Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neutješna pjevačica

Tereza Kesovija objavila fotku s nedavno preminulim prijateljem: 'Nisam slutila da te ispraćam zauvijek'

Foto: Nenad Šimunić
1/18
14.05.2024.
u 20:37

Tereza Kesovija emotivnom objavom na Instagramu prisjetila se prijatelja Luke Paljetka.

Dok su nas tražili u šušuru uzavrelog Grada mi smo, kao nekada, mangupski sjeli u auto i potražili mir u zagrljaju obližnjeg Cavtata. Večer je bila prekratka da se sjetimo svih anegdota iz prošlih dana. Poklonio si mi knjigu u kojoj si napisao posvetu koju si samo mogao ti u tom trenutku smisliti. Po povratku u Grad, izašli smo iz auta ispred tvoje kuće, čvrsto se zagrlili, nestao si u mraku dvorišta, a ja sam te pratila pogledom, ne sluteći da te ispraćam zauvijek. Vječni moj Luko, nađi mir "tamo gore" sa svojom neprežaljenom Anamarijom čiji si odlazak podnio teško, a ja ću te zauvijek nositi u srcu prvo kao prijatelja koji je napisao tekstove nekih od mojih najljepših pjesama koje su postale himna Dubrovnika. A onda kao vrsnog pisca koji je ostavio duboki trag u hrvatskoj književnosti - na društvenoj mreži Instagram napisala je glazbena diva Tereza Kesovija koja se prisjetila svog neprežaljenog prijatelja koji nas je nedavno napustio - Luku Paljetka.

Podsjetimo, hrvatski  književnik, pjesnik, prevoditelj i umjetnik iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak umro je u nedjelju u 81. godini nakon borbe s teškom bolesti. Paljetak je rođen 1943. godine u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. godine radom o književnom djelu Ante Cettinea.  Radio je u Zadarskom kazalištu lutaka kao umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg. Bio je i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije.

 

Foto: Instagram

 

VEZANI ČLANCI:

 

FOTO Nemo je razbio osvojeni trofej nakon pobjede!

1/21

 

Akademik Luko Paljetak objavio je 40-ak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu i grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu, a bio je i vrstan prevoditelj.

 

FOTO Totalna ludnica na zagrebačkom trgu! Obožavatelji dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

1/113

 

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci, među kojima je jedna od najpoznatijih 'Miševi i mačke naglavačke'.  Isto tako, napisao je i veliki broj radio-drama namijenjenih odrasloj publici. Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada nosi naslov Poslije Hamleta i prvi je put objavljen 1997. Napisan je po opsadi Dubrovnika na početku Domovinskoga rata, kada je bio i prikazan u  Dubrovniku.

Luko Paljetak Bio je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti „Leonardo da Vinci“ te dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

 

 

VIDEO: Tomislav Štengl o lobiranju na Euroviziji: 'Za to se oduzimaju bodovi'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije