Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o povratku u škole: 'Nova situacije je povoljnija, roditelji se mogu ohrabriti'

Autori: Vecernji.hr, Hina
21.05.2020.
u 13:18

Ministar Vili Beroš dao je izvješće o koronavirusu. Na početku je govorio o podacima u svijetu i u Hrvatskoj. Rekao je kako je u Hrvatskoj zabilježeno 2234 slučajeva te da se oporavilo njih 1978.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti.

"Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodoološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno", rekao je premijer.

"Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole", dodao je.

Kroz razgovor sa sindikatima postići rješenje

Plenković se osvrnuo na razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi izrazivši uvjerenje da će se kroz nastavak razgovora idućeg tjedna postići rješenje koje će biti "na obostranu korist i zadovoljstvo".

Podsjetio je da bi se "u normalnim okolnostima" s 1. listopadom plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

"U ovim okolnostima mislim da je dobro da pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja. Mislim da smo na tragu dogovora", ustvrdio je premijer.

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Istaknuo je da su sredstva osigurana ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

"S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku", poručio je premijer.

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8.000 kuna.

S obzirom da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je ocijenio i da ima dovoljno vremena za kampanju i za organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

"Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU", naglasio je.

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana  i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.   

"Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hravtskih državljana", izvijestio je Božinović. 

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene da 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu o dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Tijek sjednice:

13.02 - Vlada je prihvatila prijedlog odluke o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i pripajanje društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o. i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju dioničkog društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i dodjeli koncesije za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb.

- Ovom odlukom ukida se i cestarina na mostu Krk - rekao je ministar Butković i dodao da se ona ukida 15. lipnja.

- Objedivnjavanje upravljanja olakšat će i uvođenje novog sustava naplate cestarine - poručio je ministar.

12.44 - Ministar Davor Božinović govorio je o aktivnostima stožera.

- Mi prolazimo jednu etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima mjera. Postigli smo glavnu epidemiološku sliku i to je bio glavni povod da bi se ove mjere donosile - rekao je Božinović.

Rekao je kako je od 13. do 21. svibnja u Hrvatsku ušlo više od 271 tisuće ljudi.

12.42 - Ministar Vili Beroš dao je izvješće o koronavirusu. Na početku je govorio o podacima u svijetu i u Hrvatskoj. Rekao je kako je u Hrvatskoj zabilježeno 2234 slučajeva te da se oporavilo njih 1978.

- Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva što je izniman uspjeh i povoljna epidemiološka situacija - rekao je Beroš.

Govoreći o stanju u svijetu rekao je da u ovom slučaju nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj zaraženih u jednom danu što nam govori da nema mjesta za opuštanje.

12.38Epidemiološke preporuke

- Ove preporuke omogućuju veći broj učenika u školama - rekao je premijer i zamolim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s ministarstvom razjasne sve.

- Treba iskoristiti ove tjedne pred nama da učenici imaju mogućnost biti u razredima - rekao je Plenković i dodao da je situacija povoljnija te da misli da se roditelji mogu ohrabriti.

- Ja vjerujem da će i ministar zdravstva i ostali stručnjaci ohrabriti povratak u škole - rekao je premijer.

Govorio je i o izvješću Europske komisije

- Dobili smo četiri preporuke, mislim da možemo biti zadovoljni - rekao je premijer. 

12.31 - U ovim okolnostima mislim da je dobro da svi pokažemo određeni signal odgode zbog okolnosti u kojima smo se svi našli - rekao je premijer govoreći o razgovorima sa sindikatima.

12.26 - Premijer Andrej Plenović na početku je govorio o raspuštanju Sabora i datumu izbora.

- Dovoljno je vremena za kampanju i organizaciju izbora - rekao je Plenković i dodao da je dobro što će se održati nakon završetka predsjedanja EU.

Hvalio se postignućima Vlade i rekao da smo ovaj 'vanjski šok' dočekali na 'najspremniji mogući način'.

- Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi - rekao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 11

DD
duda.dudica
13:12 21.05.2020.

Stvar je jasna, poduzetnici su dobili koliko su trazili, samo ih ima dosta koji su poticaje iskoristili, a nisu im bili potrebni. Nadam se da ce takvi na kraju kazneno odgovarati

Avatar stars
stars
13:16 21.05.2020.

Budimo objektivni Hrvatska vrlo dobro stoji sto se tice odrzavanja radnih mjesta, također sto se tice zarazenih. Sve pohvale za vladu i mjere.

Avatar Dipsy
Dipsy
13:16 21.05.2020.

4000 kuna za zaposlene, ukidanje rada nedjeljom, osigurani higijenski uvjeti... neka radnici sami procjene koliko im je vlada izasla u susret

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije