Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaho Orepić:

'U ovom stanju se nalazimo zbog nemoći i nefunkcioniranja države'

Vlaho Orepić
Patrik Macek/PIXSELL
16.11.2018.
u 10:48

Vlaho Orepić uputio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić zatražio je od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom. Prigovorio je da se zakoni ne donose sukladno propisanim procedurama, odnosno ne prolaze procjenu učinka prije donošenja, te se uz to 30 posto zakona donosi po hitnoj proceduri. Na konferenciji za medije u Saboru gdje je predstavio ovu svoju inicijativu, uputio je i kritiku stanja u državi, posebno se osvrnuvši na nedavnu promociju knjige bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić, nazvavši je trijumfalizmom agrokorizirane elite koji ponižava zdrav razum građana i žrtava Domovinskog rata.

- U ovom stanju se nalazimo zbog nemoći i nefunkcioniranja države, u ovom stanju se nalazimo jer je izvaninstitucionalna politika nadvladala institucionalnu politiku. Sazvao sam ovu konferenciju iz osjećaja odgovornosti prema stanju u kojem se svi skupa nalazimo, ali i iz osjećaja odlučnosti, volje, ako baš hoćete i inata da se Lijepa naša istrgne iz zahvata spomenutih agrokoida i vrati narodu - kazao je Orepić.

Niti 10 posto zakona koji se donose u Saboru ne prolaze procjenu učinka.

- To ih čini protuustavnim, bezosjećajnim, bez provjere kako će utjecati na one zbog kojih se ti zakoni i donose. Neću odustati, pa sam krenuo redom, uz potporu jedne petine saborskih zastupnika uputio sam Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom RH. Ako se na protuustavno ponašanje, osobito tijela izvršne vlasti na čelu s Vladom RH i vladajuće većine u Saboru ne sankcionira i ne ispravi bar na način da se ukine zakon donesen procedurama za njegovo donošenje, ustavom zajamčena prava građana su doslovno mrtvo slovo na papiru - objašnjava Orepić.

Ovaj zahtjev, dodaje, podnosi jer želi uvesti red u tijela RH, nužno je, nastavlja, osigurati da se u praksi provede trodioba vlasti i osigura međusobna suradnja tijela vlasti i građana. Kritizira i donošenje prevelikog broja zakona po hitnoj proceduri.
- Od travnja 2017. godine donesena su 244 zakona, a čak 30 posto ih donosimo po hitnoj proceduri, neutemeljeno na zakonu i Ustavu. Ustavni sud još je 2013. godine upozorio da je donošenje zakona po hitnoj proceduri gotovo pravilo, a ne iznimka - ustvrdio je Orepić. 

Pogledajte video: Bruna Esih i Andrej Plenković u Saboru

Komentara 11

SO
sokodnaranče
11:07 16.11.2018.

Ovaj jos postoji? Sta ces sada opet pozivati na puč?

Avatar puky
puky
14:06 16.11.2018.

Uistinu kakva smo mi to država kad ovakva veličina - ljudska i u političkom smislu nije prepoznata u narodnih masa pa je CRO-barometri i ostali osjetljivi senzori za ispitivanja javnog mijenja čak ni zamjećuju na domovinskoj političkoj sceni.

AN
ante555
13:40 16.11.2018.

Odakle se ovaj pojavio. Ma čovječe ti si prošlo svršeno vrijeme. Nula bodova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije