Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik komore:

'Provjeravamo sumnjive svjedodžbe medicinskih sestara'

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.10.2019.
u 06:28

Bez objedinjenih podataka, a oni ne postoje, nemoguće je napraviti ozbiljnu analizu, ali podatak da u sustavu nedostaje 12.000 sestara zasigurno nije točan

Mario Gazić, magistar sestrinstva, godinama je radio u bjelovarskoj bolnici, a od rujna je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. Neke je stvari odlučan pomaknuti s mrtve točke.

Visokoobrazovanim medicinskim sestrama ne priznaje se naobrazba, odnosno u nekim bolnicama im priznaju, a u nekima ne. Kako ćete to riješiti?

Ministar Kujundžić prošli tjedan mi je najavio da ide s prijedlogom izmjene koeficijenata u zdravstvu, kojom će obuhvatiti i visokoobrazovane medicinske sestre. U Hrvatskoj radi oko 2000 medicinskih sestara i tehničara koji su završili diplomske studije i postali magistri sestrinstva, no ta titula nije im priznata. Zato treba izmijeniti Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Višekratno smo od ministra tražili rješavanje ovog problema, ali nije bilo pomaka. Stoga je lani Komora izradila dokument koji je definirao sva radna mjesta u zdravstvenom sustavu za koja je nužan VSS. Pričekat ćemo do siječnja, a ne bude li pomaka, Komora će pokrenuti daljnje aktivnosti.

Je li točno da ste pokrenuli provjeru sumnjivih svjedodžbi sestara i tehničara koji su se u dva-tri mjeseca prekvalificirali u BiH?

Provjeravamo registar koji ima 41.000 članova i zasad ne mogu reći više.

Koliko ste takvih sumnjivih svjedodžbi već našli?

Dopustite da prvo utvrdimo činjenice.

Kako komentirate prosvjednu akciju ‘sestara iz čajne kuhinje’?

Komora podržava sve napore koji vode boljitku naše struke. No retorika pojedinaca o bolnicama kao mrtvačnicama nije prihvatljiva. Svakoj medicinskoj sestri koja svoju profesiju osjeća kao poziv pacijent je uvijek na prvom mjestu i neće ništa učiniti da pacijentu našteti, već će ponašanjem, riječima i djelima biti potpora u najtežim trenucima. Mišljenja sam da samo ujedinjeni možemo napraviti iskorak prema boljoj budućnosti. Razjedinjavanje slabi naše pregovaračke pozicije.

Ta inicijativa Komoru optužuje da je svrha samoj sebi i da ništa ne čini za sestre.

U HKMS-u smo zadnje godine posvetili naporima za poboljšanje stanja u sestrinstvu u područjima koja su pod našim ovlastima. Na naš je prijedlog promijenjen Kazneni zakon te je uvedeno novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, znači i medicinskim sestrama. Počinitelj koji zdravstvenog radnika silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju djelatnosti može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine. Ako je postojala opasnost za život ili tijelo zdravstvenog radnika, ako mu je nanesena tjelesna ozljeda, ako je upotrijebljeno oružje ili opasno oruđe, kazna zatvora povećava se na trajanje od 6 mjeseci do 5 godina. Na temelju aktivnosti Komore i Društva uspjeli smo dogovoriti određivanje veće vrijednosti boda za zdravstvenu njegu u kući. Komora je uspjela izboriti da su diplomirane medicinske sestre ili magistre sestrinstva postale koordinatori za palijativnu skrb. HKMS je u protekle dvije godine svom članstvu kroz pomoć za školovanje, kotizacije i teška oboljenja isplatio više od četiri milijuna kuna. Uredili smo stambeni prostor za medicinske sestre koje dolaze na liječenje u Zagreb te im osiguravamo besplatan smještaj. Svi ti rezultati jasno govore o neutemeljnosti paušalnih optužbi i tvrdnji.

U više navrata čule su se pritužbe na račun Komora i netransparentno trošenje novca od obaveznih članarina.

Naš proračun iznosi 13,5 milijuna kuna i svako financijsko izvješće javno je dostupno na internetskim stranicama Ministarstva financija. Izvješće neovisne revizorske kuće koja je dala pozitivno mišljenje na naše financijsko izvješće dostupno je na internetskim stranicama HKMS-a. Svaki je korak u radu HKMS transparentan. Prihvaćamo argumentiranu kritiku, pa čak i upućenu od onih kojima sestrinstvo nije temeljno obrazovanje i koji ga očito ne osjećaju kao poziv, ali ne prihvaćamo neistinite i neutemeljene kritike koje isključivo imaju za cilj destrukciju i nanose štetu sestrinstvu.

Kolika je plaća profesionalaca u Komori i koliko vas ima?

U komori je zaposleno 14 profesionalaca čiji je prosjek primanja 8200 kuna.

Jedan od zahtjeva koji je podržao velik broj sestara jest da se Registar vrati u Ministarstvo zdravstva i da se ondje izdaju licence. Kako na to gledate?

Gledam na to kao na zahtjev da politika ponovno odlučuje o našoj struci i kao zahtjev da se zapošljavaju novi činovnici u Ministarstvu. Ne mogu vjerovati da bi se bilo tko od mojih kolegica i kolega primjerice zalagao da se stegovni postupci vrate u Ministarstvo kada znamo koliki bi bio utjecaj politike na to i kako bi se presuđivalo politički nepodobnima! HKMS je politički neovisno regulacijsko tijelo za sestrinstvo u Hrvatskoj, a tijela Komore biraju naši članovi. U Komori nema politike, nema političke podobnosti, a sve to postoji u svakom ministarstvu. Neovisna, samostalna Komora najveći je demokratski doseg koji je sestrinstvo postiglo u dvadesetak godina. Vratiti ovlasti HKMS-a pod ingerenciju bilo kojeg političkog aktera vraća nas u daleku prošlost. Neke zemlje u EU imaju komore, neke urede, ali bitna je neovisnost o politici. Da bi postojala profesija, jedan od bitnih preduvjeta je samoregulacija legalno izabranih pripadnika struke.

Sindikat medicinskih sestara ponavlja da u sustavu nedostaje 12.000 sestara. Je li to točno, tj. koliko ih nedostaje po vašoj računici?

Ti podaci nisu objedinjeni, a bez njih je nemoguće napraviti ikakvu ozbiljnu analizu i donositi zaključke. No zasigurno to nije 12.000. Zatražio sam od zdravstvenih ustanova podatke o trenutačnim potrebama. Dio podataka smo dobili, objedinit ćemo ih i objaviti u dokumentu “Analiza stanja i potreba u sestrinstvu“. Ne želim paušalno iznositi zaključke.

>> Pogledajte i ovaj video: Prosvjed medicinskih sestara i tehničara 

Komentara 9

ZO
Zooltan
07:28 25.10.2019.

Vrednija je sumnjiva svjedodžba nego ona iz bosne

DU
Duslikr
07:31 25.10.2019.

Bolje je provjeravati druge nego sebe.

DA
Danko1982
08:06 25.10.2019.

Jadna ova država kada u sustavu postoje lažnjaci u svim segmentima, od branitelja, medicinskih sestara, učitelja, profesora i tko zna čega. Pljuc...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije