Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI I IZUZETKE

Ovo je prva županija u Hrvatskoj koja će zabraniti korištenje mobitela u školi

Mobitel
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
19.12.2018.
u 14:48

Najstroža mjera za neposlušne je privremeno oduzimanje mobitela, koji bi učenicima bio vraćen tek u prisutnosti roditelja ili skrbnika. Za vrijeme testova mobitele se mora odložiti u posebnu kutiju

Francuski parlament zabranio je korištenje mobitela i tableta u osnovnim školama i tako ispunio jedno od predizbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona koji u tim napravama vidi i javnozdravstveni problem, opasnost za djecu koja "zaboravljaju" igrati se i družiti.

U francuskim školama tako je za vrijeme sata, pod odmorom i tijekom izvanškolskih aktivnosti zabranjeno korištenje mobitela i tableta, osim u slučajevima kad se ti uređaji rabe za potrebe nastave i u pedagoške svrhe. Zabrana vrijedi i za - nastavnike. Srednjim školama prepušteno je da same odluče hoće li učenicima zabraniti mobitele. U Hrvatskoj jednog pravila obvezujućeg za sve - nema. 

Svaka škola za sebe

Svaka škola odlučuje za sebe, no iskorak je ovih dana napravila Varaždinska županija koja je odlučila uvesti red u svim školama u kojima je osnivač, pa je od ravnatelja osnovnih i srednjih škola zatražila da pravilnicima o kućnom redu reguliraju korištenje mobitela i druge privatne informatičke opreme. Takav je naputak izazvao reakcije dijela učenika koji u njemu vide pokušaj zabrane mobitela u školama, što je po njima neshvatljivo u ovo moderno informacijsko doba. Argumenti su im da je danas sve na mobitelu, da moraju biti dostupni roditeljima, da u školi na mobitelu ponavljaju gradivo prije testova, da se na nastavi koriste aplikacije Kahoot ili BarCode Reader i slično. Spremni su, kažu, čak i za prosvjede!

- Ne radi se ni o kakvim zabranama jer naš cilj nije ograničavati korištenje modernih tehnologija, nego je jedina namjera uvesti red i jasna pravila u načinu korištenja mobitela. Naime, velika većina učenika posjeduje mobilne uređaje, a oni nikako ne smiju biti potencijalno sredstvo ometanja nastave ili odvraćanja pozornosti učenika. Smatramo da korištenje mobitela u osnovnim i srednjim školama ne smije biti nekontrolirano te smo zbog toga ravnateljima uputili preporuke na koji način to podrobnije regulirati internim aktima - pojašnjava zamjenik župana Tomislav Paljak.

Prema naputku poslanom školama, učenici smiju nositi mobitel u školu, no ne smiju ga uključivati bez nadzora nastavnika ili ravnatelja, osim u hitnim slučajevima. Tijekom pisanih provjera znanja, učenici mobitele moraju odložiti u posebnu kutiju kako ne bi varali. Najstroža mjera za neposlušne je privremeno oduzimanje mobitela, koji bi učenicima bio vraćen tek u prisutnosti roditelja ili skrbnika. 

'Zabrane ništa ne rješavaju'

Vijeće učenika Varaždinske županije s takvim se ograničenjima ne slaže i nadležnima poručuje: "Ne srljajte kao guske u maglu!". Zabranama se, tvrde u Vijeću, ništa ne rješava. Zamjeraju što se učenike nikad ništa ne pita kad se donose pravila i uvode promjene u škole. 

Za danas je najavljen sastanak predstavnika županije s učenicima na kojem će se raspravljati o naputku. Zabranu korištenja mobitela na nastavi bez dozvole nastavnika već je prije uvela OŠ Kostrena, gdje se mobiteli ne oduzimaju, već se kršenje pravila bilježi, pa u slučaju ponavljanja kažnjava pedagoškim mjerama, od opomene do ukora. Slično je i u Klanjcu i nekim drugim školama. Otpora je ispočetka bilo, no učenici su se priviknuli na nova pravila.

U školi u Podsusedu gašenje mobitela potaknula su sama djeca koja su se požalila da gotovo nitko ni s kim ne razgovara, već pod odmorom svi bulje u zaslone. Nekima je smetalo i fotografiranje i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama.

Rok Čepin, Vijeće učenika Varaždinske županije:

Mobitel koristim cijelo vrijeme, kao i svi moji vršnjaci. Ne koristim ga pod nastavom, naravno. Pod satom sam zaokupljen gradivom koje profesor predaje. Do zloupotrebe će jedino doći kod profesora koji ne predaju dovoljno dobro i edukativno. Smatram da je onda pogreška u profesorima. Ako učenici koriste mobitel pod satom, znači da nisu dovoljno zainteresirani za nastavu, što je problem profesora jer vjerojatno ne ide u korak s vremenom - kaže Rok Čepin, predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije. Mobitel je, dodaje, u današnje vrijeme sredstvo bez kojeg se ne može. Mobitele učenici u školi koriste za razmjenu gradiva, objašnjavanje gradiva preko poruka. Smatra da bi morali biti potpuno uvedeni u redovitu nastavu. 

- Pozdravljam pojedine profesore koji u nastavu uvode mobitele i preko njih zajedno s učenicima ponavljaju ili uče novo gradivo uz edukativne i zabavne aplikacije. U našem školstvu to razdoblje uvođenja mobitela malo dulje traje. U školi koju ja pohađam taj proces vrlo dobro napreduje - ističe Čepin koji ne podržava moguće prosvjede.

>> Pogledajte što je rekao profesor Franjo Dragičević o zakonskoj infrastrukturi u školama

 

Ključne riječi

Komentara 3

SZ
stela_zg
16:04 19.12.2018.

Uporaba mobitela od samo 30 min/d povećava rizik od tumora na mozgu za 40%. Učestalost glioblastoma mozga (neizlječiv rak mozga) u Engleskoj je udvostručena od 1995. do 2015. Držanje mobitela u džepu je povezana sa smanjenom plodnošću, rakom testisa, debelog crijeva, a držanje mobitela u gornjem džepu sa srčanim aritmijama i tumorima u području prsišta. Spava se sa mobitelom ispod jastuka pa se čudi nesanici, kroničnom umoru. Elektromagnetsko zračenje možda nema efekt zagrijavanja (što je za mobilnu telefoniju više nego siguran dokaz da EMZ nije štetno) ali zato otvara kalcijeve kanale na membrani stanice što ekscitira stanicu, predstavlja stalni stres, djeluje toksično na mitohondrije i nakon kraćeg ili duljeg vremena dovodi do bolesnog organa i cijelog organizma. Kada se nedavno testirala 5G tehnologija koja će se uvoditi naredne 2 godine ptice su padale mrtve sa neba! A menađerčići najavljuju kako će to biti super. Svakoga će se moći pratiti u svemu. Policajci će nositi posebne naočale koje će im javljati kada će prepoznati traženo lice ili automobil. Da, da, sve dok policajac koji ih koristi ne dobije rak mozga ili neki drugi tumor u području glave. Mobilna industrija ne priznaje štetnost EM zračenja. Od farmaceutske industrije imaju oko 6x veće prihode i to im daje dovoljno moći da ušutkaju sva istraživanja koja dokazuju suprotno. Ljudi i mladi, zapamtite da smart ovo i ono ima svoju cijenu, a ona se najčešće plaća zdravljem i uništenom kvalitetom života.

SZ
stela_zg
16:36 19.12.2018.

Na yt se mogu pogledati demonstracije gdje se sa mjeračima EMZ mjeri zračenje mobitela. Mobitel svakih 30-tak sekundi 24 h/d uspostavlja vezu sa odašiljačem. Prilikom toga se njegovo bazično zračenje poveća nekoliko puta. Ako se prima poziv na mobitelu je zračenje 100-tinjak puta veće od preporučenog. Uz to, položaj tijela kojeg osoba zauzme kada gleda u svoj mobitel, sa glavom, vratom i ramenima nagnutima prema naprijed izaziva digitalnu demenciju. To je položaj tijela kojeg imaju i oboljeli od neurodegenerativnih bolesti, (npr. Parkinsonova bolest) i u tom položaju mozak ne može ostati budan, ne može se koncentrirati, pamtiti, rješavati probleme. To je stanje transa u kojem je rasuđivanje znatno otežano. EMZ koje prolazi kroz glavu djeteta još više ulazi u mozak jer su kosti lubanje tanje. Iz svega navedenog smatram da je to izvrsna ideja da se wi fi i uporaba mobitela zabrani u svim školama u Hrvatskoj. Elektromagnetsko zračenje je štetno kao i cigarete, kao i azbest i istina o tome će s vremenom izaći na vidjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije