Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vedran Obućina za Večernji TV

Stručnjak za Bliski istok: 'Netanyahu pokušava izbjeći neizbježno, a to je gubitak vlasti'

Israeli soldiers listen to Israel's Defence Minister Yoav Gallant as he meets them in a field near Israel's border with the Gaza Strip, in southern Israel
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
1/8
23.10.2023.
u 17:05

Uloga Irana je, smatra, precijenjena. Podrška Hamasu je iranska službena politika. Nije to ništa novo, kaže Obućina

Sukob između izraelske vlade i Hamasa u pojasu Gaze nije nov, barem jedno desetljeće je u žarištu pozornosti bilo u obliku mira ili ratnog sukoba između dva entiteta koji je eskalirao napadom Hamasa na Izrael. Napad je bio potpuno neočekivan i doveo je do velikog broja žrtava s obje strane. Situacija je neizvjesna – kazao je dr. Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok, u intervjuu za Večernji TV.

Je li kopnena ofenziva izgledna?

– Ona bi po prvi puta nakon uspostavljanja palestinske samouprave dovela do ulaska izraelskih vojnih državnih snaga na to područje palestinske samouprave koja ima, da tako kažemo, polulegitimitet jer 139 od 193 zemalja priznaje postojanje Palestine kao nezavisne države. Postoje dva ključna razloga zašto se govori o kopnenoj invaziji: da se u potpunosti uništi Hamasova baza na sjeveru pojasa Gaze u samom gradu u Gazi, a drugi je da bi premijer Benjamin Netanyahu dobio na vremenu i izbjegao ono što mu je neizbježno, a to je gubitak vlasti – kazao je Obućina. Na pitanje zašto dosad nije došlo do kopnene ofenzive, kazao je da se s jedne strane može govoriti i o međunarodnom pritisku.

– Američki državni tajnik rekao je da je protunapad Izraela legitiman, ali način na koji se izvodi je vrlo važan i odlučuje hoće li Izrael ostati među demokratskim država ili će napraviti stravične zločine – dodao je. Netanjahu, smatra, želi da ofenziva traje što je moguće duže jer mu to donosi vrijeme da sredi situaciji u svojoj vladi.

VEZANI ČLANCI: 

– U jako je teškoj situaciji. Čim završi ovaj pritisak, ne samo da će doživjeti politički poraz, nego možda završi u zatvoru, ne zbog kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava, nego zbog svojih prethodnih krimena. Mogao bi biti od strane različitih izraelskih institucija biti okrivljen i za veleizdaju s obzirom da je imao informacije o Hamasovom napadu, a nije reagirao – rekao je Obućina. O mogućnost novih terorističkih napada u Europi kazao je da su obavještajne zajednice na visokoj razini spremnosti.

– Naravno, uvijek moramo paziti na hibridne prijetnje od strane pojedinaca, Pojedinci mogu svašta napraviti, događalo se to već unazad dva desetljeća – podsjetio je i naglasio da Hamas želi uništiti Izrael pod svaku cijenu, a Izrael je prvu ustavnu ideju da je to cjelokupni izraelski teritorij doveo do ekstrema time što je rekao da ne može postojati palestinska država. Uloga Irana je, smatra, precijenjena. Podrška Hamasu je iranska službena politika. Nije to ništa novo. Napad je isključivo Hamasov, a sjedište Hamasa nije u Iranu, nego u nekim drugim državama koje su Zapadu saveznici.

– Više ovdje treba gledati na ulogu Rusije, nego Irana. Rusija je jako dobar saveznik i Palestincima i Izraelcima. Vladimir Putin je jako dobar prijatelj s Netanjahuom – kazao je.

– Ideja da su Palestinci i Izraelci u potpunosti podijeljeni, ne odgovara istini – ističe. U Izraelu živi dva milijuna Arapa. Nitko tko se doseli u Izrael, a nije Židov, ne može dobiti državljanstvo, ali može biti građanin. Suživot je moguć.

GALERIJA Sukob između Izraela i Hamasa ne jenjava, očaj u Gazi

Israeli soldiers listen to Israel's Defence Minister Yoav Gallant as he meets them in a field near Israel's border with the Gaza Strip, in southern Israel
1/14

Komentara 9

ED
edgar2
17:26 23.10.2023.

Svakom normalnom i dobrom čovjeku žao je žrtava s obje strane, ali to ne znači da su obje strane jednako odgovorne za ovaj rat...Od 1948.g. broj Palestinaca se učetverostručio...U Izraelu ima 20% Arapa, dok Židova nema na palestinskim područjima, a gotovo ih nema u arapskim zemljama...

MA
marcellus
17:53 23.10.2023.

svaki stručnjak ima teoriju u skladu sa svojom agendom. Netanyahu pokušava uništiti Hamas i riješiti problem granata koje inače redovito padaju po izraelu već desetljećima, a dolaze iz gaze. I ima punu podršku Izraelaca.

Avatar jambo
jambo
17:25 23.10.2023.

Niam mogao dalje od naslova, Svasta!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije