Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

U ‘predivnom perivoju Marijinu’ milijun vjernika

Iz godine u godinu povećavaju se i smještajni kapaciteti te ugostiteljska ponuda.
08. lipnja 2018. u 12:10 0 komentara 468 prikaza
Marija Bistrica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dante je u “Božanstvenoj komediji” opisao Hrvata koji, ganut, gleda Veronikin rubac na kojem se ocrtavao otisak lica Isusa Krista. Hrvati su već tada, u 14. stoljeću, bili na glasu kao hodočasnici ili romari. Ne čudi stoga što se u Hrvatskoj razvio vjerski ili hodočasnički turizam, a najveće i po mnogima najuređenije svetište je u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, gdje se klanjaju Majci Božjoj Bistričkoj.

Cikloturizam Idealno za cikloturiste Za dravsku rutu rezevirajte deset sati na dva kotača

U tom su se kraju uključili u veliki međunarodni projekt “Marijanski hodočasnički put” koji povezuje svetišta i sakralne objekte, drevne putove kojima se nekad prolazilo pješice, na konjima ili u kočijama. Svetište je poznato po čudotvornom kipu crne bistričke Madone iz 15. stoljeća. Skrivajući ga od Turaka, župnik je sredinom 16. stoljeća kip odložio ispod kora župne crkve, a kad je umro, s njim je u grob otišla i tajna o lokaciji kipa koji je pronađen tek 1588., a potom bio zaboravljen i zazidan do 1684. kad počinju i masovnija hodočašća.

Crkvu je 1880. zahvatio požar, a netaknut je ostao samo glavni oltar s čudesnim kipom. U povodu 250. godišnjice ponovnog pronalaska, Marija je okrunjena krunom po uzoru na staru hrvatsku krunu, čime je simbolično postala Kraljica Hrvata.

Svake godine u to svetište dolaze oko milijun vjernika iz Hrvatske i inozemstva, a iz godine u godinu povećavaju se i smještajni kapaciteti te ugostiteljska ponuda.

Bučino ulje Bučino ulje u službi turizma Varaždinsko crno zlato želi biti slavno kao maslinovo ulje

– Vjerske svetkovine proštenja odraz su tradicionalnih običaja Hrvatskog zagorja. Mnoštvo ljudi, šareni štandovi s rukotvorinama i suvenirima, ukusna domaća jela i pića i prekrasan krajolik jamstvo su lijepe uspomene na pohod Mariji Bistrici – kažu u svetištu koje ima i veliki križni put koji su potaknuli nadbiskupi Antun Bauer i Alojzije Stepinac, a postaje na Kalvariji su i djela akademskih kipara.

U Zagorju se može razgledati i crkva Majke Božje Gorske u Loboru, u kojem tvrde da je upravo kod njih kolijevka kršćanstva sjeverne Hrvatske. Vrijedi obići i crkve u Zlataru, Klanjcu, Krapini i Pregradi. Bibličar dr. Adalbert Rebić usporedio je krajolik Galileje s Hrvatskim zagorjem jer valoviti brežuljci podsjećaju na tlo kojim su hodali Isus i Marija. Hrvatsko zagorje nazvao je “predivnim perivojem Marijinim”. 

Marija Bistrica
1 / 15
Varaždin Varaždinska županija Na ladanju: zelenilo umjesto plavetnila, bregi umjesto plaža Ludbreg Ludbreg Centar svijeta? Od Varaždina 20 minuta autom!
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.