Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ravnatelj HZJZ-a odgovara na pitanje: Što s ukućanima ako se ide u samoizolaciju

Krunoslav Capak
Foto: Vecernji.TV
1/5
26.02.2020.
u 13:24

Danas je potvrđen i drugi slučaj zaraze u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića koji se vratio iz Milana također je pozitivan na koronavirus

Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. gostovao je u studiju Večernjeg lista gdje je govorio koronavirusu, o tome ima li mjesta za paniku, što činiti u slučaju pojave simptoma, što je to zapravo izolacija...

Na pitanje što s ukućanima ako se ide u izolaciju, Capak je kazao: "Sve ovisi o riziku. Ako je rizik visok, onda bi ta osoba trebala u karantenu. Uskoro ćemo imati mjesta za ljude koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima".

"Ako je netko bio na dva metra, onda je taj rizik manji", dodao je. "Dosad su testirane 72 osobe u infektivnoj klinici. Osim ova dva potvrđena slučaja nije bilo drugog pozitivnog. Imamo još osam u testiranju", kazao je. 

Video: Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u studiju Večernjeg lista

"U Hrvatskoj smatramo da nema potrebe da se prekidaju sve aktivnosti, ni škola, ni utakmice, osim ako dolaze natjecatelji iz zaraženih područja. Što se tiče događaja, ne može se dati generalna preporuka. Organizatori i lokalna vlast o tome odlučuju", dodao je. 

"Uvijek je moguće da netko odbije izolaciju. Granični inspektor može pozvati policiju. Mi ćemo to provesti na ovaj ili onaj način, pa i silom", kazao je Capak.

Krunoslav Capak
1/7

"U ovom trenutku test provodi samo infektivna klinika. U onom početnom periodu kada je krenuo koronavirus mi smo procijenili da je dovoljno da infektivna klinika provodi. HZJZ sada uvodi testiranje. Nabavili smo isto kao i infektivna klinika i do kraja tjedan imat ćemo uspostavljen test na koronavirus. Problem je u tome što je riječ o novom virusu. To nije šala, vi nekoga proglašavate bolesnim i tu morate biti sigurni, a s komercijalnim testovima morate biti oprezni jel oni mogu uhvatiti neki drugi koronavirus. Sada već postoje brzi testovi koji se mogu koristiti na terenu. Upravo ih nabavljamo, doći će ovih dana. No i oni u slučaju pozitiviteta zahtijevaju potvrdu u infektivnoj klinici ili tada već HZJZ-u", kazao je.

"Mi imamo dovoljne zalihe testova. Kad uspostavimo testove, imat ćemo neograničene mogućnosti, a naručeno je pet ili deset tisuća terenskih", kazao je. "HZJZ imat će test isti kao u infektivnoj klinici", dodao je. 

Capak je apelirao na građane da ne paničare i naglašava da nema potrebe za masovnom kupnjom.

"Mislim da ovo pogoduje jedino trgovcima. Panična reakcija kupovanja je nepotrebna", dodao je na pitanje o histeriji koja je zavladala među građanima. "Ono što je bitno za širenje infekcije jest to da bi bilo dobro da ukućani i onaj tko ima simptome nosi masku. Važno je da se kod kihanja i kašljanja stavi maramica i onda ju je potrebno baciti", kazao je Capak.

Video: Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

Podsjetimo, danas je potvrđen i drugi slučaj zaraze u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića koji se vratio iz Milana također je pozitivan na koronavirus. Dvojica zaraženih nalaze se u dobrom stanju i imaju blagu kliničku sliku. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je bolest na razini obične gripe.

Tema: Koronavirus

U Zagreb sletio privatni avion iz Lombardije: 'Putnike nitko nije pregledao jer su rekli da su dobro'

Dr. Lauc: Ako netko i kašlje, to je vjerojatno zbog obične prehlade. No, ponašajmo se odgovorno

Provode i dezinfekciju: HEP otkrio koje mjere su poduzeli zbog koronavirusa

 

Ključne riječi

Komentara 15

SV
SveJeUzalud
13:42 26.02.2020.

..Tuđmane ....gdje ti je Imunološki zavod......oče slučajne države...

KR
.Kronos.
15:46 26.02.2020.

Poznati imunolog SREĆKO SLADOLJEV govori da je medijska panika bez osnove!!! (On i njemu slični su cenzurirani ,samo oni koji šire paniku su u MAIN-STREAMU) Zahvaljujući Coroni, službena medicina konačno je iskoračila iz sivila svoje, te pokazala darovitost u drugojj struci - režiranju horora! Ovo što slušamo i gledamo nadmašilo je i Holivud i Diznilend skupa. Dokaz da su uspjeli su svakodnevna pojava: "Zvrnd. Zvrnd" "Halo?" "Doktore Sladoljev, da li je opasno, što nam slijedi, jučer je netko kašljao u kafiću, da li ću umrijeti itd..." Draga struko, redarstvenici, ministri, političari i ostale neznalice, Corona je uobičajeni "influenza-like" ili gripi-sličan virus kakvi su Homo glupensa u zadnjih 70-tak godina godina posjetili dvjestotinjak puta. Prvo je SVE bila "gripa" (dijagnosticirala se "odokativno"), zatim semikvalitativno testom za gripu (ili jest ili nije gripa, dakle "gripi slična"). A sada je takva "gripi-slična" Corona dobila svoj "OIB" te je se može pratiti kvalitativnim testom. Unatoč neslušljivom i negledljivom ponašanju struke koja iskače baš iz svake "paštete", unatoč blokadi škola, kafića, prometnica, kazališta, sportskih borilišta, stavljanja u karantenu cijelih kontinenata i minucioznom praćenju zaliha papirnatnih maski (koje su samo vizualni dojam, a nikako fizička zaštita od virusa!!!), jasno je da se radi uobičajeno neopasnoj epidemiji "gripi-sličnog" virusa kojeg uz blage simptome preboli 85% ljudi. ...NASTAVAK DOLJE .....

DU
Deleted user
16:02 26.02.2020.

Ne mozes nikaoga natjerati na izolaciju ako ne zeli niti mozes nekoga natjerati da se testira ako ne zeli. To nisu prekršaji niti kaznena djela. Radi se o obicnom virusu mozda novijem ali ipak virusu sličnom gripi. Pa ne mozes natjerati ljude da su u karanteni zbog gripe tako ne mozes ni zbog ovog. Ne mozes niti zabraniti prelazak granice jer to narušava osobna prava i slobode. Ne mozes ograničiti ljutska prava zbog gripe ili slicne viroze....gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije