Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za sudar na naplatnim kućicama kaznili liječnicu: Pretresli joj ordinaciju

KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina
12. kolovoza 2019. u 11:34 63 komentara 21791 prikaza
Nesreća na naplatnoj postaji Sveta Helena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zauzela se danas za uvođenje kontinuiranog nadzora zdravstvenog stanja vozača uvođenjem periodičnih pregleda za sve vozače te je pozvala svoje članove da policiji odmah prijave sve zamijećene promjene.

Vozač BMW-a VOZAČ BMW-A VIDEO 'Prije nego se zabio u naplatne kućice, promašio me za nekoliko centimetara'

KoHOM je priopćio kako je nakon prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja, te je liječnica prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća kuna, izvijestio je KoHOM.

"Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje sljedeće: 'Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište', stoji u priopćenju KoHOM-a.

Međutim, isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak niti je specijalist medicine rada, upozorava KoHOM.

Drugim riječima, teoretski bi bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) mogla biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće te bi obiteljski liječnik slijedom toga mogao postati predmet istrage, napominju.

Time su se obiteljski liječnici našli u nemogućem položaju, smatraju, na što je KoHOM godinama kroz razne institucije pokušavao ukazati, predlažući izmjene Zakona u skladu s istovjetnim europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji.

Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila Teška nesreća Policija uhitila vozača koji se BMW-om zabio u naplatne kućice

"Unatoč svim našim naporima, novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima stupio je na snagu 1. kolovoza, a članak 233., koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen", ističe se u priopćenju.

"Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik. Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom Zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu nije jednako postupio prema bolničkom liječniku, što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi", upozorava KoHOM.

Stoga poziva sve kolege liječnike, bez obzira na specijalnost, da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača.

KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina, čime bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od obiteljskih liječnika.

Video:  Stravična nesreća na naplatnim kućicama kod Svete Helene

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • niwrad:

  Što se drugo moglo očekivati? Tako to ide kod tatinih sineka. Svi si krivi samo on nije. Prvo je na redu liječnik. Nakon toga krivac će biti prodavatelj koji mu je prodao neispravan auto. Onda djelatnik na benzinskoj koji ga ... prikaži još! je uznemirio zato je buljio u njega. Onda na red dolazi policija. Pa održavatelji autoceste. A sinek će u međuvremenu već biti na cesti u novom BMW-u.

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Dali negdje u zakonu piše da vozač mora liječniku reći da ima vozačku dozvolu. Mene niti jedan moj liječnik to nije pitao.

 • than:

  A što KoHOM misli o vozačima sa PTSP-om ? Mislim, kada bi već željeli da im i ja dolazim na preglede svakih 10 godina.