Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI POMAŽU

Za blagdane oni su se sjetili ljudi u nevolji

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
27.12.2017.
u 19:11

U blagdansko vrijeme Zagreb je pun pozitivnih priča koje nadahnjuju, a humanitarne akcije organiziraju svi koji imaju mogućnosti

Prije sedam godina i sam je bio beskućnik te stoga dobro zna kako je biti na ulici i bez krova nad glavom, posebice u vrijeme blagdana.

Stoga se Mile Mrvelj danas bavi humanitarnim radom da bi olakšao život beskućnicima, a organizirao je i predbožićnu akciju skupljanja potrepština.

– Ja danas imam gdje živjeti, no i dalje sam pogođen ekstremnim siromaštvom. Ali to me ne sprečava da pomažem onima koji imaju još manje od mene – rekao je Mile Mrvelj koji je svojom akcijom skupio hranu, odjeću i higijenske potrepštine za 30 beskućnika. On inače vodi udrugu Fajter za pomoć beskućnicima za koju kaže da je “katalizator dobrih ljudi“, odnosno da povezuje one koji žele pomoći s onima kojima pomoć treba. To posebno dolazi do izražaja u blagdansko vrijeme tako da je Zagreb pun pozitivnih priča koje nadahnjuju.

Sve preko Facebooka

Iz Gajnica stiže priča gdje su se građani preko društvenih mreža skupili kako bi također pomogli jednoj beskućnici. Sve je počelo objavom na Facebooku u kojoj je jedan stanovnik napisao kako je primijetio da kvartom luta mlada žena kojoj je potrebna pomoć.

– Neki su je prepoznali i ispalo je da je riječ o ženi koja je radila u obližnjoj pekarnici. Prema svima je bila jako draga, no spletom okolnosti ostala je sama i na ulici – prepričavaju Gajničani koji su se odmah organizirali. Odabrali su osobu koja će “koordinirati“ i koja će primati donacije i krenuli u akciju. Počeli su skupljati odjeću, kozmetiku i novac, a uskoro se o “najhumanitarnijem kvartu” proširila priča po cijelom Zagrebu te im je počela stizati pomoć i iz drugih dijelova grada. Pred vratima im je “kasicu prasicu“ čak ostavilo jedno dijete koje je odlučilo darovati ušteđevinu. Odaziv je bio toliko dobar tako da su Gajničani djevojci pronašli i smještaj.

– Ona nije tražila pomoć, no mi smo takav kvart, kada vidimo da nekome treba pomoć, djelujemo – rekli su Gajničani koji su pokazali kako je malo potrebno za veliko djelo. Nadaju se da će i drugi kvartovi slijediti njihov primjer i ne samo u predblagdansko vrijeme. A upravo to cijele godine čine humanitarne udruge koje pomažu potrebitima, poput Malog zmaja koji pomaže obiteljima slabijeg imovinskog statusa, a za Božić su skupljali poklone za mališane te organizirali priredbu.

Pogledajte galeriju: Kako se građani Hrvatske pripremaju za Božić

1/42

“Điranje“ i rock-koncert

Mnoge udruge koje se inače ne bave humanitarnim radom također u blagdanskom duhu organiziraju akcije. Tako Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije već 21 godinu organizira božićnu palačinkijadu. Inače se bave kongresima i karijernim savjetovanjem, a pred Božić se više od 200 članova organizira te zasuče rukave kako bi napravilo i prodalo što više palačinka. Sva se sredstva doniraju pa je tako ove godine 9500 kuna otišlo Buđenju, udruzi za razumijevanje ADHD-a. Organizirala se i Udruga studenata grada Splita koja je humanitarno “đirala po Zagrebu“. Htjeli su, kažu, pokazati da nije sve u novcu te da se može i drugačije pomoći pa su darivali krv te se upisali u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Njihov primjer slijede i brojni drugi studenti, ali i srednjoškolci pa se tako i u nizu zagrebačkih škola održavaju božićne akcije. Učenici IX. gimnazije su, primjerice, rock-koncertom skupljali novac za umjetnu nogu za svoju vršnjakinju.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije