Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u kairu

Vojska svrgnula Mursija i odmah će ustoličiti novog vođu Egipta

egipat,kairo (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
03.07.2013.
u 08:45

– Još nije sve gotovo. Još uvijek postoji opasnost od građanskog rata jer Mursijevi su pristaše zaprijetili kako će krvlju braniti njegov legitimitet - kazao je za Večernji list profesor Gamal Zahran sa sveučilišta Suez Canal

Točno godinu i tri dana otkako je izabran na tu dužnost, islamist Muhamed Mursi više nije predsjednik Egipta. Vojska, pod zapovjedništvom generala Abdela Fataha Al-Sissija, izvršila je državni udar, vjerojatno prvi u povijesti koji je bio unaprijed najavljen i jedan od rijetkih kojega su milijuni građana dočekali s oduševljenjem.

Egipćani su doslovce pali u delirij kad se na televizijskim ekranima sinoć pojavio general Al-Sissi i objavio kako je Muhamed Mursi svrgnut.

Prijeti građanski rat

– Još nije sve gotovo. Još uvijek postoji opasnost od građanskog rata jer Mursijevi su pristaše zaprijetili kako će krvlju braniti njegov legitimitet - kazao je za Večernji list profesor Gamal Zahran sa sveučilišta Suez Canal, ističući da vojska mora brzo i munjevito djelovati protiv vojnog krila Muslimanske braće koji su jako dobro obučeni i imaju suvremeno naoružanje.

Zanimljivo je da je upravo Mursi prije godinu dana postavio Al-Sissija na mjesto zapovjednika vojske, čovjeka koji je s njim dijelio i koji i dalje dijeli prilično religiozne poglede na svijet. Al-Sissi je sposoban mlađi general, uvjereni musliman čija supruga neprestano nosi nikab, pokrivalo preko cijelog tijela. Ipak, vojska, cijeli niz mladih, ali religioznih generala i pukovnika koje su postavila Muslimanska braća i koji su napokon izašli iz sjene maršala Tantawija, nisu mogla progutati tvrdi islamizam kojega je Mursi propagirao s mjesta predsjednika Egipta.

Prema svemu sudeći Mursi je prešao crvenu liniju strpljenja i tolerancije vojske koja je godinama branila sekularni poredak onoga trenutka kada je pozvao na sveti rat u Siriji. Al-Sissi zbog svrgavanja Mursija nije postao manji musliman, nije promijenio svoja politička uvjerenja, ali ne želi da Egipat unište radikalni islamisti. Vjerojatno u određenoj mjeri smatra kako su Mursi i Muslimansko bratstvo iznevjerili Egipat i povjerenje koje su im birači dali na izborima prije godinu dana. On sam je shvatio da se na trgovima okuplja sve više i više Mursijevih protivnika i pristaša i zaključio: bit će krvoprolića i drugog izbora osim Mursijevog svrgnuća nema.

Egipatska vojska svrgnula je oko 19 sati predsjednika Mohameda Mursija s vlasti. Potvrdio je tu informaciju general Abdel Fatah Al-Sisi. Suspendiran je i egipatski ustav, a predsjedničku dužnost privremeno će u prijelaznom periodu obavljati predsjednik Ustavnog suda 68-godišnji Adly Mansour kojeg je na to mjesto imenovao upravo Mursi, piše RT.  Njegova ekspresna prisega bit će upriličena već u četvrtak. Egipatski mediji najavili su da će se uskoro dogoditi novi parlamentarni i predsjednički izbori.

Uz navedeno, vojni plan o prijelaznoj vlasti uključivat će i, navodi Al Jazeera, formiranje tehnokratske vlade te pripremu nacrta zakona i parlamentarnih izbora od strane Ustavnog suda kao i osiguranje slobode izražavanja i sloboda medija.

Plan su poduprli muslimanski i kršćanski vođe. Šeik Ahmed Al-Tayeb te koptski papa Tawardos izjavili su kako podupiru potez vojske i ujedno uputili poziv svim Egipćanima na pomirenje. Tawardos vjeruje da vojni plan nudi političku viziju sigurnosti za sve egipatske građane, uključujući deset posto kršćana koji žive u toj zemlji. I druga najveća islamistička stranka salafistički Nour poduprla je vojni plan kako bi se izbjegao sukob, javlja Reuters.

Isti izvor doznaje i da je egipatski žalbeni sud potvrdio jednogodišnju zatvorsku kaznu za premijera Hishama Qandila te naredio njegovo smjenjivanje s funkcije. Qandilu je kazna izrečena još u travnju jer nije uspio provesti sudsku presudu o renacionalizaciji tekstilne tvornice koju je prodala administracija svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

AP pak piše da se nakon svrgavanja Mursi povukao na sigurnu i tajnu lokaciju. BBC javlja da su u Kairu s emitiranjem prestale televizijske kuće pod patronatom Muslimanske braće te kako su u tijeku uhićenja islamističkih novinara.

Mursi odbijao povlačenje

U srijedu popodne istekao je ultimatum egipatske vojske predsjedniku Muhamedu Mursiju da smiri situaciju u zemlji. Prije toga vojni vrh održao je krizni sastanak. Vojska je imala plan: ako se Mursi ne povuče, vojska će ga smijeniti i uspostaviti tročlano predsjedničko vijeće kojemu bi na čelu bio predsjednik Vrhovnog ustavnog suda.

Unatoč vojnim prijetnjama Mursi je ultimatum odbacio i u obraćanju na državnoj televiziji poručio: “Radije ću umrijeti braneći izbornu legitimnost nego biti upisan u povijesti kao netko tko je Egipćanima uništio nade u demokraciju.”

No Mursija su redom napuštali suradnici. Sedam ministara podnijelo je ostavke. Policija je objavila da će štititi narod – nejasno je na čiju će se stranu svrstati. Na trgovima su se okupljale stotine tisuća Mursijevih protivnika i pristaša, vojska je shvatila: bit će krvoprolića. Raspoređuju se i tenkovi i to u područjima održavanja prosvjeda - kod predsjedničke palače te na Tahrir i Nahda. Vojska je osigurala i područje u kojem se nalaze Ministarstvo informiranja i Nacionalni centar za tisak. Sigurnosne službe poslane su i kod zgrade nacionalne televizije.

Dok vojska zauzima ključne pozicije u Kairu i okolici, lokalna televizija MTV javlja da je Mursi, koji odbija odstupiti s vlasti, prebačen u jedan centar Ministarstva obrane kako bi se zaštitio njegov život, piše RT. Zabilježeni su i žestoki okršaji ispred Sveučilišta u Kairu gdje su se otvoreno sukobili Mursijevi protivnici i pristaše. Intervenirala je i vojska kako bi spriječila bacanje kamenja i Molotovljevih koktela.

Kriza sve dublja

Nakon isteka ultimatuma vojska je u srijedu popodne predložila alternativni plan: vojni je vrh predložio Mohameda El-Baradeija, bivšeg generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji predstavlja liberale i lijevu oporbu te mlade aktiviste, da formira prijelaznu vladu s tri potpredsjednika – jednim liberalom, jednim vojnikom i jednim islamistom. Ta prijelazna vlada pripremila bi ustavne promjene i imala bi sve ovlasti, a predsjednik Mursi bio bi počasni predsjednik Egipta sljedećih šest mjeseci, odnosno dok vlada ne raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li ga za predsjednika ili ne. No Mursi je i nakon toga samo nastavio optuživati. Prstom je počeo upirati u strane agente, oporbu, ali i u ljude lojalne Hosniju Mubaraku. Vojsku je optužio da je započela vojni udar!

Mursijevo djelovanje, smatraju analitičari, krizu će produbiti, a Egipat će upasti u građanski rat. Egipatski politički analitičar Yusef Al-Qaid smatra da su Mursijeve riječi kako će životom braniti svoj “ustavni legitimitet” zapravo poziv na krvoproliće i znak njegovim pristašama da se pripremaju na suprotstavljanje vojsci. Al-Qaid ne isključuje mogućnost da će naoružana salafitska skupina povezana s Muslimanskom braćom na području Sinaja napasti vojsku. Bivši pak general egipatske vojske Sameh Seif Eljazal ne isključuje opasnost od izbijanja građanskog rata, ali kaže da će vojska učiniti sve kako do njega ne bi došlo te je uvjeren da će obrambene snage “spasiti” zemlju, ali da generali ne žele vladati.

– Vojska nema nikakvu namjeru preuzeti vlast niti voditi zemlju – istaknuo je general Sameh koji je uvjeren da generali imaju namjeru podržati želju Egipćana koji su na ulicama.

Ne idu na posao

– Vojska je odlučila uzeti stvar u svoje ruke zbog mogućeg kaosa jer građani borave na ulici, ne idu na posao, a cilj je vojske spasiti Egipat – zaključio je general Sameh Seif Eljazal.

U međuvremenu je svrgnuti diktator Hosni Mubarak poentirao izjavivši nakon Mursijeva obraćanja narodu da su on i njegova djeca odstupili s vlasti nakon dvadesetak dana demonstracija jer su shvatili da ih narod ne želi.

– U moje vrijeme manje je ljudi izašlo na ulice i bilo je manje mrtvih.

>>Nemiri u Egiptu: Sedmero mrtvih u sukobima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije