Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA TRADICIJA

Znate li zašto sijemo pšenicu? Za sreću u novoj godini donosimo nekoliko savjeta da bude lijepa i gusta

Shutterstock
30.11.2022.
u 16:22

Kako bi nastavili njegovati tradiciju u petak 2. prosinca uz Poslovni dnevnik i subotu 3.prosinca uz Večernji list darujemo Božićnu pšenicu.

Kako bi nastavili njegovati tradiciju u subotu 3.12. uz Večernji list darujemo Božićnu pšenicu.


Počelo je najljepše doba godine, Advent, odnosno vrijeme pripreme za Božić. Uz ovo razdoblje vežemo brojne običaje i tradicije, a jedna od njih svakako je i sadnja pšenice koja krasi naše domove.

Božićna pšenica sadi se svake godine na blagdan svete Lucije kao simbol obnove života i plodnosti. Jedno od brojnih narodnih vjerovanja je da ovisno o izgledu iznikle pšenice, odnosno o njezinoj boji i gustoći možemo predvidjeti kakva će nam biti iduća godina. Običaj potiče još iz davnine, a vezan je u Svetu obitelj. Naime, bježeći pred Herodovim vojnicima, Marija je zamolila težaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tim putem prošli u vrijeme kada je sijao. Kada su vojnici stigli, pšenica je čudesno izrasla, a oni su odustali od danje potjere.

Ime Lucija pak dolazi od stare latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo te zapravo simbolizira svjetlo u zimskoj tami te nagovješćuje Božić, a smatra se da sveta Lucija nagovješćuje bolja vremena jer nakon 13. prosinca dani postaju duži.

23.12.2021., Sibenik - Bozicna psenica, ukras za bozicne blagdane koja sluzi za uljepsavanje blagdanskoga stola. Simbol je plodnosti, novog zivota i njegove obnove. Psenica raste do Bozica kad se uredi i obicno se u nju stavlja svijeca. Za one kojima nije uspjela na sibenskoj trznici moze se kupiti. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Radi se o jednom od najljepših blagdanskih običaja koji polako iščezava, no kako bi nastavili njegovati tradiciju u subotu 3.12. uz Večernji darujemo Božićnu pšenicu, a kako bi vaša izgledala što bolje, donosimo vam i nekoliko savjeta. Kako bi izbjegli da vaša pšenica bude rijetka i kratka trebate joj osigurati što idealnije uvijete za rast- nisku posudu, umjerenu temperaturu u prostoriji gdje se nalazi i pravu poziciju. Najidealnija bi bila prozorska daska ili pak mjesto s dovoljno sunca. Bitno je zalijevati pšenicu svakodnevno, ali ne pretjerivati s količinom vode, dovoljna je žlica vode.

Namočite pšenicu u mlakoj vodi i ostavite preko noći da odstoji, a nakon toga ju osušite na papirnatom ubrusu. Stavite sloj vate, koji će upiti višak tekućine i posijte pšenicu u teglici ili na tanjuriću. Bitno je da sloj zemlje staviti prije i nakon sjemenki. Zalijte i stavite na toplo i svjetlo mjesto, no nikako blizu radijatora i izvora topline, da se ne osuši.

Požurite na kioske jer vas u petak 2.prosinca uz Poslovni dnevnik i 3.prosinca uz Večernji list čeka Božićna pšenica!

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

TE
Templo
17:22 30.11.2022.

Zasto sijemo psenicu? Ne sijemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije