Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

'Škorinu poruku shvaćamo kao prijetnju'

Milošević je rekao kako su plakati na ćirilici s predizbornim porukama predsjedničkih kandidata zapravo dio njihove kampanje kojom žele promovirati ćirilicu te kako njome ne žele ni promovirati ni napadati nekog od tih kandidata.
06. prosinca 2019. u 12:44 63 komentara 3476 prikaza
Plakati SNV-a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

SDSS-ov Boris Milošević, inače i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, pojasnio je danas kako su plakati na ćirilici s predizbornim porukama predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore postavljeni širom Hrvatske zapravo dio njihove kampanje kojom žele promovirati ćirilicu te kako njome ne žele ni promovirati ni napadati nekog od tih kandidata.

Plakati SNV-a NA JUMBO PLAKATIMA Slogani predsjedničkih kandidata osvanuli na ćirilici, SNV otkrilo zašto

– Mi smo kampanju pokrenuli negdje krajem listopada, tada smo tiskali statut Grada Vukovara na ćirilici, imali smo presicu kojom smo najavili kampanju, i u toj najavi rekli smo da kampanjom želimo promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, promovirati toleranciju i ravnopravnost svih hrvatskih građana. Tada smo rekli da ćemo kampanju prilagođavati aktualnim društveno političkim događanjima kako bi ona bila aktualna. Tako su svi koraci i išli u tom smjeru, a kako je predsjednička kampanja sad najaktualniji društveni događaj u Hrvatskoj, odlučili smo taj način promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, dakle ovom kampanjom ne želimo nikoga podržati, ni jednog kandidata, niti smo ovom kampanjom usmjereni protiv ijednog kandidata – pojasnio je Boris Milošević.

Nije želio komentirati kritike Miroslava Škore da ova kampanja Milorada Pupovca pod nazivom "Da se bolje razumijemo" ne bi ni bila potrebna da Pupovac nije etnobiznismen koji se financira javnim novcem.

– Ne bih izravno komentirao gospodina Škoru ni bilo koji izborni stožer upravo kako se ne bi tako upletali u kampanju davajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira, nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina. RH je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo, pa bismo se mi mogli zapitati što je RH dosad napravila, je li imala kampanju da promovira ćirilicu, jer objektivno mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u RH u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije – kazao je Milošević koji je tek kratko dodao kako kao prijetnju shvaća izjavu iz Škorina stožera kako će nakon njegove pobjede "SNV bolje shvatiti svoju ulogu u društvu".

Milorad Pupovac ŽELI VIŠE ANGAŽMANA Pupovac: Dvojezičnost u Vukovaru je stvar hrvatskog društva i politike

Na opasku kako kritizira državu da ne čini dovoljno, a dio je vladajuće većine, Milošević kaže kako ovu kampanju nisu komunicirali s Vladom, već su se samostalno odlučili na nju u sklopu svog programa.

– Sa svim vladama bilo je problema, ni s jednom nije išlo glatko, uvijek su to bili mali koraci naprijed i mi se nadamo da će i nakon završetka ove kampanje to biti korak naprijed, pogotovo u javnosti. Pitam, pogotovo sad kad nas napadaju oko ove kampanje, bi li mediji tražili izjavu, bi li to uopće popratili da je to napravila talijanska unija ili savez Čeha, mislim da to nitko ne bi ni primijetio, ali ovo su nažalost svi primijetili – zaključio je Milošević.

Video: Plakati SNV-a sa sloganima predsjedničkih kandidata na ćirilici

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Matija22
  Matija22:

  pupavac je u adzovoj vlasti to su zajedno smislili da škoro ne pobjedi

 • kalimera:

  Čirilica se nikada u Hrvatskoj ne smije promovirati kao drugo službeno pismo.To je pismo manjine i nema što tražiti u Hrvatskoj javnosti.Proglasiti ga kao stranim pismo .Neka u Austriji probaju nametnuti čirilicu kao službeno pismo pa buš videl odgovor.Lijepo je ... prikaži još! Jack Klein rekao srbima da neka prihvate Hrvatsku kao svoju državu ili neka se isele.

 • fiberglas:

  Gdje su lokacije na kojima su zatrpani poklani i pobijeni Hrvati i ostali nesrbi, a koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu? Njih nisu poklali ni pobili marsovci, vec pripadnici manjinskog naroda ciji si ti predstavnik Milosevicu. Neka poruke, ... prikaži još! pa makar i na cirilici, o mjestima gdje su jos neotkrivene masovne grobnice, osvanu na jumbo plakatima, ispod zatrazite oprost.