Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKA BITKA

Škoro je izbore pretvorio u bitku za HDZ u kojoj je Tuđman oružje

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
13.12.2019.
u 22:49

Osim o Tuđmanu, u kampanji se najčešće raspravlja o tome gdje je tko bio 1991. godine

Zašto se aktualna predsjednička kampanja svela na borbu za političku ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika i utrku u dokazivanju tko je veći tuđmanovac?

Miroslav Škoro prošlog je vikenda udario na svoju protukandidatkinju tvrdnjom da je aktualni premijer Andrej Plenković izdao HDZ i Franju Tuđmana, dok je Kolinda Grabar-Kitarović samo Plenkovićeva kandidatkinja.

Pritom se Škoro odlučio izravno obratiti HDZ-ovim biračima, poručivši im da će on baštiniti Franju Tuđmana i biti njihov predsjednik. Jer on je taj koji će Hrvatsku vratiti narodu, a HDZ Tuđmanu.

Video - Anušić: Škoro je trebao biti ovdje '91. Mijić: Je li i Dražen Petrović trebao?

 

Manjak domoljubnog naboja

Na Škorin nacionalpopulizam Plenković odgovara nizom ne baš uvjerljivih govora u kojima slavi Tuđmanov lik i djelo, poručujući kako svi oni koji dijele vrijednosti Tuđmanova HDZ-a jako dobro znaju da je jedina istinska kandidatkinja HDZ-a upravo Kolinda Grabar-Kitarović.

Plenković, kojemu dio HDZ-ovih struktura i desnog biračkog tijela zamjera upravo manjak domoljubnog naboja, uvjerava da je baš on glavna brana pokušajima “detuđmanizacije HDZ-a”, koju on, kako kaže, “neće dopustiti”.

Drugim riječima, ne samo da nije detuđmanizator, kako o njemu misli desno stranačko krilo i ostatak radikalne desnice u zemlji, nego je Plenković i ključni akter u borbi protiv detuđmanizacije HDZ-a, s čime se, naravno, njegovi unutarstranački protivnici nikad neće složiti.

1/23

Plenković zato poručuje biračima HDZ-a kako je “glas za Škoru glas za Milanovića”, koji se također poziva na Tuđmana, uvjeravajući kako je Plenković u svom zagovaranju Tuđmana neiskren. Plenković je, kaže Milanović, o Tuđmanu uvijek imao “najgore moguće mišljenje”, lošije nego on.

A dobro se zna što Milanović misli o Tuđmanu, po kojemu je nazvao zračnu luku u Zagrebu, a htio mu je dati i Trg sv. Marka, zbog čega se zamjerio mnogim lijevim biračima, a desne, očekivano, nije uspio pridobiti.

Osim o Tuđmanu, u kampanji se najčešće raspravlja o tome gdje je tko bio 1991. godine, tko je koliko puta bio u Vukovaru i Kninu, dakle uglavnom o prošlosti i ideološkim pitanjima, a to, naravno, nema nikakve veze s predsjedničkim izborima i pitanjima kojima će se morati baviti pobjednik ili pobjednica utrke za Pantovčak.

Tuđman je bio ikona svake HDZ-ove izborne kampanje u protekla dva desetljeća, pa čak i izrazito nacionalističke kampanje koju je veliki HDZ-ov “detuđmanizator” Ivo Sanader vodio 2007. godine, raspirujući lažni strah od komunizma.

Video - Davor Ivanković o Škorinom skupu: Može se usporediti s osnivačkim saborom HDZ-a

 

Aktualna se kampanja usto zgodno podudarila i s 20. obljetnicom Tuđmanove smrti, što je fokus kampanje dodatno usmjerilo u prošlost. Međutim, u ovoj se kampanji prvi put pojavio akter koji HDZ-u pokušava oduzeti Tuđmana, predstavljajući se kao istinski baštinik Tuđmanova nasljeđa.

Aktualno vodstvo HDZ-a zateklo se tako u nesvakidašnjoj situaciji da javno mora dokazivati svoju privrženost i odanost svom prvom predsjedniku, jer im Škoro kao kandidat desnice pokušava oduzeti ekskluzivno pravo na Tuđmana ili barem to pravo dovesti u pitanje.

Kad to radi Milanović, u HDZ-u se zbog toga nitko previše ne uzbuđuju, jer Milanović je “komunjara” koja nikad neće pridobiti srca njihovih birača.

Sukob dvije koncepcije

No sa Škorom je ipak drukčije. On je bio jedan od njih, a sada dovodi u pitanje HDZ-ov monopol na Tuđmana, pokušavajući profitirati na nezadovoljstvu HDZ-ove desnice Plenkovićem i njegovom “bruxelleskom” politikom.

Drugim riječima, Škoro je utrku za Pantovčak pretvorio u bitku za HDZ, a borba za Tuđmanovo nasljeđe samo je oružje u tom srazu. Utrka za Pantovčak postala je tako poprište sukoba dviju oštro suprotstavljenih koncepcija unutar vladajuće stranke, i to je razlog zbog kojeg premijer Plenković na Škorine napade odgovara upornije i sadržajnije od same kandidatkinje HDZ-a.

Škoro apelira na birače HDZ-a i poziva ih da glasaju za njega, znajući da je bez birača HDZ-a osuđen na ispadanje u prvom krugu, a da njegov apel u HDZ-u pada na plodno tlo najbolje potvrđuje Tuđmanov sin Stjepan, koji je na Mirogoju, nekoliko koraka od Tuđmanova groba, na pitanje zašto je podržao Škoru, odgovorio znakovitim protupitanjem: “Zašto mislite da Škoro nije i kandidat HDZ-a?"

Komentara 117

DD
dobar.d
01:02 14.12.2019.

Zbunjeni ste? Pa poslušajte Škorin govor u Lisinskom, pa nećete više biti zbunjeni.

GL
Glavica
23:39 13.12.2019.

Hrvatska pjeva Skoro Skoro svi smo zate

MA
markofilipocic
00:57 14.12.2019.

Ovo nije bitka za HDZ, ovo je bitka za Hrvatsku. Svjedočimo posljednjim trzajima HDZ/SDP mašinerije. ŠKORO2020

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije