Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HRAST traži da učitelji i nastavnici postanu službene osobe kako bi ih se zaštitilo od nasilja

Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić iskoristio je prigodu da prigovori što se u javnim raspravama ne uvažavaju prigovori javnosti
12. prosinca 2018. u 13:05 7 komentara 549 prikaza
HRAST traži zaštitu hrvatskih učitelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

HRAST je podnio amandman na prijedlog Kaznenog zakona o kojemu bi danas trebao raspravljati Hrvatski sabor kojim traže da se odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, stručnim suradnicima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dodijeli status službenih osoba i tako zaštiti od nasilja. Zastupnik te stranke Hrvoje Zekanović tako je pozvao da se zaštite hrvatski učitelji i nastavnici.

OPOMENULI GA Profesor Dragičević nakon odluke da neće dobiti otkaz: Nisam ushićen i nisam ponižen

- Ako je hrvatska država dala mandat profesorima da odgajaju našu mladost, onda ih mora i zaštititi na njihovim radnim mjestima – poručio je Zekanović.

Njegov stranački kolega Hrvoje Šlezak podsjetio je da se posljednjih dana u javnosti dosta raspravlja o sigurnosti obrazovnih radnika.

HRAST traži zaštitu hrvatskih učitelja
1 / 5
HRAST traži zaštitu hrvatskih učitelja

- Zato smo predali amandman kojim bi im dodijelili status službenih osoba s ciljem da ih kroz taj status zaštitimo. Kazneni zakon na koji dajemo amandman je danas u raspravi i smatramo da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni. Pozivamo sve saborske klubove da podrže naš amandman jer mislim da je zaštita učitelja cilj svih nas ovdje. Oni odgajaju budućnost naše zemlje i nositelji su svih reformskih procesa – objasnio je Šlezak. Podsjetimo, Kazneni zakon propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina za napad na službene osobe, odnosno za silu ili prijetnju uporabe sile.

Profesor Franjo Dragicevic koji se sukobio s ucenikom LANA KOVAČEVIĆ Nasilni učenici svjesni su toga da im nastavnici ne mogu ništa

Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić iskoristio je prigodu da prigovori što se u javnim raspravama ne uvažavaju prigovori javnosti.

- Moram reći da je e-savjetovanje o kurikularnim dokumentima izgubilo svaki smisao. Mi smo se desetak puta javljali na razna e-savjetovanja i ni jednom naši argumenti nisu usvojeni, i to nije nešto što se događa samo nama. Čini se da se nastavlja politika iz doba ministra Jovanovića, te da u Ministarstvu obrazovanja i dalje vlada jednoumlje – zaključuje Ilčić.

>> Pogledajte kako ova američka profesorica zlostavlja učenike

 

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • Avatar gospar
    gospar:

    Hrastovci su barem domoljubi koji vole ovu zemlju.za razliku od drugih kojima je još srce u propaloj Jugoslaviji.

  • Simpleton:

    konacno i jedna pametna od katolickih fundamentalista! ;)