Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka rivijera

Zagorsko more ili, još bolje, voda života Krapinsko-zagorska županija

08.06.2018.
u 12:10

Krapinske i Tuheljske toplice povezuje i biciklistička staza duljine tridesetak kilometara.

Bilo je to sredinom lipnja 1893. godine. Dr. Josip Juraj Strossmayer i dr. Ante Starčević, dvojica najznačajnijih političara u povijesti Hrvatske, koji do tada, blago rečeno, nisu bili u najboljim odnosima, pomirili su se u ladanjskoj atmosferi Krapinskih Toplica. O pomirbi su se raspisale domaće i strane tiskovine, a pošta u Zagorju bila je zatrpana brzojavima čestitara. Tko zna, možda su se dvojica intelektualaca prije povijesne pomirbe okupala u termalnoj vodi koja je blagotvorno djelovala na njihova tijela i duše.

U toplice je, eto, dolazio i zagrebački biskup Esterhazy, za kojeg je uređena posebna sjenica od granja u kojoj se presvlačio. Bila je to, vele Zagorci, prva kupališna svlačionica. Uživanje u termalnoj vodi na području današnjeg Hrvatskog zagorja prvi su prakticirali stari Rimljani, koji su toplice nazivali aquae vivae (voda života), a tako se danas naziva i moderni vodeni park. U vrijeme plemenitaške obitelji Keglević početkom 17. stoljeća počinje razvoj kupališta, a tada je uređen i ksenodohij, neka vrsta zgrade za prijam osoba, u koji bi stalo do sedam žena, ali bez muževa, a bio je smješten između crkve i kupališta.

Procvat sredinom 19. st.

– Smatra se da je on preteča današnjih bolnica. Prema pronađenim dokumentima, za njegovu gradnju zaslužan je tadašnji vlasnik toplica Franjo Keglević – kažu u Turističkoj zajednici.

1/15

Procvat toplice doživljavaju sredinom 19. stoljeća, kad se trgovac Jakov Badl okupao u jednom od bazena i – ozdravio. Izliječio je čovjek išijas. Odmah je uvidio priliku, kupio kupelji i sagradio nove, pa hotel, lječilište (kurhaus), restoran, podignuo parkove i aleje.

Krapinske Toplice postale su top destinacija austrougarske elite. Zeleno Zagorje puno je termalnih oaza. Ima pet većih termalnih izvora i niz modernih kupališta s hotelima i gastronomskom ponudom pa ga nazivaju i kontinentalnom rivijerom. Na području županije evidentirani su termalni izvori Krapinske Toplice, Stubičke Toplice, Sutinske Toplice, Tuheljske Toplice i Šemničke Toplice. Terme Tuhelj najveći su kupališni i wellness-centar u Hrvatskoj, smješten u Tuheljskim Toplicama, blizu baroknog dvorca Mihanović.

Na izvoru termalne vode temperature od 33 stupnjeva Celzijusovih, stvara se ljekovito peloidno blato koje pomaže pri liječenju reume, išijasa, artritisa, gihta, saniranju posljedica ozljeda kostiju i zglobova, a kažu da ima i anticelulitno djelovanje te da liječi probleme s aknama.

Među boljima u Europi

Tuheljsko termalno blato ubraja se, napominju, među najbolja ljekovita blata u tom dijelu Europe. I hoteli Toplice u Krapinskim Toplicama, Terme Jezerčica u Donjoj Stubici i Matija Gubec u Stubičkim Toplicama smješteni su na izvoru ili uz izvor prirodne ljekovite vode.

I Villa Magdalena nudi opuštanje u ljekovitoj termalnoj vodi, i to u svakoj od soba s jacuzzijem, a Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici gostima nudi wellness i spa-oaze... Stubičke Toplice, termalno kupalište i lječilište podno sjeverne padine Medvednice, spominju se još 1209. godine, a najveće zasluge za izgradnju kupališta i bolnice idu zagrebačkom biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. Dug je popis slavnih koji su dolazili ili dolaze na kupanje na zagorske brege. No, ne moraju se samo kupati. Zanimljiva je termalno-biciklistička staza “Putovima dvaju izvora”, duga više od 30 kilometara, koja povezuje dva izvora zdravlja i rekreacije – Krapinske i Tuheljske toplice.

– Zbog mogućnosti kombinacije s lokalnim cestama moguće ju je kombinirati prema vlastitoj fizičkoj pripremljenosti – napominju u Turističkoj zajednici Krapinskih Toplica. Za ljubitelje hodanja osmišljen je “Toplički pješački prsten”, po kojem se “Zagorje udiše punim plućima”.

– Otkriva se kakvo je bilo nekad, kakvo je danas, ali i naslućuje kakvo će biti sutra. Pitoreskne stare hižice, vinogradi i kleti, kapelice, stari parkovi i šetališta, ali i moderne vile u svako doba godine sjaje drugačijim sjajem – ističu u TZ-u.

JESTE LI ZNALI

Kupališno lječilište od 1952. godine

Kupališno lječilište u Krapinskim Toplicama osnovano je 1952. Desetak godina poslije prerasta u Bolnicu za reumatske bolesti i rehabilitaciju. Moderni uzlet započeo je na odjelu za reumatologiju, a s vremenom je djelatnost proširena i na ortopediju, neurologiju, kardiologiju. Prije deset godina otvorena je ortopedska bolnica Akromion.

 ‘Od kreposti Toplic Varaždinskih i Krapinskih’ iz 1709. 

Najstarija knjiga o balneologiji, znanosti o termomineralnim vodama i ljekovitim blatima, tiskana je još davne 1709. godine. Knjiga pod naslovom “Od kreposti Toplic Varaždinskih i Krapinskih” djelo je autora Leonarda Payera.

679.000 posjetitelja uživalo je prošle godine na zagorskim kupalištima. Lani ih je bilo 12 posto više nego  u 2016. godini.

Komentara 3

DH
dalibor.hren
21:17 08.06.2018.

Stubičke je kupio i uništio Jako Andabak, što je sa Sutinskim, Šemničkim toplicama? Govorite "Zagorje, bajka na dlanu", a zaboravljate figu u džepu!!!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
20:13 09.06.2018.

Gospodine Ivica Beti, molim ispravite ovaj sramotan podnaslov "Zagrebačka rivijera". Toplice su Zagorske i ničije druge!!!

AN
Andrej50
17:46 10.07.2018.

"Zaboravili" ste napisati kolika je cijena ulaska u bazen - paprena!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije