekali neku izliku da mogu dignut cijene, muljatori, prekupci i ostala hrvatska sramota.