Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Zagreb dolazi novi slovenski veleposlanik

Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.
28. kolovoza 2019. u 10:00 0 komentara 607 prikaza
Vojislav Šuc
Foto: Youtube

Novi slovenski veleposlanik u Zagrebu karijerni je diplomat koji je karijeru počeo još u doba bivše Jugoslavije Vojislav Šuc.

'MORA SE NASTAVITI' Slovenski premijer razbuktao polemike o Krškom i nuklearnoj energiji

Rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a onda se zaposlio se u Sekretarijatu za inozemne poslove, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu. U jugoslavenskoj je diplomaciji ostao do raspada federacije iako je pri kraju pokazivao simpatije prema demokratizaciji Slovenije i prema Odboru za zaštitu ljudskih prava, nevladine organizacije koju je osnovao Igor Bavčar u lipnju 1988., nedugo nakon uhićenju Janeza Janše i Ivana Borštnera.

Od 1982. do 1986. bio je zaposlen u kabinetu ministra u Beogradu, radio  za Raifa Dizdarevića i Lazara Mojsiva, od 1986. do 1990. bio je u Stalnoj misiji SFRJ-a u Ženevi, kamo se i vratio kao slovenski veleposlanik. Od 1991. Vojislav Šuc je obavljao razne poslove u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova, bio je državni podtajnik te generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, gdje se intenzivno bavio pitanjima spolne ravnopravnosti. Lani, dok je Šuc predsjedao Vijećem za ljudska prava UN-a, tog je tijela istupio SAD.  Vojislav Šuc je u braku s Dragicom Vidović i imaju dvoje djece.

Vojislav Šuc slabije je poznat u slovenskoj javnosti. Više se zna o njegovom ocu, Pavlu Šucu, jednom od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA. General potpukovnik Šuc ostat će upamćen p tome što je upravo on 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom. 

GRANICA/SLOVENIJA ILEGALNE MIGRACIJE Božinović o slovenskoj ogradi na granici: To je njihova odluka, ali najbolje je europsko rješenje

Dosadašnja slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez postala je savjetnica predsjednika Boruta Pahora za međunarodnu politiku.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.