Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijska pobjeda

Rusija i Kina stavile veto: Ne damo SAD-u da napadne Siriju kao Libiju

sirija
Reuters/Pixsell
05.10.2011.
u 13:30

Propuštena je prilika da se Assada pritisne, ovo je udarac demokratskim snagama.

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji, koja je uključivala i nametanje sankcija toj zemlji ako tamošnji režim hitno ne zaustavi vojne akcije protiv civilnog stanovništva. Rezoluciju, koja bi bila prva u povijest protiv sirijskog režima, sponzorirale su europske zemlje, koje su scenarij sa stavljanjem veta pokušale izbjeći krajnje obzirnom terminologijom, i to do te mjere da se riječ sankcije u prijedlogu rezolucije uopće nije koristila.

Propuštena prilika

No svejedno, Rusija i Kina očitovale su namjere, zajednički stavile veto, što se nije dogodilo već pune tri godine. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da Rusija ne podržava Assadov režim, no da se protivi rezoluciji zato što je ona "utemeljena na filozofiji konfrontacije". Dodao je da ona također u sebi ima ultimatum i da ne predviđa mirno razrješenje krize. Usto, kaže Čurkin, rezolucija nije pozivala sirijsku oporbu da se distancira od islamskih ekstremista. Kineski veleposlanik Li Bandong kazao je kako je njegova zemlja zabrinuta zbog nasilja nad civilima i kako se zalaže za reforme u Siriji, ali se istodobno protivi prijetnjama sankcijama zato što smatra da bi to dodatno kompliciralo stanje u Siriji.

Veleposlanici Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država kažu da će neizglasavanje rezolucije biti velik udarac prodemokratskim snagama u Siriji, ali i u široj regiji. Oni smatraju da je propuštena prilika da se sirijsku vladu prisili da počne provoditi istinske reforme, a da su Kina i Rusija poslale poruku da čvrsto stoje iza brutalnog režima Bashara al-Assada.

Rusiji i Kini pridružile su se Južna Afrika, Indija i Brazil suzdržavši se od glasanja. Smatraju da bi se ova rezolucija, po uzoru na onu o Libiji, mogla iskoristiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Siriji.

SAD vetom štiti Izrael

Sirijski režim slavi važnu pobjedu. Zapadnim zemljama poručuje da su pune predrasuda prema Siriji i tamošnjoj vlasti i da ne shvaćaju da su korjenite reforme kod njih već započele. Sirijski veleposlanik Bashar Ja'afrai SAD-u je poručio da je od 1945. do danas čak 50 puta koristio veto kako bi zaštitio interese Izraela.

Turska je potkraj prošloga tjedna počela provoditi unilateralne sankcije protiv Sirije poručivši da u slučaju da ne prestane ubijanje nevinih prodemokratskih prosvjednika, Turska neće ostati nepristrani promatrač. Iako turski premijer Erdogan nije točno definirao prirodu sankcija, naznačio je da se radi o trgovinskim i vojnim sankcijama. Usto, Turska je primila odbjeglog Assadova generala koji se pridružio pobunjenicima.

Ključne riječi

Komentara 348

RE
@rea
22:29 05.10.2011.

izno, Pirova pobjeda se odnosila na režim, ne na sankcije per se. Jer sankcije ili ne, režim ostaje jednako surov. I zato će u konačnici izgubit bitku. Iznutra. Aj, LN.

OB
-obrisani-
22:50 05.10.2011.

ha,ha na nasim medijima ocrtavaju opoziciju kao miroljubive. Zacjelo je nekoliko stotina sirijskih vojnika poginulo od silnog cvijeca sto su na njih pobunjenici bacali

RE
@rea
12:58 06.10.2011.

Stigao davež. Slijedi pejstanje iz Tanjuga. Odoh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije