Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEPORI

Što će biti sa školama? U Otvorenom se zakačili savjetnik ministrice Divjak i zagrebački pročelnik

Foto: HRT
21.05.2020.
u 23:39

Na upit voditelja ima li istine u tvrdnjama pojedinih roditelja da su ih zvali iz nekih zagrebačkih škola s pitanjima hoće li poslati djecu u ponedjeljak u školu, što im je zvučalo kao da ih se odgovara od slanja djece jer se npr. lakira pod, Lovrić je rekao da to nije tako.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; dr. sc. Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja; Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Zagreb; Đurđica Krtanjek, učiteljica-savjetnica u Osnovnoj školi "Franjo Serta", Bednja te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije - raspravljali su o povratku zaposlenika i učenika razredne nastave u školu.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček rekao da je u ponedjeljak 25.5. sva djeca razredne nastave moraju u školu.

- Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu kao i inače postoje ispričnice.

U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu.

Međutim, obzirom da je u pitanju specifična korona situacija svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu -  i to će biti opravdani razlog.

Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi, ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu - poručio je Košiček dodavši da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati.

- Mi još uvijek imamo mješoviti model, nastava na daljinu ide i dalje kao rezervna opcija - kaže.

Ponovio je da roditelji moraju biti u kontaktu s nastavnicima i opravdati eventualni nedolazak djeteta u školu uz obvezu da osigura da dijete u tom slučaju prati nastavu na daljinu.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin kaže kako je u protekla dva tjedna došlo do relaksacije brojnih mjera, uključujući i početak nastave.

- I upravo nam je ta relaksacija mjera kao i činjenica da smo zadržali vrlo povoljnu epidemiološku situaciju dala snagu da kažemo - e sada mogu svi u školu - rekla je Pavić Šimetin.

Ističe kako su svjesni da će u vrtićima i nižim razredima osnovne škole biti teško držati preporučenu distancu jer je to jednostavno dio života u toj dobnoj skupini.

Kao bitne je navela i pojačanu higijenu ruku, pojačanu higijenu prostora, redovito provjetravanje prostora, nedolazak u školu onih koji imaju temperaturu ili respiratorne sindrome.

- Zbog tehničkih razloga neće se djeci mjeriti temperatura prije početka nastave, ali molimo roditelje da oni to naprave pa da ono dijete koje ima povišenu temperaturu ne  dođe taj dan u školu. Može doći već sutra ako sve bude u redu - poručila je.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, kaže kako je u protekla dva tjedna oko 4 posto učenika razredne nastave od njih 32500 dolazilo na nastavu.

- Temeljem ovih dosta nejasnih preporuka koje je objavilo Ministarstvo od jučer smo suočeni s brojnim upitima roditelja, nastavnika i ravnatelja što napraviti, da li dovoditi djecu u školu ili ne.

Ono što ja mogu reći da u gradu Zagrebu ima  mjesta za svu djecu, da svi mogu doći - rekao je Lovrić.

Kaže kako su radili ankete u školama u kojima imaju redoviti prijevoz učenika, 20 škola, te u 22 škole koje su oštećene u potresu i čiji učenici moraju ići negdje drugdje u školu.

- Od onih učenika koji moraju koristiti prijevoz do škole, u školu će doći oko 30% učenika prema onome kako su se roditelji izjasnili do danas.

U ostalim školama nismo radili ankete, vidjet ćemo u ponedjeljak. Moja je osobna procjena da će u gradu Zagrebu u školu doći između 30 i 50 posto učenika.

Žao mi je što se nismo pozvali na zakonsku i ustavnu obvezu (čl. 66. Ustava RH) da ako je škola otvorena za učenike od prvog do četvrtog razreda - svi učenici imaju obvezu u školu i doći - kazao je Lovrić u Otvorenom.

Na upit voditelja ima li istine u tvrdnjama pojedinih roditelja da su ih zvali iz nekih zagrebačkih škola s pitanjima hoće li poslati djecu u ponedjeljak u školu, što im je zvučalo kao da ih se odgovara od slanja djece jer se npr. lakira pod, Lovrić je rekao da to nije tako.

Košiček mu je odgovorio da su u ministarstvu imali takvih prijava te da su ih provjerili. Poručio je roditeljima da i dalje prijavljuju takve slučajeve. Zatim su se nastavili prepirati oko sadržaja preporuka MZO-a i pitanja jesu li dovoljno jasne ili ne.

Ključne riječi

Komentara 4

ŽI
Žinićka
06:19 22.05.2020.

Neke će se stvari najesen promijeniti. Bogu hvala!

KO
Komentarina
00:51 22.05.2020.

od strane ministarstva upute nisu bile jasne i cinjenica jest da se u protekla 24 sata bitno promijenila retorika ministrice i pomocnika. daleko od toga da bi ovo bila kritika na citav dosadasnji rad, ali u ovom konkretnom slucaju oprali su se od svake odgovornosti. jos prije dva dana mnostvo vrtica je provodilo ankete na temelju preporuka ne bitno drugacijih od onih od 11.5.da bi se paralelno sa isticanjem roka za zatvaranjem istih na vijestima ministrica oglasila sasvim drugacije...

DU
Deleted user
09:31 22.05.2020.

Djeca od 7 do 10 godina sigurno neće striktno provoditi mjere socijalnog distanciranja. Smiješno je da se u život pokušavaju sprovoditi odluke koje nemaju veze sa stvarnošću. Ministrica je kao mnogo puta do sada pokazala veliku razinu amaterizma, tako da je ovo samo jedna od odluka u nizu. Žao mi je što ju nisu smjestili u HŽ ili u Hrvatske šume ili HEP, ne bi ni čuli za nju... Osim toga, vrlo sam zabrinut za Večernji, koji je podlegao revizionizmu, te je kao istaknut portal (jer novine se gotovo i ne prodaju) koji se bori za antifašizam, počinje članak sa U, dobro još U, ali font....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije