Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Slučaj ploče nametnuli su politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada'

Komentirajući Vladine poteze u vezi s tim pitanjem, Hasanbegović ju je optužio za neodlučnost i besciljnost "pod parolom stabilnosti"
07. rujna 2017. u 14:22 82 komentara 1706 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Premještanje spomen-ploče s pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku u četvrtak su komentirali saborski zastupnici, koji su u skladu sa svojim svjetonazorom zauzeli suprotna stajališta – od toga da je riječ o bizarnom neprincipijelnom rješenju, do toga da ustaški pozdrav treba maknuti iz hrvatskog javnog prostora.

Skidanje ploče u Jasenovcu LOVRO KUŠČEVIĆ 'Izražen je pijetet žrtvama, totalitarna obilježja riješit će se posebnim zakonom'

Zlatko Hasanbegović, iz stranke Neovisni za Hrvatsku, rekao je novinarima da nije sudjelovao ni u postavljanju ni u skidanju te ploče. "Iznio sam svoje jasno načelno stajalište da ploča sa zakonitim simbolima zakonite hrvatske ratne postrojbe može biti u bilo kojem dijelu Hrvatske“, rekao je Hasanbegović.

Za uklanjanje ploče rekao je da predstavlja "bizarno neprincipijelno rješenje" jer, kako je protumačio, to znači da ploča s oznakom HOS-a može biti u bilo kojem dijelu Hrvatske, osim na području općine Jasenovac.

Dodao je kako može čak prihvatiti interpretacije s konferencije za novinare da je to pitanje konačno skinuto s dnevnog reda, a simbol HOS-a je trajno ozakonjen u svom izvornom obliku. 

Komentirajući Vladine poteze u vezi s tim pitanjem, Hasanbegović ju je optužio za neodlučnost i besciljnost "pod parolom stabilnosti".

"Zapravo Vlada izbjegava bilo kakve odlučne državničke poteze, dakle ovdje se vodi politika od danas do sutra, pod parolom stabilnosti, bez ikakvog dubljeg vrijednosnog i državničkog i svjetonazorskog cilja", ocijenio je Hasanbegović.

Ustvrdio je kako on od prvog dana artikulira stajalište da taj slučaj zapravo i ne postoji, već su ga nametnuli "politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada gospodina Plenkovića".

Zlatko Hasanbegović
1 / 22
Skinuli su HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Čelnik HSS-a Krešo Beljak drži, pak, kako se hrvatsko društvo nalazi u dubokom moralnom problemu.

"Nismo sami sa sobom riješili tko je dobio Drugi svjetski rat, između 1941. i 1945. godine. Očito prosvjetni sustav nije napravio svoje i imamo 27 godina školstvo koje producira mlade ljude koji imaju dvojbu oko Drugog svjetskog rata“, kazao je Beljak.

Smatra da bi trebali živjeti u 2017. godini, a sve ono što nas veže uz fašizam nacizam, u što svakako spada pozdrav "Za dom spremni", treba maknuti iz javnih prostora Hrvatske. "Franjo Tuđman to je uspješno napravio 1991. ali, nažalost, ljudi koji vode Hrvatsku 2017. to nisu u stanju", ustvrdio je Beljak.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je kako je premještanje ploče odluka HOS-a. Upitan smeta li grb manjinskim zastupnicima i HNS-u, Brkić je kratko odgovorio: "Ako je njima sporan, to je njihov problem".

ploča DOGOVOR S VLADOM Skoro tri sata skidali HOS-ovu ploču u Jasenovcu. Prebačena je u Novsku Predrag Štromar (HNS) PRVE REAKCIJE Štromar: Nisam znao da je HOS-u odobren pozdrav ZDS, bio sam na sjednici Vlade Jasenovac KONFERENCIJA HOS-A 'Ploča ide na drugo mjesto, ali ratne oznake HOS-a ostaju'
COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

  • SoloHan:

    Krešo zvani Blaupunkt pajser, bio ušao u Hos i krenuo po ratni plijen a onda vidio da se puca pa ošo u partizane

  • Deleted user:

    Šta nije Brkić nedavno izijavio da Hrvati više neće hodati pognute glave i izvršavati četničke zahtjeve ?

  • duxnacije:

    Nažalost vecina politcara je ljigava amortna masa,!!!