Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media

Tko će suditi Sanaderu i HDZ-u?

ivana čalić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.02.2016.
u 13:00

Novo sudsko vijeće neće biti lako sastaviti jer je većina sudaca kaznenog odjela u nekoj fazi postupka radila na predmetima Ive Sanadera

Tko će suditi Ivi Sanaderu i HDZ-u u ponovljenom suđenju za aferu Fimi medija, moglo bi sljedećih mjeseci postati jedno od gorućih pitanja na zagrebačkom Županijskom sudu. I to iz dva razloga. Prvi je što je sutkinja Ivana Čalić, koja je Sanaderu sudila prvi put i nepravomoćno ga osudila na devet godina zatvora, sama zatražila svoje izuzeće, a njezinom zahtjevu je jučer udovoljio Dražen Jakovina, v.d. predsjednik suda.

Praksa ESLJP-a

Sutkinja Čalić se u zahtjevu za izuzeće pozvala na praksu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) prema kojoj je u demokratskim društvima od velikog značaja povjerenje koje u sudove ima javnost, a kada je riječ o kaznenim postupcima, prije svega bitno je i povjerenje samog optuženika. S obzirom na to da je sutkinja Čalić bila članica vijeća u slučaju Hypo i Ina - MOL te predsjednica vijeća u slučaju Fimi media, odnosno u dva postupka u kojima je Sanader prije ukidaju- ćih odluka Ustavnog i Vrhovnog suda bio osuđen, te da je po treći put trebala voditi postupak u kojem bi se odlučivalo o Sanaderovoj kaznenoj odgovornosti, smatrala je da je to, sukladno praksi ESLJP-a, dostatan razlog da sama zatraži svoje izuzeće. Osim toga, kako se ukidajuća odluka Vrhovnog suda vezano za Fimi mediju, u pretežitom dijelu temelji na praksi, stajalištima i presudama ESLJP-a, sutkinja Čalić očito je smatrala da je istu praksu valjalo dosljedno primjenjivati i na sve ostale institute kaznenog postupka, odnosno i na institut isključenja od obavljana sudske dužnosti, pa je zatražila svoje izuzeće.

Ponovljeno suđenje u aferi Fimi media, gdje su osim Sanadera optuženi HDZ, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević, Ratko Maček te tvrtka Fimi media, trebalo je početi 19. veljače, no Sanaderova obrana tražila je odgodu zbog priprema za završnicu suđenja u aferi Planinska.

HDZ bi tražio izuzeće

U sudskim kuloarima špekuliralo se da će HDZ na početku ponovljenog suđenja tražiti izuzeće sutkinje Čalić, a sve kako bi izbjegao da se na optuženičkoj klupi ponovo nađe pred sutkinjom koja ih je nepravomoćno osudila na novčanu kaznu od pet milijuna kuna, te im odredila da moraju vratiti 24,2 milijuna kuna koje su nezakonito stekli kroz crne fondove. Takav scenarij sada je izbjegnut, a izuzeće sutkinje Čalić sada bi mogao postati dodatni problem za zagrebački Županijski sud. Naime, s obzirom na to da je veći broj sudaca kaznenog odjela suda nešto radio u predmetima protiv Sanadera (sudjelovali su bilo u optužnim ili raspravnim vijećima ili su pak odlučivali o pritvoru, nap. a.), bit će dosta teško sastaviti novo vijeće koje će suditi za Fimi mediju. Kada se tome doda da će novom predsjedniku vijeća trebati neko vrijeme da se upozna s glomaznim spisom, jasno je da ponovljeno suđenje teško da će početi prije jeseni. Uz to, vrlo će se vjerojatno svi dokazi ponovo izvoditi, što vjerojatno ne bi bio slučaj da je ostalo nepromijenjeno vijeće. Sanader i njegova obrana novi rasplet događaja oko Fimi medije nisu htjeli komentirati, a suđenje za Planinsku jučer je odgođeno do 18. veljače zbog bolesti Stjepana Fiolića.

>>Ponovljeno suđenje Sanaderu počet će u veljači

Komentara 22

GL
GLADIATOR
13:35 06.02.2016.

Zadnje četri godine su im sudili SDPe i sve te poštenjačine...., problem je jedino kad Sanader propjeva da će i Mesiću suditi morat.

Avatar @promatrač
@promatrač
13:51 06.02.2016.

Gospođo Jakelić a tko će i kad suditi tvome političko-ideološkom meceni Milanoviću i njegovoj izdajničkoj partiji ? - HDZ optužuju takvi kao ti već od ranih devedesetih, prije svega za rušenje Jugoslavije - moram priznati ta optužba je opravdana i i istinita. Ali jedno previđate, za nju ne stoji osuda nego samo nagrada.

OV
Ovozemaljski
13:51 06.02.2016.

Ti ces Cavlicka odgovarati jer si bila suucesnik u konstrukciji od Bajica, Kosorice i ostalih udbo agenata, isli ste zabranit Hdz i maknut covjeka kojemu nikada pa ni tada necete moci intelektualno parirati! Caca drzi se, jos malo, a onda cekamo knjigu i tvoju stranu medalje. To je zavjera između dvije strane udbe, a Sanader nije pasao ni jednima ni drugima, ali pomalo, sve ce doci na svoje, zivi bili pa vidili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije