Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoke reakcije u Saboru

Saborska straža: Vrijeđaju ih, prijete im smrću, a rade za 7000 kuna

Saborska straža izbacila Ivana Pernara
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.04.2019.
u 07:08

Saborska straža ne pamti vrstu incidenta kakav su imali s Pernarom i Bunjcem.

“Mrš, još jednom mi nešto uzmi iz ruke, kunem ti se, nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, smradovi”, urlikao je Branimir Bunjac iz Živog zida u noći na petak u Saboru na saborsku stražu koja je po nalogu predsjedatelja Milijana Brkića pokušavala izvesti Ivana Pernara iz sabornice nakon što se oglušio na nekoliko opomena. Iznošenje Pernara nije uzrujalo Bunjca koliko mu je tlak diglo što mu je straža iz ruke uzela mobitel kojim je želio sve to snimiti pa je, što se sasvim lijepo vidi i na snimci, osim ovih prijetnji smrću zaskočio s leđa zamjenika zapovjednika saborske straže i obuhvatio ga rukama. U priču je uskočio Mostov zastupnik Ante Pranić, koji ga je tijekom incidenta pokušavao držati odvojenim od straže.

Postavilo se pitanje je li straža imala ovlasti tako postupati. Naime, prema pravilniku iz 2010., odnosno sukladno članku 14. Odluke saborskog Predsjedništva o mjerama sigurnosne zaštite, zabranjuje se svako snimanje i fotografiranje rada i postupanja službenika Straže pa su mu temeljem toga oduzeli mobitel, no valjda u toj cijeloj akciji nisu vidjeli i da neki drugi zastupnici na drugim krajevima sabornice također snimaju. Ta odluka donesena je u doba dok nije bilo mobitela, a njome se zapravo htjelo spriječiti televizijske kamere da snimaju iznošenja zastupnika iz sabornice, a sada se primjenjuje i na snimanje mobitelima.

Video - Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

 

Inače, saborske službe prve su osobe koje ćete susresti pri ulazu u Sabor, gdje nakon identificiranja prvo morate sve osobne stvari pustiti da prođu kroz rengen, a sami morate proći kroz detektor metala. To sve prođe “bezbolno” uz uglavnom simpatične stražare koji brzo zapamte sve koji dolaze redovito, od zastupnika, službenika, zaposlenika po saborskim klubovima, novinara... Dužnost im je čuvati red u Saboru, kako po hodnicima tako i u sabornici, u kojoj postupaju temeljem odluke predsjedavajućeg.

Nema kodeksa koji ih može zaustaviti

– Ne pamtim da smo ikada imali ovakvu vrstu incidenta, odnosno da je netko od naših kolega dobio prijetnje ili da netko nasrće na njega. Moguće da je zastupnik Bunjac bio u tom trenutku uzrujan, ali kolege su samo radili ono što im je naloženo. Kao i uvijek, prvo su Pernara pitali da sam izađe, ali on to nije htio, očito je želio da ga iznose – komentira nam jedan od stražara, koji inače ne smiju javno istupati. Inače, ako ne ogluše na opomene pa budu udaljeni iz sabornice, svi zastupnici poslušaju stražu koja ih zamoli da sami napuste sabornicu, no Pernar uvijek zapravo traži da ga se iznosi.

Predsjedajući Milijan Brkić nakon incidenta zatražio je od nadležnih službi, odnosno tajništva Sabora, da se nekako zaštiti straža dok radi svoj posao, ustvrdivši kako zapravo očekuje da se u sve uključe DORH i MUP.

– DORH i MUP na osnovi neposrednog zapažanja, na osnovi snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, trebaju pokrenuti postupke i istrage ima li elemenata prekršaja ili kaznenog djela, oni su dužni prema svim građanima postupati isto bez obzira na zastupnički imunitet – objasnio je. Vrlo brzo nakon toga stigla je vijest da HNS podnosi kaznenu prijavu protiv Bunjca jer je fizički nasrnuo na zaposlenika straže i prijetio mu smrću, izrazivši nadu da će mu se skinuti imunitet te da će nakon toga biti propisno sankcioniran.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković objasnio je kasnije kako nema tog akta, poslovnika ili etičkog kodeksa koji bi mogao zaustaviti zastupnike koji rade incidente, ustvrdivši kako je odgovornost na svakom zastupniku pojedinačno.

– Posebno me iznenadilo i zgrozilo to što je zastupnik Živog zida praktički prijetio smrću ljudima iz zaštite koji su tamo radili posao koji moraju obavljati, vrlo obzirno. Uvijek su u neugodnim situacijama kada moraju djelovati protiv saborskih zastupnika, ali ono što je Bunjac noćas izgovorio, zaista je nevjerojatno i prelazi granicu onoga što smatram prihvatljivim – rekao je predsjednik Sabora naglasivši kako Bunjčev čin zaslužuje svaku osudu i najstrože sankcije kojih, priznaje, Sabor u svojim pravilnicima nema. Ne zna, dodaje, kako će reagirati ljudi kojima je prijetnja upućena, možda će i oni tražiti svoju pravdu pred sudom.

‘Dodatak za prenošenje tereta’

Reagirao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je od Jandrokovića zatražio da službenicima saborske straže dodijeli “dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora” jer su tijekom sjednica na kojima sudjeluje saborski zastupnik Ivan Pernar izloženi posebnim uvjetima rada u obliku podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidivom autonomnom voljom. Sindikat tako traži dodatak na plaću za stražare koji iznose zastupnike, kako zbog otežanih uvjeta pristupa zastupnicima u uskim klupama punim stepenica tako i zbog njihove kilaže.

– Budući da poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) zamijeniti primjerenom radnom napravom, pomagalima i primjerenim mehaničkim pomagalima, jedino rješenje za saborske stražare koji učestalo iznose Pernara iz Sabora priznavanje je dodataka na posebne uvjete rada u obliku dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora, uz napomenu da bi dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja – pišu u pomalo smiješnom priopćenju na ozbiljnu situaciju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sam Bunjac jučer ni javno, a kako čujemo u Saboru, ni privatno nije nudio isprike, nego je dodatno optužio stražu da je nasilno postupala iako se ništa od navedenog ne vidi na snimkama.

– Iz nekog razloga straža je nasrnula na mene i otela mi mobitel iz ruke iako su u tom trenutku svi zastupnici snimali incident. Potom su doslovno počeli savijati ruke i gušiti zastupnika. U strahu za zdravlje kolege intervenirao sam da ga zaštitim – objašnjavao je jučer Bunjac poručivši HDZ-u kako ima oporbu i s time će morati živjeti.

U Saboru se provodi interna istraga cijelog događaja, pregledavaju se snimke, uzimaju izjave svjedoka, a hoće li napadnuti stražar, kao i drugi koji je primio prijetnje smrću, tražiti pravnu zadovoljštinu na sudu, treba tek vidjeti.

Komentara 170

VA
Valer
07:45 06.04.2019.

Kakav je to članak, pa profesori nemaju 7000 kn. Što bi oni za nošenje Pernara dvaput na godinu 10.000 kn.

DI
Diesel
07:22 06.04.2019.

7000 kuna za ne raditi nista i jos se zale?

SC
schwertransport
07:28 06.04.2019.

Znaci sve dok nihe dosao zivi zid oni nisu radili nista i sada kada treba iznesti jednog anoreksicara iz sabora odma bi vojnu penziju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije