Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Upaljena prva adventska svijeća, svijeća nade ili pastirska svijeća

Najadvent
28.11.2022.
u 10:28

U programu Adventa u Vinkovcima večeras je na velikom adventskom vijencu u središnjem gradskom parku upaljena prva adventska svijeća. Uz prigodna čitanja i poruke prvu adventsku svijeću upalili su župljani Župe sv. Euzebija i Poliona.

Za katolike advent je vrijeme priprema za Kristov dolazak, a adventski vijenac s četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Prva svijeća koja se pali svijeća je nade ili pastirska svijeća.

“Ona je znak naše čežnje za Bogom i njegovom puninom u vremenu kada se brzo gase male nade, a žeđ za konačnim smislom biva sve veća. Molimo da naučimo kršćanski bdjeti u zahvalnosti za dar života i da u sebi osjetimo poziv koji Bog podario svakom čovjeku. Da živimo život ljubavi koji nam je Isus Krist darovao. Ovo je svjetlo i znak naše molitve, ponajprije blagoslova. Zahvalimo Bogu za ljude, događaje i doživljaje koji su ostavili blagoslovni trag u nama. To nam iskustvo pomaže da uklanjamo tamu iz svog života i budemo blagoslov drugima”, poručio je župnik Florijan Kvetek.

Prvu adventsku svijeću upalio je Dino Radojčić. “Jako me je obradovalo kada su mi rekli da ću ja upaliti svijeću. Malo sam imao problema s upaljačem jer su mi ruke male, ali sve je dobro prošlo. Svijeću palimo jer je ovo vrijeme pripreme za Božić i četiri nedjelje svake nedjelje jedna župa će paliti svijeću”, kazao je Dino, koji je odnedavno i ministrant u Župi sv. Euzebija i Poliona.

Da upali svijeću Dini je danas pripomogao gradonačelnik Ivan Bosančić, također član ove župne zajednice.

“Dino nas je na ovaj lijep način uveo u advent i drago mi je da je baš on izabran da upali prvu adventsku svijeću kao novi mladi ministrant u našoj župi. Za to mu hvala, a hvala i našem župniku i svim župljanima koji su se danas okupili kako bi zajedno ušli u vrijeme Adventa, vrijeme nade. Prilika je ovo da svi budemo malo bolji i što bolje se pripremimo za Božić, da uživamo u tom vremenu, uživamo u našim najbližima, uživamo u našem gradu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

A kada je riječ o programu Adventa u Vinkovcima  Vinkovčani su već prvoga dana mogli uživati i u jednom lijepom koncertu. Na pozornici ispred muzeja večeras je nastupio  band Noel, dobro poznati izvođači duhovne glazbe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije