Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena birališta

DIP: Do 16.30 sati glasalo 38,82 posto birača u Hrvatskoj, izlaznost veća nego 2014.

Izbori
Foto: PIXSELL
1/52
22.12.2019.
u 18:26

Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba

Hrvatska danas bira predsjednika, a birači će u prvom krugu moći izabrati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti 10.000 potpisa. Nešto manje od 3,9 milijuna birača na izbornom će listiću moći zaokružiti Kolindu Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škoru, Nedjeljka Babića, Antu Ðapića, Darija Juričana, Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković, Katarinu Peović ili Ivana Pernara.

18.15 - Glasači u Mostaru čekali su satima u redu kako bi mogli glasovati. 

Izbori
1/9

17.40 – Do 16.30 sati glasalo je milijun i 343 tisuće birača što je 103 tisuće više nego 2014. godine. U BiH je glasovalo nešto preko 19 tisuća birača, u Njemačkoj njih 7300.

17.00 - Do 16.30 sati glasalo je 38,82 posto birača u Hrvatskoj, objavio je DIP. To je 103.000 birača više nego na izborima prije pet godina. Najviše birača na izbore je izašlo u Karlovačkoj županiji, odnosno njih 42,76 posto. U Varaždinskoj županiji glasalo je 41,37 posto birača, u Zagrebačkoj 41,33 posto, a u Gradu Zagrebu 41,21 posto. Najmanja izlaznost bila je u Zadarskoj županiji (34,83 posto) i Šibensko-kinskoj (34,87%).

Na prošlim izborima je u prvom krugu do 16.30 sati glasovalo 36,36 posto birača, a u drugom krugu njih 48,23 posto. Izlaznost je na današnjim predsjedničkim izborima i dalje veća u odnosu na prvi krug izbora koji su održani 2014. godine.

Foto: izbori.hr

16:31 Izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu. U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsjednički izbori su već zaključeni, na sedam biračkih mjesta u tim državama glasovalo je 1.100 birača. Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže kako DIP-u stiže malo dojava o kršenju izborne šutnje, ali su u Povjerenstvu primijetili da se na nekim portalima objavljuju snimke i razgovori s  predsjedničkim kandidatima na glasovanju, što je nedopustivo. Do podneva je izašlo 550 tisuća birača, sto tisuća više nego prije pet godina. U tome ih nije spriječila ni obilna kiša koja pada cijeli dan.

16:20 Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu, u nedjelju glasuju na hrvatskim predsjedničkim izborima na biračkim mjestima sukladno Zakonu o izboru Predsjednika RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Neki tako glasuju u vojarnama u kojima se nalaze, kampovima ili pak veleposlanstvima. Na ovaj način mogućnost glasovanja ima više od 200 pripadnika Oružanih snaga RH koji se trenutno nalaze u navedenim mirovnim misijama.

16:00 Na Facebooku su se pojavili navodni rezultati glasanja u Australiji. DIP je upozorio stožer Miroslava Škore da poštuju izbornu šutnju, ali su poručili i da se izbori neće poništavati. Više pročitajte OVDJE.

15:30 - Beogradski mediji pozorno u nedjelju prate predsjedničke izbore u Hrvatskoj, a elektronički mediji u izvješću ističu podatak Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da je izlaznost tijekom prijepodneva za 100.000 birača veća nego u isto doba prije pet godina. Više pročitajte ovdje.

13:46 - Unatoč lošem i kišnom vremenu, sto tisuća birača više nego prije pet godina izašlo je danas prijepodne na predsjedničke izbore, podaci su Državnog izbornog povjerenstva. Više pročitajte OVDJE.

12:32 - Svih 11 kandidata za predsjednika države je glasalo.

11:57 - DIP je objavio da je u Hrvatskoj do 11,30 glasalo 15,75 posto birača. Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj županiji 18,76 posto, dok je najmanji u Zadarskoj županiji 12,32 posto. Za usporedbu, u prvom krugu  predsjedničkih izbora, koji su održani 2014. godine, odaziv je bio 13,19 posto.

U Zagrebačkoj županiji glasalo je 17,30 posto birača, u Krapinsko-zagorskoj 16,85 posto, Sisačko-moslavačkoj 16,26, Karlovačkoj 17,92, Varaždinskoj 18,76 posto, Koprivničko-križevačkoj 17,23, Bjelovarsko-bilogorskoj 16,59 posto, Primorsko-goranskoj 14,30, Ličko-senjskoj 15,37, Virovitičko-podravskoj 15,26 posto, Požeško-slavonskoj 15,24, Brodsko-posavskoj 14,47 posto, Zadarskoj 12,32 posto, Osječko-baranjskoj 15,90 posto, Šibensko-kninskoj 12,33 posto, Vukovarsko-srijemskoj 15,70 posto, Splitsko-dalmatinskoj 13,77 posto, Istarskoj 15,28 posto, Dubrovačko-neretvanskoj 14,39 posto, Međimurskoj 16,31 dok je u Gradu Zagrebu glasalo 17,22 posto birača. Više o izlaznosti možete pročitati OVDJE.

Foto: DIP

11:51 - Izborno prijepodne protječe mirno, osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, priopćili su u nedjelju iz nevladine udruge Gong čiji promatrači nadziru današnje hrvatske predsjedničke izbore.

Građani dojavljuju i da nisu bili informirani o procedurama i rokovima za prijavu promjene mjesta na kojem planiraju glasati, kao ni o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore, dodaju iz Gonga.

Izbori
1/18

"S obzirom da je prethodno potvrđeno da su, suprotno zakonu, u biračke odbore bili imenovani stranački kadrovi, a da ih je DIP zbog toga razriješio s dužnosti, pozivamo građanke da dojave ukoliko primijete slične nepravilnosti", dodaje se u priopćenju.

Gong je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini. "Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje", kažu iz Gonga, no, kako ističu "to se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

Na ovim hrvatskim predsjedničkim izborima, "zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen. Navedenim izazovima posebnu pažnju će posvetiti Gongove promatračice i promatrači koji u mobilnim timovima promatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji", dodaje se u priopćenju.

Iz Gonga će tijekom dana pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

Također Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Podsjećaju da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo, kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

11:28 - Predsjednički kandidat Nedjeljko Babić kao i predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković glasali su na svome biračkom mjestu. Glasao je i predsjednički kandidat Ivan Pernar.

11:06 - Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glasala je na biračkom mjestu u OŠ Matka Laginje. Stigla je u pratnji supruga Jakova Kitarovića.

"Pozivam sve birače Hrvatske da izađu na izbore i daju svoj glas. Danas je praznik demokracije i dajte glas", kazala je kratko Grabar-Kitarović.

10:57 - Na biračkim mjestima u BiH, gdje se također provode izbori za hrvatskog predsjednika, nema gužvi, sve ide uobičajeno, rečeno je u danas prijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Po informacijama koje smo dobili iz Sarajeva i Mostara na biračkim se mjestima ne čeka ni pet minuta, nema gužvi, a pogotovo ne kaosa, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

DIP je ranije danas potvrdilo da je jedno biračko mjesto u BiH otvoreno nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano. Od 124 'inozemna' biračka mjesta, njih 44 su u BiH, sva su otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, dakle u Mostaru (19), Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Hojski je potvrdio da je DIP dobio dojavu da jedan od 11 predsjedničkih kandidata na Facebooku krši izbornu šutnju, pa još jednom pozvao sve kandidate, njihove predlagatelje te medije da poštuju tu šutnju. Na predsjedničkim izborima nema kazni za njeno kršenje, stoga nam samo preostaje sve pozvati na njeno poštivanje, rekao je Hojski. Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su do 19 sati, do kada je snazi i izborna šutnja za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje ili procjena izbornih rezultata.  DIP će u podne objaviti koliko je birača u Hrvatskoj prijepodne izašlo na izbore.

10:54 - Glasali su i predsjednički kandidati Mislav Kolakušić i Dejan Kovač.

10:35 -  Kandidatkinja za predsjednicu Katarina Peović glasala je na izborima za predsjednika u Domu za starije osobe Trnje.

10:31 - Glasao je i predsjednički kanidat Anto Đapić u OŠ Vladimira Bečića u Osijeku.

10:07 - Predsjednički kandidat Zoran Milanović glasao je na biralištu u OŠ Petra Zrinskog u pratnji supruge.

"Osjećam se rasterećeno. Napravili smo sve, dao sam sve od sebe. Neću pozivati ljude da glasaju", kazao je Milanović i dodao da ide kući. Njegova supruga Sanja kazala je da će ovo biti uobičajena nedjelja kada će kuhati ručak.

9:49 - Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6. 409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi. Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada vrijedi i izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objava ili procjena izbornih rezultata. Osim u Hrvatskoj, predsjednik države bira se i u 47 država, na 124 mjesta.

Dobili smo informacije da su sva otvorena i da se glasuje bez problema, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, podsjetivši da su zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena. Potvrdio je da je jedno biračko mjesto u BiH jutros otvorena nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika lokalnog Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano. 

9:23 - Premijer Andrej Plenković glasao je u Područnom uredu Črnomerec na Trgu Francuske Republike. "Danas su predsjednički izbori, prvi krug. Važno bi bilo za našu kulturu i demokraciju da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore", kazao je Plenković.

9:00 - Predsjednički kandidat Miroslav Škoro nešto prije 9 sati stigao je na biračko mjesto u OŠ Gračani gdje je glasao. Kazao je novinarima da ide na misu, a potom na ručak te je pozvao građane da izađu na izbore.

"Danas birači u Hrvatskoj odlučuju o budućnosti naše zemlje. S jedne je strane narod koji želi promjene. Promjene se moraju dogoditi i narod mora izaći unatoč lošem vremenu. Pozivam sve da profesionalno i odlučno obave posao i učine sve da vratimo Hrvatsku narodu", rekao je Škoro. 

"Raskrinkali smo na svim razinama korupciju i nepotizam. Nisam posustao niti ću ikada posustati", kazao je Škoro na pitanje novinara i ponovio da neće biti drugog kruga.

"Birajte promjenu, ovako dalje ne ide. Izađite na izbore", dodao je Škoro.

8:49 - Kašnjenje predsjednika jednog biračkog odbora u Mostaru naljutilo je birače koji su čekali u redu. Više pročitajte OVDJE.

07:44 - Milan Bandić u društvu supruge Vesne glasovao je na izborima za predsjednika u prostorijama MO Peščenica u Ulici Petra Petrovića Njegoša 10.  "Tko rano rani, dvije sreće grabi", kazao je Bandić. Doveo je na biralište i svoga psa Rudija. "On je uvijek sa mnom. To je moja beba, već ima 12 godina ali se ne da", kazao je Bandić.

Bandić nije želio odgovarati na pitanja novinara oko izbora za predsjednika.

07:39 - Predsjednički kandidat Dario Juričan prvi je stigao na biračko mjesto. Čekao je pred vratima i točno u 7 sati je glasao.

"Danas je svadba između građana i politike. Pozivam građane da dođu glasati. Ovo se ponavlja samo svakih pet godina", kratak je bio Juričan.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.  

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Komentara 264

IL
ilijan1a
09:52 22.12.2019.

Škoro 🇭🇷

JK
ja-kan
08:26 22.12.2019.

Nadam se da danas izlazimo iz dugogodišnje žabokrečine i da okrećemo novi list.

Avatar navijač
navijač
08:51 22.12.2019.

Pamet u glavu i birajmo novo a ne već viđeno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije