Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2018. u 10:30

Na manifestaciji se baca 300 kilograma hrane dnevno, istražili su studenti fakulteta RIT

Više od 300 kilograma hrane dnevno baca se na zagrebačkom Adventu.

To su svi ostaci koji na kraju dana ostanu neiskorišteni u kućicama. U kontejneru će po ugostitelju tako završiti 2,5 kilograma kobasica, peciva, fritula i drugih namirnica koje se ne prodaju. Taj je podatak iznijelo osam studenata američkog fakulteta RIT Croatia, a razgovarali su s popriličnim brojem vlasnika uličnih restorana. Neki su se sami pobrinuli da ne bacaju hranu i ponosno ističu da su “zero waste” kućica, no za većinu to nije slučaj.

A koliko je tek hrane bačeno u kućanstvima tijekom ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana. Žalosna je to činjenica s obzirom na to da se zna da 20 posto Hrvata živi u siromaštvu. Zagreb tako prati praksu i ostatka zemlje, gdje se godišnje baci 400 tisuća tona ili više od tisuću tona hrane na dan. A ugostitelje zakon ne ograničava da hranu doniraju. Prije dvije godine ukinut je PDV na donacije hrane, a ipak većih pomaka očito nema. I još su police socijalnih samoposluga gotovo većinu godine prazne. Srećom, prazni nisu tanjuri onih koji se dođu nahraniti u devet zagrebačkih pučkih kuhinja, što gradskih, što crkvenih, no što je s onima koji taj dan obrok ne dobiju?

Zar se problem bacanja hrane na Adventu ne bi mogao riješiti jednom posebnom kućicom, u koju će se slati ono što nazivaju “ostacima”, iako je to sasvim ispravna hrana, koja bi nahranila više od nekoliko potrebitih usta. Danci su, primjerice, osmislili i posebnu aplikaciju za pametne telefone, u kojoj se prenosi u kojim je restoranima potkraj vremena ostalo hrane. Evo nekoliko primjera kako bi se problem bacanja hrane mogao riješiti na Adventu pa bi, osim što je poznat kao najbolji u Europi, mogao nositi i titulu “održive manifestacije”. Kako bi na kup stavili što više sličnih prijedloga ne bi li se ubuduće izbjeglo nepotrebno bacanje, studenti RIT-a otvorili su i e-mail adresu time4achange.contact@gmail.com za sve istomišljenike koji u glavi imaju potencijalno rješenje problema. 

Pogledajte galeriju: Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu
1/53

Komentara 4

ST
Stormbringer
19:35 03.01.2018.

Ima toga više u tvojoj otatžbini. Pometi prvo pred svojim pragom, a onda komentiraj Hrvatsku.

BV
Bijela Vrana
09:33 04.01.2018.

Briznih osam studenata američkog fakulteta RIT Croatia koji ima depandanse u Dubrovniku ,Zagrebu ,Dubaiu ...koliko hrane se moze kupiti za skolarinu koje tateki briznih studenata caltaju ?

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
10:38 03.01.2018.

Kontejnerski tehnicari i beskučnici su sakriveno blago naše domoljubne hrvatske i njihov broj silovito raste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije