Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Što morate napraviti ako ste popili kiselinu? Gastroenterolog objasnio: 'Ne uzimajte ništa sami'

Liječnik Ivica Grgurević
Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/4
07.11.2023.
u 13:57

U emisiji Večernji TV u razgovoru s Petrom Balijom gastroenterolog iz KB-a Dubrava Ivica Grgurević objasnio je koliko su česta trovanja i što se događa u organizmu

Slučaj trovanja u Rijeci iz bočice mineralne vode uzbunio je cijelu Hrvatsku s obzirom na to da brojni građani redovito piju ovu vodu kao i druga pića iz boca. Tim povodom za Večernji TV govorio je gastroenterolog Ivica Grgurević iz KB-a Dubrava koji je, pozivajući se na svoje iskustvo, govorio o opasnostima za čovjekov organizam do kojih može doći ako popije neku kiselinu ili lužinu. Pojasnio je kako su i kiseline i lužine korozivna sredstva koja nagrizaju određene strukture površine na tijelu ili u tijelu s kojima dođu u dodir.

– Kiseline i lužine razlikuju se po svojim kemijskim svojstvima kao i načinom korozivnog djelovanja. I kod jednog i kod drugog sredstva, kada se popiju, reakcije kreću već od usta, grla, jednjaka, želuca pa sve do tankog crijeva – rekao je Grgurević.

Pojasnio je kako lužine više oštećuju jednjak, a kiseline želudac i dvanaesnik i da je razlog tome činjenica što se lužine lakše popiju i progutaju dok se kod kiselina javlja jače pečenje te se stoga popije manja količina. Ipak, sve ovisi i o tome koliko toga završi u probavnom sustavu, odnosno koliko se toga popije i proguta.

Napominje i kako su bol i pečenje posebno intenzivni kada se popije kiselina koja se javlja odmah u ždrijelu. Kako se ona spušta u želudac, tako čovjek dalje osjeća bolove i pečenje. Ti bolovi ljude natjeraju i da se odmah jave liječniku.  

– I kiseline i lužine prvo nagrizaju površinski dio, a onda penetriraju dublje. Kod nekoga dođe i do perforacije jednjaka, želuca ili tankog crijeva, što onda prouzročuje teške upalne procese. Prilikom gutljaja ta sredstva mogu završiti i u dišnom sustavu i prouzročiti ozljede dišnog sustava – rekao je Grgurović.

POVEZANI ČLANCI:

U svim tim slučajevima važno je znati kako treba što prije zatražiti pomoć liječnika i da se ne smiju uzimati samoinicijativno nikakva neutralizirajuća sredstva jer to može biti i krivo i opasno. Naime, u kontaktu s lužinama i kiselinama dolazi do dodatnog oslobađanja energije koja može oštetiti tkivo.  

Govoreći o tome koliko su česte ovakve opekline, rekao je kako one nisu toliko česte. U više od 50 posto slučajeva lužinu ili neku kiselinu popiju djeca iz neznanja. Manje od 50 posto odnosi se na odrasle osobe od kojih dio to radi i zbog nekih svojih suicidalnih namjera. Za Hrvatsku nema podataka o broju ovakvih slučajeva ali kaže kako s vremena na vrijeme postoje takvi slučajevi. U SAD-u se godišnje zabilježi oko 5000 takvih slučajeva.

Komentara 5

PO
poluprovokator
15:04 07.11.2023.

Popiti puno vode da se smanji koncetracija pa odmah nakon toga ispovraćati? Neznam dali je to ispravno ali sa svojim ponavanjem kemije ja bih tako.

LO
Lolita3
14:28 07.11.2023.

"Ti bolovi ljude natjeraju i da se odmah jave pacijentu." Molim, kojem pacijentu se treba javiti? Pitam za frenda....

OL
olujasviholuja
16:58 07.11.2023.

Baš nam je objasnio što treba učiniti kad takvo nešto popijemo, " dali bi bilo dobro da popijemo vode i to isporačamo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije