Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska bira predsjednika

Za 3,9 milijuna birača na 6533 biračka mjesta izbore organizira i nadzire 77.000 ljudi

ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
22.12.2019.
u 07:01

Građani će birati između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore, Nedjeljka Babića, Ante Ðapića, Darija Juričana, Mislava Kolakušića, Deana Kovača, Dalije Orešković, Katarine Peović i Ivana Pernara

Hrvatska danas sedmi put bira predsjednika, a birači će u prvom krugu moći izabrati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti 10.000 potpisa. Nešto manje od 3,9 milijuna birača na izbornom će listiću moći zaokružiti Kolindu Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škoru, Nedjeljka Babića, Antu Ðapića, Darija Juričana, Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković, Katarinu Peović ili Ivana Pernara.

Da bi bilo tko od njih postao predsjednik, morat će osvojiti više od polovice glasova svih koji se odazovu na izbore, budući da se hrvatski predsjednik bira većinskim sustavom. Ako u prvom krugu nikom to ne pođe za rukom, dva najuspješnija kandidata ponovo će se ogledati u drugom izbornom krugu, raspisanom za 5. siječnja 2020. godine.

VIDEO Predsjednički izbori - Božo Skoko i Krešimir Macan: Netko možda sabotira predsjednicu, a Milanović je promašio temu na završnom skupu'

Od 7 do 19 sati

Predsjednika će se moći birati na ukupno 6533 biračka mjesta. U Hrvatskoj ih je 6409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, od čega je trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na vremensku razliku, biračka mjesta najranije su otvorena u Australiji, gdje su hrvatski državljani na birališta mogli još jučer u 21 sat, a posljednji će na izbore Hrvati u Los Angelesu, gdje se bira sutra od četiri sata po srednjoeuropskom vremenu. Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su jutros u sedam sati, a zatvorit će se večeras u 19, do kada traje izborna šutnja, tijekom koje je zabranjena promocija kandidata. Od zatvaranja birališta objavit će se rezultati izlaznih anketa, a Državno izborno povjerenstvo rezultate s birališta objavljivat će od 20 sati, svakih 10 minuta. Analizu tih podataka nakon zatvaranja birališta moći ćete pratiti u programu Večernji TV-a.

Na provedbi izbora kroz biračke odbore i izborna povjerenstva bit će angažirano oko 43 tisuće ljudi, čemu treba dodati još 10-ak tisuća osoba zaduženih za tehničke poslove, što govori o složenosti izbornog procesa. Ovi izbori bilježe i rekordan broj promatrača stranaka, nezavisnih kandidata i civilnih udruga, njih više od 24 tisuće. Za usporedbu, izbore prije pet godina pratilo ih je 22 tisuće, a broj im raste od izbora do izbora.

Ne smiju ometati rad

Prijavljeni promatrači mogu pratiti rad biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, ali i samog Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Za promatranje izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno je 23.963, a za biračke odbore u inozemstvu 290 promatrača. Za promatranje rada DIP-a akreditirano ih je 29.

Akreditiranim promatračima dopušteno je pratiti cjelokupan izborni postupak, glasanje, rad izbornih tijela, a dopušten im je i uvid u sav izborni materijal sve do proglašenja službenih konačnih izbornih rezultata. Promatrači ne smiju ometati rad izbornih tijela, odgovarati na eventualna pitanja birača na biračkom mjestu, video ili tonski snimati rad izbornog tijela koje nadziru. Ne smiju nositi oznake, promotivni i drugi materijal predsjedničkih kandidata te na bilo koji drugi način utjecati na birače. 

Komentara 31

OB
ObrenM
08:17 22.12.2019.

Izborni inzenjering -Ab ovo (od pocetka).Da racunamo i one do 18 godina (koji ne mogu glasovati) ne moze ih biti koliko nam kaze posteni DIP.Nadalje lijep broj carobnih kemiskih,ciji tragovi brzo nestaju.Onda imamo prazne listice iskoristive za dragu nam predsjednicu.Kasni otvaranje izbornih mijesta.Sto manja izlaznost veca sansa je za ove sadasnje.Cak se cuju glasovi da je tajno reaktiviran najpoznatiji brojac glasova na svijetu.Blacenje Skore preslo je sve granice i najliberalnijeg ukusa.Njemu je najveci krimen odsustvo iz HR ovoga rata,a dotle je Kolinda bila sa Jakovom aktivni ucesnik obrane od agresije.

JK
ja-kan
07:34 22.12.2019.

Ja u 7,05 došao na biračko mjesto oni tek postavljaju biračku kutiju, birački odbor njih samo troje.... Nisam siguran u regularnost ovakvih izbora.

WE
weAreCro
09:51 22.12.2019.

Ajmo i mladi i stari... SAD IL' NIKADA. Porazimo nasljednike parazite lijevog i desnog krila KPJ. I ponesite na glasanje svoje kemijske olovke plave boje jer vam njihovi trolovi na birackim mjestima podvaljuju olovke sa tintom koja izblijedi nakon parar minuta tako da oni mogu prepraviti vas listic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije