Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: Dvojezičnost u Vukovaru je stvar hrvatskog društva i politike

Naglasio je i da je jučerašnja sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za cilj imala pokazati da niti gradonačelnik niti vijećnici tamo nisu sami.
24. srpnja 2019. u 14:11 14 komentara 606 prikaza
Milorad Pupovac

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u srijedu vezano za dvojezične ploče u Vukovaru da očekuje od svih, uključujući i premijera i predsjednicu Republike, da se više angažiraju protiv produbljivanja podjela, netolerancije i neprovođenja zakona.

Oleg Butković OLEG BUTKOVIĆ 'Vrijeme je za razgovor o dvojezičnosti, Vukovar je osjetljivo mjesto'

"Mislim da je pogrešno razmišljati da je to stvar vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i Grada Vukovara. To je stvar društva te hrvatske države i politike općenito. Bilo je od početka nepošteno svu stvar svaliti na Vukovar i tamošnje okolnosti", kazao je Pupovac uoči koalicijskog sastanka na upit misli li da će Penava i Vukovar poštivati odluku Ustavnog suda vezano za dvojezične ploče.

Vukovaru, dodao je, u tom problemu treba pomoći kao što je to napravljeno 1996. s mirnom reintegracijom, politikom obnove i povjerenja.

Naglasio je i da je jučerašnja sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za cilj imala pokazati da niti gradonačelnik niti vijećnici tamo nisu sami.

"I odluka Ustavnog suda koji je odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti je išla u tom pravcu. Tako da ćemo se morati svi više angažirati oko toga, a ne to prepuštati samo ljudima u Vukovaru", poručio je Pupovac.

Davor Bernardić Davor Bernardić: 'U Vukovaru je nužno postaviti dvojezične ploče'

Očekuje, kaže, da se i premijer i predsjednica Republike i svi "više angažiraju oko toga da nema više prostora za produbljivanjem podjela, netolerancije i toga da se zakoni ne provode".

Nije konkretno odgovorio što će se dogoditi ako se ploče ne postave, istaknuvši da je jučer Odbor poslao svoje poruke. Razgovori će u tom smjeru biti vođeni, a kad to obave onda će moći odgovoriti na to pitanje, kaže.

Na upit postoji li mogućnost nove krize Vlade ako se premijer ne potrudi, Pupovac je poručio da njima nije do proizvođenja kriza, već toga da ih rješavaju.

ZAKLJUČAK SJEDNICE Odbor za ljudska prava pozvao Vladu da postavi dvojezične ploče u Vukovaru

"Ovo što imamo u Vukovaru je zatomljena kriza preko koje je presvučen tanki sloj betona, a mi to želimo promijeniti, želimo taj grad i zemlju izvući iz takvog kriznog stanja. Tu trebamo imati neku vrstu konsenzusa kao što smo ga imali u vrijeme mirne reintegracije i bili smo uspješni u tome i nikome to nije naudilo. Hrvatski prognanici su se vratili, izbjegli Srbi koji su htjeli su se počeli vraćati, politički život je počeo funkcionirati. Sad je potrebno unaprijediti još više taj život tamo", istaknuo je.

Poručio je i da su političke blokade u Vukovaru apsolutno nepotrebne. "Ako mi ovdje možemo surađivati uz sve razlike, ne vidim razloga zašto HDZ i SDSS i druge političke stranke ne bi surađivale u Vukovaru u interesu tog grada. Tko god to blokira, s bilo koje strane, imat će isti tretman", naglasio je.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Deleted user:

  Cirilica u hrvatskom vukovaru je novi valerijanov dokument.....memorandum br.2...propagandni rat srbije protiv hrvata i hrvatske drzave...pupavac je zasticen u hrvatskoj kao licki medvjed i vise od toga...

 • Avatar Croatino
  Croatino:

  Druze Milorade, ako se zelimo vise angažirati protiv produbljivanja podjela, ajmo poceti s tim da djeca ide u istu drzavnu skolu i uce istu "istoriju", Ako podjela vec krene kod klinaca a srbi u svojim skolama uce da su hrvati ... prikaži još!i bili i ostali ustase a srbi nevini i potjerani za vrijeme domovinskog rata, necemo daleko stici.

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Ma prema vama treba primijeniti vaše metode.