Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U ovom stanju se nalazimo zbog nemoći i nefunkcioniranja države'

Vlaho Orepić uputio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu
16. studenoga 2018. u 10:48 11 komentara 1263 prikaza
Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić zatražio je od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom. Prigovorio je da se zakoni ne donose sukladno propisanim procedurama, odnosno ne prolaze procjenu učinka prije donošenja, te se uz to 30 posto zakona donosi po hitnoj proceduri. Na konferenciji za medije u Saboru gdje je predstavio ovu svoju inicijativu, uputio je i kritiku stanja u državi, posebno se osvrnuvši na nedavnu promociju knjige bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić, nazvavši je trijumfalizmom agrokorizirane elite koji ponižava zdrav razum građana i žrtava Domovinskog rata.

Nikola Grmoja i Hrvoje Zekanović Burno na Markovu trgu Zekanović Grmoji rekao 'Mrš': Fizički mi je prijetio. Grmoja: Napao me iz čista mira

- U ovom stanju se nalazimo zbog nemoći i nefunkcioniranja države, u ovom stanju se nalazimo jer je izvaninstitucionalna politika nadvladala institucionalnu politiku. Sazvao sam ovu konferenciju iz osjećaja odgovornosti prema stanju u kojem se svi skupa nalazimo, ali i iz osjećaja odlučnosti, volje, ako baš hoćete i inata da se Lijepa naša istrgne iz zahvata spomenutih agrokoida i vrati narodu - kazao je Orepić.

srednja škola Pravo glasa sa 16 godina S više mladih na izborima bilo bi manje priča o ustašama i partizanima

Niti 10 posto zakona koji se donose u Saboru ne prolaze procjenu učinka.

- To ih čini protuustavnim, bezosjećajnim, bez provjere kako će utjecati na one zbog kojih se ti zakoni i donose. Neću odustati, pa sam krenuo redom, uz potporu jedne petine saborskih zastupnika uputio sam Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom RH. Ako se na protuustavno ponašanje, osobito tijela izvršne vlasti na čelu s Vladom RH i vladajuće većine u Saboru ne sankcionira i ne ispravi bar na način da se ukine zakon donesen procedurama za njegovo donošenje, ustavom zajamčena prava građana su doslovno mrtvo slovo na papiru - objašnjava Orepić.

Krešo Beljak Aktualno prijepodne Zastupnici 'rešetali' Vladu. Aktualac obilježen žustrim raspravama

Ovaj zahtjev, dodaje, podnosi jer želi uvesti red u tijela RH, nužno je, nastavlja, osigurati da se u praksi provede trodioba vlasti i osigura međusobna suradnja tijela vlasti i građana. Kritizira i donošenje prevelikog broja zakona po hitnoj proceduri.
- Od travnja 2017. godine donesena su 244 zakona, a čak 30 posto ih donosimo po hitnoj proceduri, neutemeljeno na zakonu i Ustavu. Ustavni sud još je 2013. godine upozorio da je donošenje zakona po hitnoj proceduri gotovo pravilo, a ne iznimka - ustvrdio je Orepić. 

Pogledajte video: Bruna Esih i Andrej Plenković u Saboru

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • sokodnaranče:

  Ovaj jos postoji? Sta ces sada opet pozivati na puč?

 • Avatar puky
  puky:

  Uistinu kakva smo mi to država kad ovakva veličina - ljudska i u političkom smislu nije prepoznata u narodnih masa pa je CRO-barometri i ostali osjetljivi senzori za ispitivanja javnog mijenja čak ni zamjećuju na domovinskoj političkoj sceni.

 • cinbenik:

  Sada se ti sjetija.jasno smo upopzoravani na posljedice djelovanja stranke opasnih namjera....Svi kooji su nas upozoravali,postali su neHrvati...Samo poslusaj pjesmu od Stubica Jure,zabranjenu od dikature poHercegvacenog Tudjmanizma,dok se Tomsonova forrisrla i nejdnakopravno nametala...Jura sve opisa u pojesmi "oj mafijo iz ... prikaži još! Cikaka"no ipak se Jura mali usutija,da ga nebi.....Pojava MOSTa je dodatno omogucila HDze hobotnicu,pod pritiskom nelegalne presjednice podjela i raseljavanja Hrvata,i crkve...Da je Bozo prihvatija,da bude premijer,Hrvatska bi brze rasla,a rast napravi Milanovic i kukuriku,a umalo ga nezasutavise cirkus nebirane nenarodne vlade....politicki trguju i ucvjenjuju,prkose demokraciji.Tako ispada da su Hrvati manje demokrati,nego su bili u SRH jednoumlju...Nemoze covik vjerovati sta su nam napravili,udruzneo lazno domoljubno.