Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u VL

Za legalizaciju su i mnogi naši liječnici

Naslovnica
Foto: VL
1/2
04.11.2014.
u 00:01

Jedini je zahtjev za analizu liječenja kanabisom zbog legalizacije u RH podnesen 2010., ali je odbijen

Uhićenje 80-postotnog invalida oboljelog od multiple skleroze Huanita Luksetića zbog 11 stabljika indijske konoplje, sušare i pribora za izradu ulja kanabisa uznemirilo je mnoge koji svjedoče koliko je tim uljem poboljšao svoje zdravstveno stanje. Tim je slučajem ponovno aktualizirano korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Iskustvo fizioterapeuta

U splitskom Društvu multiple skleroze mnogi si uljem konoplje olakšavaju zdravstvene tegobe. – Koliko vidim, gotovo pola ih je probalo ulje, ali ono je skupo i time teže dostupno. Koristi su vidljive. Smanjio im se tremor, produžio period aktivnog rada, poboljšala ravnoteža, gibljiviji su – kaže Goran Jugović, viši fizioterapeut. Najpoznatiji svjetski zagovornik legalizacije konoplje u medicinske svrhe, Kanađanin Rick Simpson, neumorno dokazuje da je na vlastitu primjeru iskusio taj prirodni lijek.

Izliječio si je rak kože i opekline ruke te 2004. godine na web stranici objavio recept za pripremu ulja, koje prave mnogi diljem svijeta, a internetski su forumi prepuni svjedočanstava o ljekovitosti pripravka kod niza bolesti. Sada već i najveći protivnici znaju da temelja za primjenu u strogo medicinske svrhe ima, ali, nažalost, iz straha od širenja uporabe konoplje radije ne žele otvarati tu Pandorinu kutiju. Ni zdravstvene se vlasti kraj toliko gorućih problema u zdravstvu nemaju snage angažirati u tome, već jednostavno čekaju da EU zauzme jedinstven stav o tom pitanju.

>> Huanito Luksetić: Nisam diler, ulje konoplje jedini je lijek koji mi pomaže!

>> Na slobodi muškarac uhićen zbog uzgoja marihuane za liječenje

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od utorka!

Foto: VLm

Komentara 22

MI
Milutin
23:02 03.11.2014.

legalna hemoterapija, metadon, morfin... nije ulja koje leci uzrok? ko to brani velike jevrejske farmaceute?

MD
mdma
07:31 04.11.2014.

doci ce i taj dan uskoro

Avatar abakus
abakus
07:57 04.11.2014.

Govori se o legalizaciji u medicinske svrhe - da ne bude zabune. A najveći razlog zašto to već dosad nije učinjeno je stalna hajka od jedne male skupine ljudi za općom legalizacijom marihuane. Općoj legalizaciji - NE, a onoj za medicinske svrhe apsolutno da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije