Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: Ovo vrijeđa dostojanstvo svih onih zbog kojih ćemo se u petak okupiti u Jasenovcu

Prema jasenovačkoj komemoraciji Sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj, a prema onoj u Bleiburgu odnosi se kao da je istinski pokrovitelj, komentirao je u Saboru Milorad Pupovac
09. travnja 2019. u 11:14 53 komentara 5393 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljednji tjedan prije nego što zastupnici odu na stanku zbog uskrsnih blagdana Sabor je s radom počeo od utorka, a radni dan zastupnici su počeli slobodnim raspravama o raznim temama.

03.09.2015., Zagreb - Sluzbeni automobili i vozaci na Markovom trgu za vrijeme sjednice Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL vatrogasno rješenje U Saboru zaboravili da je istekao leasing pa su 100.000 kuna potrošili na rent-a-car

SDSS-ov Milorad Pupovac tako je podsjetio da su pred nama dva komemorativna skupa kojima je Hrvatski sabor pokrovitelj – onaj u Jasenovcu i Bleiburgu – no Sabor prema njima nema jednak odnosi, kaže.

– Prema jasenovačkoj komemoraciji Sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj, a prema onoj u Bleiburgu odnosi se kao da je istinski pokrovitelj. Zašto to kažem? Zbog toga što je nakon odluke austrijskih svjetovnih i crkvenih vlasti da se zabrani skup sva vlast u Hrvatskoj, i crkvena i svjetovna, i izvršna i predstavnička, učinila sve da dogovori pretpostavke da se skup održi – pojašnjava Pupovac podsjetivši kako inzistiraju na tome da se poštuje novi austrijski zakon koji brani ustaške simbole. S druge strane, podsjeća, u našoj zemlji na snazi su isti zakoni koji brane fašističke simbole, brani ih i Ustav, a tu je i presuda Ustavnog suda u povodu ulice koja se zvala 10. travnja.

Njegovo izlaganje prekinuo je nezavisni Željko Glasnović koji mu je nešto dovikivao (no nije se čulo jer nije imao uključen mikrofon op. a), pa ga je predsjedavajući Milijan Brkić opomenuo.

ŠEF SDP-A Bernardić o mirovinskoj reformi: Pogriješio sam, Vlada je mislila da radi nešto dobro

– Ovo vrijeđa dostojanstvo svih onih zbog kojih ćemo se u petak skupiti u Jasenovcu bez službenih predstavnika i Sabora i Vlade – uzvratio je Pupovac. Čudi se da Sabor i Vlada ne stvaraju pretpostavke za zajedničko komemoriranje onih koji nisu krivi ni za jednog mrtvog u Teznom, Končevskom logu i Macelju, ali stvara za mjesto gdje su mnogi bili krivi za tisuće onih koji su bili ubijeni samo jer su bili Romi, Srbi ili antifašisti. I mi umjesto da se tome posvetimo, primijenimo zakone, mi toleriramo da se u našoj zemlji obnavlja sukobljavanje na temama 2. svjetskog rata. Umjesto da zatvorimo ratnu stranicu bilo iz 40-ih ili iz 90-ih na najbolji mogući način, i da mitove s obje strane svedemo u realne okvire, mi radimo suprotno. Poštujemo tuđe zakone, a vlastite ne, poštujemo one koji su pridonijeli stradanju, a žrtve ne – prigovorio je Pupovac. Predsjedavajući Milijan Brkić pozvao je i Pupovca i Glasnovića koji mu je dobacivao da ne dijele žrtve, jer zločin je zločin bez obzira odakle dolazi.

IDS-ov Tulio Demetlika ponovno je podsjetio na veliki problem divlje gradnje i neučinkovitosti građevinske inspekcije da takvu gradnju spriječi.

– Bespravna gradnja u Istri, ali i u drugim krajevima buja, gradi se na poljoprivrednom zemljištu, izvan granica građevinskog zemljišta – upozorava Demetlika koji se pita zašto građevinska inspekcija nije pod gradovima i županijama, nego pod Ministarstvom koje nije toliko učinkovito kao ljudi na terenu. Zato se, kaže, još jednom zalaže za decentralizaciju.

Bernardić u Crkvi sdp i crkva Bernardić šokira članstvo jer pripada generaciji ljevičara koja je odrasla u društvu ispunjenom crkvom i religijom

HDS-ov Branko Hrg osvrnuo se na medijske napise kako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odustaje od nabave tableta za svakog učenika.

– Mi smo upozoravali već na taj problem i protivili su uvođenju tableta za učenike nižeg razreda jer je to vrlo štetno za razvoj djeteta, i to što ministrica nakon kratkog vremena odustaje od uvođenja tableta za svako dijete u nižim razredima, mi pozdravljamo i smatramo da je to mudro postupanje, ne zbog uštede novca, nego isključivo zbog zdravlja i razvoja djece – kazao je Hrg ustvrdivši kako bi takvih primjera odustajanja od nečega za što se vidi da bi moglo imati štetne posljedice trebalo biti i više. Pozdravlja i ponovno uvođenje spola i imena majke i oca u svjedodžbe djece jer je to bila nespretna, nesmotrena i nepotrebna odluka.

Mostov Miro Bulj podsjeća da je ustavno pravo svih građana da imaju zdravstvenu zaštitu, što, tvrdi, i nije tako na ruralnim prostorima.

– Od Knina do Metkovića i Neretve nema zdravstvenih usluga, doslovno su ugroženi ljudski životi i tek kad imamo smrtne posljedice, vidimo u kakvom su stanju bolnice, kao što je u Kninu koja je svedena na gubitke i sama skrbi o sebi, osim kad su izbori pa se pojave određeni dužnosnici. Zato sam i dao amandman na 5 milijuna kuna da se izgradi bazen za fizikalnu terapiju u Kninu – kaže Bulj. Ne funkcionira ni hitna služba koja je razdvojena od domova zdravlja, niti ima dovoljno liječnika, dodaje, ustvrdivši kako nije trošen novac za specijalizacije mladim liječnicima. Zato danas imamo zatvorena vrata na hitnoj jer nema dovoljno timova, zaključuje.

Jasenovac POVIJESNO SJEĆANJE Kultura sjećanja: Jasenovac je samo okvir za političke obračune

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš prigovorila je zbog vijesti da se u Zagrebu zatvara Kino Europa te se osvrnula i na informacije da bi se tamo trebao otvoriti narodnjački klub. Kino se zatvara, dodaje, pod izlikom građevinskih radova, no kako tome vjerovati, kaže, kad se sjetimo gradonačelnikovih obećanja o izgradnji metroa, žičare na Sljeme...

– Gradonačelnik je 2007. pod izlikom rekonstrukcije zatvorio sljemensku žičaru, a 12 godina poslije mi tamo imamo samo jednu rupu, gradonačelnika koji je položio za bagerista i pitanje je kad će se radovi nastaviti. Tako su i na Britanskom trgu postavljene skele pod isprikom obnove zgrada, no nakon pola godine stajanja tih skela maknute su, a zgrade su ostale iste kao i prije. Ključno pitanje kad govorimo o Kinu Europa jest gdje je projekt, gdje je dozvola, gdje su suglasnosti jer je to zaštićeni objekt kulture... i naravno da su građani zabrinuti s punim pravom i plaši ih činjenica da će trajno ostati bez jednog kultnog mjesta – kaže Mrak-Taritaš, a Kažimir Varga iz Bandićeve stranke joj je uzvratio da je ogorčena jer nije uspjela doći na čelo Zagreba te je usput demantirao napise o tome da se tamo otvara narodnjački klub.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorava da je ugostiteljski sektor u vrlo teškom stanju, tek oko 10 posto ugostitelja ima velike koristi od turizma, a ostali teško preživljavaju.

– Zbog velikih nameta zatvaraju se brojni objekti, snižena stopa od 13 posto više se od Nove godine ne primjenjuje na ugostiteljstvo pa sada Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u EU. U Portugalu je ona 13 posto, a u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj 10 posto. Pri vrhu smo i po stopi PDV-a na hotelski smještaj, samo pet država ima veći PDV od nas, a ranije spomenute zemlje primjenjuju stope od 10 posto, Portugal čak 6 posto, tako se potiče razvoj turizma – kaže Bernardić.

Saborska straža izbacila Ivana Pernara Žestoke reakcije u Saboru Saborska straža: Vrijeđaju ih, prijete im smrću, a rade za 7000 kuna

– Ova Vlada napravila je pet velikih udara na vodeći gospodarski sektor u državi. Ukinuta je snižena stopa PDV-a u ugostiteljstvu te smo sada mediteranska zemlja s najvećom stopom PDV-a u ovom sektoru, nedavno je povećana i boravišna pristojba za goste u nautičkom turizmu, u određenim slučajevima i 10 puta, povećana je boravišna pristojba za goste u smještajnim objektima 25%, donesena je odluka o povećanju paušalnog poreza za male iznajmljivače koji može ići gore čak pet puta, posebno je još na odluku o povećanju paušalnog poreza taj isti paušal opterećen dodatno prirezom, nabraja Bernardić ustvrdivši kako Vlada uskoro planira i šesti udar na taj sektor.

HDZ-ova Sunčana Glavak odgovorila mu je da očito ne prati što Vlada radi.

– S ciljem postizanja konkurentnosti bio je javni poziv za sve koji se žele javiti, posebna pozornost stavlja se na razvoj kontinentalnog turizma, otoka, tu je na raspolaganju 24 milijuna bespovratnih sredstava. Ove godine u turizam se ulaže 1 milijarda eura, turizam više nema sezonski karakter kao nekada, 350 milijuna kuna ulaže se samo u zdravstveni turizam, u posljednje dvije godine porast investicija u turizmu jest 40 posto – nabraja Glavak dodavši kako je zanimljiva strategija razvoja Imotske krajine.

Branimir Bunjac Incident u Saboru Sindikat policije: Bunjac je prostački i primitivno vrijeđao! HNS podnosi kaznenu prijavu

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida podsjetio je na, kako kaže, devastaciju Hrvatske pošte.

– Tamo je dekadencija počela 2012. godine imenovanjem Roberta Jukića koji je sa svojom ekipom direktora opustošio Hrvatsku poštu, a do danas nije odgovarao ni za što. Ako slušamo zviždače, navodno je u to doba akumulirao golemu imovinu – stanove, brodove, rančeve, konje... Tko ga štiti, gdje je porezna uprava, zašto se ne ide u provjeru imovine – zanimalo je Sinčića.

HNS-ov Stjepan Čuraj upozorio je da su reklame znatno glasnije od ostatka programa na televizijama i radiju.

– To je tema koju su zemlje poput Velike Britanije, SAD-a, pa čak i Italija zakonski regulirale, a kod nas nema zakona kojim bi to bilo regulirano. Razumijem oglašivače da se bore za svoj dio kolača, no mislim da takav način i pribjegavanje tako očitim nesrazmjerima u glasnoći programa nije u redu – kazao je Čuraj.

VIDEO Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
  • angeomihael:

    Dok svima ne bude jasno da su se partizani borili za Jugoslaviju,dakle protiv Hrvatske kao države neće biti kraja toj temi.

  • Deleted user:

    E moj Pupovac, ja mislim da tebe u Hrvatskoj tvoji Srbi više mrze nego Hrvati.

  • bakulušić:

    Milorad ne voli istinu, Milorad voli neke stare priče. Milorad bi zatrpao kosti koje vire iz zemlje i vape za istinom, Milorad bi veličao kosti kojih nigdje nema. Milorad nam se uporno ruga.