Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donio cvijeće i poklonio se

Putin u rijetkom pojavljivanju u javnosti: Odao počast Žirinovskom u moskovskoj katedrali

Memorial service for Russian politician Vladimir Zhirinovsky in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.04.2022.
u 20:30

Prije ovog izlaska u javnost Putin, kojeg su čak mediji prozivali da je ustrašen za svoj život zbog rijetkog pojavljivanja u javnosti, ali i činjenice da na svim sastancima sjedi za stolom nekoliko metara udaljen od sugovornika, sredinom se ožujka pojavio na stadionu Lužnjiki

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je odao počast ultranacionalistu Vladimiru Žirinovskom, tobože političkom protivniku koji mu je bio poslušan. Predsjednik Putin se nakratko pojavio, položio cvijeće i naklonio se pred odrom moskovske katedrale.

Ovo je jedno od rijetkih pojavljivanja Putina u javnosti otkako je 24. veljače započela takozvana "specijalna vojna operacija" Rusije u Ukrajini. Snimka s komemoracije u Moskvi pokazuje Putina kako polaže buket cvijeća kraj kovčega Žirinovskog prije nego što je napravio znak križa i pognuo glavu. 

Prije ovog izlaska u javnost Putin, kojeg su čak mediji prozivali da je ustrašen za svoj život zbog rijetkog pojavljivanja u javnosti, ali i činjenice da na svim sastancima sjedi za stolom nekoliko metara udaljen od sugovornika, sredinom se ožujka pojavio na stadionu Lužnjiki. Tamo je s više od 80.000 ljudi slavio takozvano "Krimsko proljeće". 

Tamo je Putin govorio o ljubavi prema domovini i hvalio herojstvo ruskih vojnika angažiranih u Ukrajini. 

- Rame uz rame, pomažu si, podupiru jedni druge i kad je potrebno štite jedni druge od metaka, svojim tijelima, poput braće. Takvo jedinstvo nisu imali dugo vremena - izjavio je Putin na jednom od rijetkih javnih događaja na kojima je prisustvovao u posljednjim mjesecima.

Tko je bio Žirinovski, čovjek radi kojeg je Putin izišao u javnost?

Žirinovski je bio osebujan lik, poslušan Putinu i važan sudionik ruske političke pozornice nakon sloma Sovjetskog Saveza 1991. Bio je dio takozvane "sustavne oporbe". Osiguravao je političku konkurenciju, a u praksi je podržao Putina kada je to bilo važno, primjerice kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. Sudjelovao je na gotovo svim predsjedničkim izborima u modernoj Rusiji,  a njegova Liberalna demokratska stranka (LDPR, krajnja desnica) uvijek je bila zastupljena u tijelima lokalne i državne uprave.

Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju iznošenjem radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti.

Svojedobno se volio uspoređivati s Donaldom Trumpom, a Amerikance je 2016. pozvao da glasaju za Trumpa ili riskiraju da ih njegova protivnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s "Hirošimama i Nagasakijima posvuda". Njegov posljednji ispad dogodio se 22. prosinca kada je prorekao da 2022. "neće biti mirna godina, nego godina u kojoj će Rusija ponovo postati sila", najavivši tako vojnu intervenciju u Ukrajini.

Stotine njegovih pristaša okupile su se ispred crkve u kojoj je bio organiziran svečani ispraćaj. Njegova je smrt "nenadoknadiv gubitak za politiku i za čitavu zemlju", rekla je kroz suze Svjetlana Gorodnjicka, umirovljena članica moskovskog ogranka LDPR-a. 

VIDEO Stanovnici Donbasa bježe na sigurno dok se ruska raketiranja nastavljaju

Komentara 8

LJ
ljudemisi
20:51 08.04.2022.

Zločinačka ruska pravoslavna crkva daje počast ovakvim zločinačkim monstrumima i koristi ih za svoju svoju zločinačku popovsku politiku.

PR
prahrvat
20:47 08.04.2022.

Da je bar ovaj zločinac u toj kašeti

ZA
zagi101
20:37 08.04.2022.

e kad će njemu odavati ovako počast ali Lukašenko kadirov i Vučić, da se svijet riješi zločinca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije