Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasno i glasno

Schengen na kućnom pragu

05.10.2005.
u 18:46

Hrvatska je napokon otvorila vrata EU! Tom uspjehu trebao bi se radovati svaki Hrvat bez obzira gdje živio - u Hrvatskoj, BiH, nekoj od država bivše Jugoslavije ili u bilo kojoj drugoj zemlji na svim kontinetima.

Trebaju li se Hrvati iz BiH plašiti schengenske granice koja će na granicu države u kojoj živi doći za tri ili četiri godine? Oni skeptični reći će kako se treba bojati jer je u njihovim glavama Schengen bauk kojeg ne znaju objasniti ni sebi, ali ni drugima. Oni razboritiji, koji u malo "tvrđoj" granici ne vide prepreke između istog naroda, toga se neće plašiti nego će odmah pokušati sagledati sve prednosti koje im donosi Hrvatska kao članica EU.

Za tri ili možda koju godinu više, Europa neće biti više na Bregani nego u Vinjanima, Metkoviću, Slavonskom Brodu, Županji. Znači, nadohvat ruke i u nju će se moći ući samo s jednom kontrolom, i to na kućnom pragu.

Istina, granični režim bit će malo pooštren pa se neće, kao dosad, moći u paketima slati slanina i suho meso rodbini u Zagreb, niti će preko granice moći slobodno kolati neka roba koju su dosad hrvatski carinici žmireći propuštali. No to je zanemarivo u odnosu što će granični krajevi u BiH dobiti s Hrvatskom u EU.

Prije svega moći će vidjeti kako njihovi susjedi Hrvati koriste pristupne fondove, od kojih će jedan dio sigurno otići za razvitak krajeva i s druge strane Schengena. Hrvati su se najbolje mogli uvjeriti da Schengen na njihovoj granici nije kraj svijeta kada je Slovenija primljena u odabrano europsko društvo.

Osim toga većina Hrvata iz BiH ima dvojno državljanstvo pa će preko te granice u Europu ulaziti, ne u koloni, kao ostali, nego povlaštenim trakom za građane EU. Drugo, većina poduzetnika iz hrvatskih krajeva u BiH ima ili će imati predstavništva s druge strane Schengena, znači u Europi, pa će im biti lakše poslovati nego njihovim kolegama koji nemaju tu mogućnost.

Kada se sve zbroji, Hrvatska u EU Hrvatima u BiH može biti od velike koristi jer, po onoj narodnoj, i oni će se za desetak godina, kada BiH dobije istu priliku, u tom društvu bolje snaći jer u Europi već odavno imaju svoga "rođu".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije