Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iako je potpisan prije 18 godina

SDA ruši sporazum Tuđman - Izetbegović o granici BiH i RH

Alija Izetbegović i Franjo Tuđman
Davor Visnjic/PIXSELL
09.08.2017.
u 21:13

Ugovor koji je potpisan prije nešto više od 18 godina od dvojice čelnika u Sarajevu nije nikada ratificiran u BiH i RH, ali su njegove odredbe na snazi

Ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji je u primjeni, iako nije ratificiran, jest onaj kojega su 1999. godine potpisala dvojica predsjednika, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, i kojim se utvrđuje kako je granica BiH i Hrvatske na moru određena ‘središnjom crtom morskog prostora između kopna RH i BiH, u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora iz 1982. godine’. Tim su ugovorom Tuđman i Izetbegović praktično precizno povukli graničnu crtu, čime su vrh Kleka i dva otočiča, Mali i Veliki škoj, pripali Bosni i Hercegovini, zbog čega je kasnije zaustavljena ratifikacija ugovora u Hrvatskom saboru.

Najbolje rješenje

Naime, hrvatski su stručnjaci naknadno izišli s navodnim dokazima da škojevi i Ponta Kleka pripadaju Hrvatskoj. No, u aktualnome prijeporu, kojega su potegli iz bošnjačkog političkog kruga u Sarajevu, a ne nikako države BiH, u potpunosti se ignorira i činenica da su Tuđman i Izetbegović povukli i granicu na moru, što znači da gradnja mosta na sadašnjoj lokaciji nije uopće prijeporna. No, jest prijeporna po novim zahtjevima, budući da su osamnaest godina kasnije iz stranke, kojoj je Alija Izetbegović bio predsjednik, a njegov sin Bakir nasljednik, pitanje izgradnje mosta povezali s nesmetanim prolazom na otvoreno more i zahtjevom da BiH dobije koridor. Na to su im odgovorili i hrvatski parlamentarci okupljeni oko stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. 
“Izgradnjom mosta kopno-Pelješac ni na koji način se ne prejudiciraju niti stvaraju pravne pretpostavke za rješavanje drugih pitanja iz Konvencije UN-a o pravu mora. Imajući u vidu posebno ovu činjenicu da usuglašene tehničke karakteristike mosta osiguravaju mogućnost neškodljivog pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru”, dodaju hrvatski zastupnici.

HNS: ne postoje prijepori

Pojasnili su i kako ne postoje ‘bilo kakvi međudržavni ugovori ili drugi relevantni propisi koji bi izgradnjom mosta kopno-Pelješac bili dovedeni u pitanje’. 
Hrvatski zastupnici u oba doma državnog Parlamenta istaknuli su i kako je most kopno-Pelješac ‘prepoznat kao iznimno važan infrastrukturni projekt i za samu Europsku Uniju’, zbog čega je Europska komisija u srpnju ove godine odobrila financiranje ovoga projekta s 375 milijuna eura. 
Hrvatski zastupnici reagirali su u utorak, očito odgovarajući na istup bošnjačkog dužnosnika iz Stranke demokratske akcije Halida Genjca, koji je i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je u subotu problematizirao izgradnju Pelješkog mosta priklanjajući se zahtjevima bošnjačke oporbe da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva. Ovaj ugovor bio je i dio drugih sporazuma oko korištenja luke Ploče te slobodnog prolaska kroz Neum.

Komentara 130

KA
kajinx
21:41 09.08.2017.

Kako stvoriti dušnog neprijatelja? Primiti desetine tisuća muslimana izbjeglica u Hrvatsku i hraniti ih 4 godine, eto kako!

ST
story
21:32 09.08.2017.

kada glodavci vide tko i kako čuva i brani svoje oni navale......

KA
kajinx
21:38 09.08.2017.

Kako stvoriti dušnog neprijatelja? Spasiti ga od genocida!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije