Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinski guverner: Rusi shvaćaju da nisu u stanju brzo napredovati pa imaju jednu taktiku

Ukrainian servicemen fire a 2S5 Giatsint-S self-propelled howitzer towards Russian troops outside the frontline town of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
08.03.2023.
u 23:22

Ukrajinski predsjednik i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvali su u srijedu na produljenje sporazuma s Moskvom koji je omogućio Kijevu da izvozi žito preko crnomorskih luka za vrijeme ruske invazije. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon razgovora s Guterresom u Kijevu da je Crnomorska inicijativa za žitarice svijetu potrebna, a čelnik UN-a istaknuo je važnost sporazuma o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i cijena hrane.

Bjelorusija je u utorak uhitila, kako je rekla, ukrajinsku "terorističku skupinu" koja je radila s kijevskim obavještajnim službama zbog pokušaja sabotaže na bjeloruskom aerodromu, javlja Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Belta. Poljska će ovoga tjedna u Ukrajinu poslati deset dodatnih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje, objavio je poljski ministar obrane u utorak. Ukrajinska vojska je poručila da će osvetiti smrt svog vojnika koji je navodno kao zarobljenik ubijen rafalnom vatrom pošto je uzviknuo "Slava Ukrajini!", na videosnimci pogubljenja koja se širi društvenim mrežama.

Tijek događaja:

23:20 - Predsjednik Zatupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy rekao je da ne namjerava posjetiti Kijev nakon što ga je ondje pozvao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, objavio je CNN. U intervjuu toj televizijskoj mreži koji će biti objavljen u srijedu, Zelenski je pozvao republikanca McCarthyja da se iz prve ruke uvjeri u situaciju u Ukrajini.

"Gospodin McCarthy treba doći ovdje da vidi što činimo, što se ovdje događa..I onda, nakon toga, donijeti svoje zaključke", rekao je Zelenski u intervjuu.

SAD je poslao Ukrajini gotovo 32 milijarde dolara pomoći od ruske invazije 24. veljače 2022., no neki radikalni republikanci protive se tome da se pomoć i dalje šalje. Upitan o pozivu Zelenskog, McCarthy je CNN-u izjavio da ne mora ići u Ukrajinu i da informacije može dobiti na druge načine.

"I dalje će me brifirati, ne moram ići u Ukrajinu ili u Kijev da bih vidio što se događa", rekao je.

McCarthyijeva pozicija je da podržava Ukrajinu, ali republikanci, koji su u siječnju preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, rekli su da više neće davati "bjanko ček" za američku pomoć Kijevu.

Poziv Zelenskog je došao u vrijeme kada se SAD bori s proračunskim manjkom i kada se razmišlja o ograničenju duga. Predsjednik Joe Biden, demokrat, trebao bi prijedlog proračuna iznijeti u četvrtak. Biden je prošli mjesec nenadano posjetio Kijev iskazavši solidarnost s Ukrajinom godinu dana od izbijanja rata. To su učinili još neki visoki dužnosnici i članovi Kongresa.


22:23Serhij Haidai, guverner istočne regije Luhansk, iznio je svoje viđenje ruske taktike u Donbasu. “Oni shvaćaju da nisu u stanju brzo napredovati pa imaju jednu taktiku – napreduju gdje mogu. Ako vide da negdje ima uspjeha, u to bace sve rezerve”, rekao je, prenosi Sky News

Trenutačno se najžešća bitka vodi oko grada Bahmuta, a plaćenici Wagner grupe danas tvrde da su preuzeli kontrolu nad njim. Međutim, Ukrajina to nije potvrdila.


22:21 - Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov rekao je da njegovoj vojsci treba milijun komada streljiva "što je prije moguće" kako bi odvratila ruske snage i pokrenula protuofenzivu. Objasnio je da Ukrajini treba 90.000 do 100.000 topničkih projektila mjesečno kako bi pobijedila Vladimira Putina. Pozvao je i da se sustavi protuzračne obrane i tenkovi također smatraju prioritetima, prenosi Sky News.

"Prioritet broj jedan su sustavi protuzračne obrane — a također i streljivo, streljivo, i opet streljivo", rekao je. Reznikov je rekao da je vrijeme odlučujući faktor koji može spasiti živote, stoga "moramo krenuti naprijed što je prije moguće".


22:15 - Osiguravanje opreme i obuka vojnika ključni su za uspjeh Ukrajine u narednom razdoblju, kazao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja EU-a u Stockholmu.

"Vlada Republike Hrvatske od početka ruske agresije ulaže napore kako bi se osigurala pomoć Ukrajini. Ono što smatram ključnim u nadolazećem razdoblju je osiguravanje opreme i obuka Oružanih snaga za omogućavanje uspjeha Ukrajine“, kazao je Banožić, priopćio je MORH. Dodao je da sinergija NATO-a i EU-a kada je riječ o pomoći Ukrajinu nemaju alternativu.

Sastanku prijestolnici Švedske, koja predsjeda EU-om, prisustvovao je i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. On je okupljene informirao o aktualnoj situaciji na bojištu dok se, kako stoji u priopćenju MORH-a, "tijekom susreta s ministrom obrane Marijem Banožićem zahvalio na pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini od samog početka ruske agresije".

Banožić je na sastanku podržao i EU inicijativu o zajedničkoj nabavi streljiva. "Zajedničkom nabavom za potrebe država članica i Ukrajine dajemo jasan signal obrambenoj industriji i tehnološkoj bazi i njezinim proizvodnim kapacitetima. Pri tome trebamo pronaći održivi model koji će ostvariti ravnotežu između nacionalnih potreba i doprinosa euroatlantskoj sigurnosti s jedne strane te potpore Ukrajini s druge strane“, kazao je Banožić.


22:14 - Rusi su zauzeli pola ukrajinskog grada Bahmuta, objavili su danas u ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner. Nakon dva mjeseca teških borbi za grad, koji je pod bombama od ljeta, vodi se i borba za prestiž između Sergeja Šojgua, ruskog ministra obrane, i Jevgenija Prigožina, vlasnika “privatne vojne kompanije” Wagner.

>> OPŠIRNIJE


16:33 - Nizozemski operater plinske mreže Gasunie objavio je u srijedu da je otpisao vrijednost udjela u konzorciju Nord Stream, vlasniku plinovoda Sjeverni tok 1 koji je do prošlogodišnje eksplozije dopremao ruski plin u Europu. Vrijednost udjela, izvorno procijenjena na 508 milijuna eura, svedena na nulu zbog procjene da plin u doglednoj budućnosti neće ponovo krenuti Sjevernim tokom, objavila je nizozemska tvrtka u godišnjem izvješću. Dodali su i da pregovaraju s drugim dioničarima o stabilizaciji plinovoda kako bi se spriječila daljnja šteta u okolišu. Procjenjuje se da su u eksploziji u okoliš emitirane tone stakleničkog plina metana.

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godinu dana poslije"

Eksplozija je teško oštetila plinovode Sjeverni tok 1 i 2, a brojne europske vlade posumnjale su u sabotažu. Švedska je provela istragu, ali je odbila objaviti njezine rezultate, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, a sličan su stav zauzele i Danska i Njemačka. Rusija je zatražila neovisnu istragu nakon što je ugledni američki istraživački novinar Seymour Hersh u tekstu objavljenom prije mjesec dana na izdavačkoj platformi Substack izvijestio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je eksploziju izazvao SAD, uz asistenciju Norveške. Washington je opovrgnuo Hershovo izvješće. Većinski je vlasnik konzorcija Nord Stream ruski proizvođač plina Gazprom, a suvlasnici su, uz Gasunie, njemački Wintershall Dea i E.ON i francuski Engie.


16:01 - Ukrajinski predsjednik i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvali su u srijedu na produljenje sporazuma s Moskvom koji je omogućio Kijevu da izvozi žito preko crnomorskih luka za vrijeme ruske invazije. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon razgovora s Guterresom u Kijevu da je Crnomorska inicijativa za žitarice svijetu potrebna, a čelnik UN-a istaknuo je važnost sporazuma o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i cijena hrane.

Sporazum sklopljen na 120 dana, kojemu su u početku posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, produljen je u studenom, a obnovit će se 18. ožujka ako se ni jedna strana ne protivi. "Želim naglasiti kritičnu važnost produljenja crnomorske inicijative za žitarice 18. ožujka i rada na stvaranju uvjeta kako bi se omogućila najveća moguća upotreba izvozne infrastrukture preko Crnog mora u skladu s ciljevima inicijative", rekao je Guterres novinarima. Zelenskij je rekao da su se on i Guterres složili da je produljenje sporazuma 18. ožujka "kritički nužno za svijet".

Rusija, koja je u skladu sa sporazumom ukinula blokadu triju ukrajinskih luka u Crnom moru, naznačila je da se moraju ukloniti prepreke njezinu poljoprivrednom izvozu prije nego što se sporazum nastavi. Kako bi se pomoglo uvjeriti Rusiju da dopusti Ukrajini nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka, prošle je godine sklopljen i trogodišnji ugovor u kojem su Ujedinjeni narodi pristali pomoći u olakšanju izvoza ruske hrane i gnojiva. Ukrajina i Rusija glavni su globalni dobavljači žitarica i gnojiva. Zapadne sile pogodile su Rusiju teškim sankcijama zbog invazije na susjednu Ukrajinu prije više od godinu dana. Iako ruski izvoz hrane i gnojiva ne podliježe sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja za plaćanje, logistiku i industriju osiguranja "zapreka" takvim pošiljkama.


15:08 - Njemački ministar obrane Boris Pistorius kaže da će 18 tenkova Leopard 2 iz Njemačke i tri iz Portugala stići u Ukrajinu do kraja ožujka. Njemačka je u siječnju potvrdila da će rasporediti tenkove kako bi podržala Kijev u borbi protiv Rusije, nakon višemjesečne rasprave.

Ranije ovog tjedna Sky je izvijestio da je Poljska spremna poslati 10 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu u nadolazećim danima - što predstavlja ostatak od 14 koliko je obećala. Više od 300 tenkova obećano je Ukrajini od zapadnih saveznika ukupno.


13:53 - Njemački ministar obrane pozvao je na oprez u vezi s izvješćima da je plinovod Sjeverni tok sabotirala proukrajinska skupina, povećavajući mogućnost operacije pod lažnom zastavom osmišljene da se krivnja za napad prebaci na Kijev.

“To bi lako mogla biti lažna  operacija, osmišljena da se krivnja prebaci na proukrajinske skupine”, rekao je Boris Pistorius za televiziju Deutschlandfunk.

Njemački list Die Zeit je u svom izvješću naveo da su pronađene putovnice na jahti, a koju koristili osumnjičenici i da su bile krivotvorene". Iako istražitelji nisu isključili mogućnost operacije pod lažnom zastavom, smatrali su je malo vjerojatnom, pišu novine.

Navodno je skupina od šest ljudi plovila u iznajmljenoj jahti od Rostocka do Baltičkog mora kako bi postavili eksplozive na plinovod, prenose njemački mediji.


13:07 - Najviši europski sud odustao je od sankcija protiv majke osnivača grupe Wagner Jevgenija Prigožina. Violetta Prigožin stavljena je na crnu listu Europske unije dan prije ruske invazije na Ukrajinu, ali je zatraženo poništenje sankcija koje su joj uvedene. EU je rekla da su je poslovne veze s njezinim sinom učinile suučesnicom u agresiji Rusije.

"Opći sud poništava restriktivne mjere primijenjene na gospođu Violettu Prigožinu, majku gospodina Jevgenija Prigožina, u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine", rekao je drugi najviši sud Unije.

U prigovoru navodi se da EU nije navela razloge za njezino stavljanje na crnu listu i sankcionirala ju je samo kako bi izvršila pritisak na njezinog sina, prema Općem sudu.


13:05 - Glavni tajnik NATO-a  Jens Stoltenberg kazao je da s obzirom na nastavak borbi u Bahmutu, postoji šansa da bi mogao pasti u sljedećih nekoliko dana. "Moramo osigurati da ovo ne postane prekretnica u ratu", kazao je.

"To samo naglašava da ne bismo trebali podcjenjivati Rusiju, moramo nastaviti pružati potporu Ukrajini, a NATO saveznici su tijekom prošle godine podržali Ukrajinu vojnom, financijskom i gospodarskom potporom vrijednom blizu 150 milijardi eura.", dodao je. 


12:55 - Ministri obrane Europske unije razgovaraju u srijedu u Stockholmu o pripremi plana za slanje streljiva Ukrajini, unatoč vlastitim slabim zalihama, a prvi hitni paket vrijedit će milijardu eura.

Ukrajinskoj vojsci kronično nedostaje granata kalibra 155 mm. Ministri, okupljeni u Stockholmu u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i ukrajinskog kolege Oleksija Reznikova, pripremit će plan od tri dijela. Cilj je da bude usvojen 20. ožujka na sastanku šefa diplomacije EU-a.

Plan se temelji na zajedničkoj nabavi streljiva u velikim količinama kako bi vojna industrija mogla biti sigurna u narudžbe. Prva faza plana predviđa korištenje milijarde eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći kako bi se za nekoliko tjedana moglo isporučiti granate iz zaliha država članica.

Po europskim dužnosnicima, države članice još imaju dovoljno granata kalibra 155 mm da ne ugroze vlastitu sigurnost. Plan predviđa i zajedničku nabavu za oružane snage EU-a i Ukrajine kako bi se potaknulo proizvođače da povećaju proizvodne kapacitete.

Zemlje poput Estonije, koja je predložila da se ide i dalje (četiri milijarde eura i milijun granata), traže da se učini i više.

"S obzirom na ukrajinske potrebe, trebalo bi im najmanje 350.000 granata od 155 mm na mjesec", rekao je Madis Roll, dužnosnik estonskog ministarstva obrane.

Treba riješiti i pitanje hoće li narudžbe ići preko obrambene agencije EU-a ili preko država članica koje imaju više iskustva s takvim ugovorima.

Postoji i mogućnost kupnje granata izvan Europe, što bi po nekima bilo brže, ali ne bi omogućilo potporu europskom vojno-industrijskom kompleksu što zabrinjava druge. 

No svi se slažu da se trebaju pripremiti za moguće velike ratne sukobe nakon višegodišnjeg slabog ulaganja u obranu.

12:49 - Nagađanja o sabotaži plinovoda Sjeverni tok u zapadnim medijima su koordinirani pokušaj skretanja pozornosti, ocijenio je u srijedu Kremlj koji je zapanjen što američki dužnosnici olako donose zaključke bez provedene istrage. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je za državnu novinsku agenciju RIA rekao da je očigledno da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele skrenuti pažnju.

"Očito je da se radi o koordiniranom širenju dezinformacija u medijima. Nagađanja su koordinirani materijal za medije", rekao je Peskov aludirajući na pisanje zapadnih medija, među kojima su The New York Times i Times koji navode da za eksplozije na naftovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 nisu odgovorne niti Rusija niti  SAD već neka proukrajinska skupina.

"Za razaranje rusko-njemačkog podmorskog plinovoda Sjeverni tok najvjerojatnije je odgovorna skupina koja je djelovala u korist Ukrajine", objavio je The New York Time pozivajući se na obavještajne podatke koje su analizirali američki dužnosnici.

Američki dužnosnici, dodaje list, tvrde da u sabotažu nije bio uključen nijedan američki niti britanski državljanin.

Kremlj za hitnu istragu svih članica projekta

"Eksplozije su najvjerojatnije postavljene uz pomoć iskusnih ronilaca koji, čini se, nisu radili za vojne ili obavještajne službe. Ali moguće je da su počinitelji primili specijaliziranu državnu obuku u prošlosti”, piše američki dnevni list,

"Kako američki dužnosnici mogu donositi ocjene bez provedene istrage?", zapitao se Peskov i ponovio stajalište Kremlja da sve zemlje u čijem su vlasništvu ti plinovodi trebaju inzistirati na provedbi hitne i transparentne istrage pod okriljem UN-a.

"Još uvijek nam ne dopuštaju istragu. Samo prije nekoliko dana primili smo obavijesti Danaca i Šveđana o tome", rekao je Peskov pa naglasio "Ne samo da je to čudno. To smrdi na čudovišni zločin".

Prema pisanju Timesa, tjedan dana nakon eksplozija na plinovodima, članovi jedne skandinavske delegacije u Bruxellesu izašli su iz svog veleposlanstva zapanjeni količinom detalja koje su dobili vrlo brzo nakon napada.

Londonski list piše da prema tim saznanjima sabotažu nisu izveli niti Amerikanci, niti Rusi ili Poljaci već da iza napada stoji proukrajinska skupina koja nije povezana s vladom predsjednika Volodimira Zelenskija.

Times također piše da su dužnosnici NATO-a željeli zaštititi Ukrajinu od javne prepirke s Njemačkom, koja je vagala da li da joj isporuči ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove Leopard 2 i protuzračne sustave IRIS-T.

"Ideja da Ukrajinci voze vozilo natovareno eksplozivom kroz Poljsku kako bi pokrenuli napad na njemački plinovod sa njemačkog tla posebno bi iritirala njemačku javnost, piše Times.

Berlin ne želi brzati sa zaključcima

Njemački ministar obrane  Boris Pistorius upozorio je da ne treba donositi prerane zaključke pošto su američki obavještajci zaključili da je eksplozije na plinovodu izvela proukrajinska skupina.

"Savjetujem da se ne brza sa zaključcima", rekao je Pistorius prije početka sastanka ministara obrane zemalja članica EU u Stockholmu.

"Možda je to bila i lažna operacija izvedena kako bi se okrivila Ukrajina, a ta se opcija također spominje u medijima", rekao je Pistorius u intervjuu za Deutschlandfunk.

"Veliki su izgledi i za jedno i za drugto", dodao je Pistorius. 

Reznikov: sabotažu nije počinila Ukrajina" Ukrajina je već u utorak opovrgnula medijske navode da ona stoji iz spektukalarne sabotaže na plinvodima u Baltičkom moru izvedenima u rujnum, a u srijedu je optužbe odbacio i ministar obrane.

"To nije naša akcija", ustvrdio je ministar Oleksij Reznikov koji je također u srijedu na skupu u Stockholmu.

Jedan savjetnik šefa države je odbacio umješanost Kijeva, icijenivši da se radi o "zabavnim teorijama zavjere".

Pulitzerov novinar: Uništenje plinovoda po naređenju Bidena

Početkom veljače, istraživački novinar Seymour Hersh objavio je, pozivajući se na neidentificirani izvor, da su ronioci američke mornarice uništili cjevovode eksplozivom po zapovjedi američkog predsjednika Joea Bidena. 

Hersh tvrdi da je operacija provedena "pod pokrićem vježbe NATO-a sredinom prošlog ljeta, poznate kao Baltic Operations 22 ili BALTOPS 22", a koja je provedena u lipnju uz obale Njemačke. Navodi da su američki ronioci, koristeći vojnu vježbu NATO-a kao paravan, postavili mine duž cjevovoda koje su kasnije detonirane daljinski.

Bijela kuća priopćila je da je Hershov iskaz "potpuno lažan i potpuna izmišljotina".

Hersh je postao poznat po otkrivanju masakra u My Laiju 1968. godine i skandala u zatvoru Abu Ghraibu sredinom 2000-ih, pisao je za The New Yorker i The New York Times, a dobitnik je i nagrade Pulitzer.

11:30 - Ukrajinska protuzračna obrana uništila je dvije iranske bespilotne letjelice tijekom noći, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje. U ažuriranju na Telegramu, ukrajinske vlasti su rekle da su dronove kamikaze lansirali Rusi sa sjevera zemlje.

“U ponoć 8. ožujka 2023. protuzračna obrana uništila je dvije iranske bespilotne letjelice kamikaze 'Shahed-131/136', kojima su okupatori napali Ukrajinu iz sjevernog smjera”, stoji u objavi.

10:22 - Muškarac je pritvoren u ukrajinskom lučkom gradu Odesi pod sumnjom da je "neprijateljski doušnik". U objavi na Telegramu, ukrajinska sigurnosna služba, poznata kao SBU, rekla je da je ruski suučesnik pronađen dok su policajci poduzimali "protu-subverzivne mjere" na jugu zemlje.

Muškarac, čije ime i dob nisu objavljeni, optužen je za objavljivanje informacija o bazama ukrajinskih trupa i lokaciji "kritičnih infrastrukturnih objekata" na zabranjenim društvenim mrežama. SBU je rekao da su te informacije koristile ruske snage za pripremu i izvođenje ciljanih raketnih napada. "Prema istrazi, osumnjičenik je lokalni stanovnik koji podržava oružanu agresiju Ruske Federacije i opravdava ratne zločine Rusa", stoji u objavi. Osim toga, na vlastitim stranicama u zabranjenim društvenim mrežama pozivao je na nasilno preuzimanje državne vlasti i uništenje ukrajinskog naroda.


9:25 - U najnovijem izvješću objavljenom u utorak američki Institut za ratne studije (ISW), skupina američkih stručnjaka, navodi da su ruski vojnici "vjerojatno" osvojili istočni dio grada pošto su se se iz te zone "kontrolirano povukle" ukrajinske snage, podsjeća agencija AFP.

Britanska obavještajna služba tvrdi da se Rusija suočava s dilemom - pokrenuti novi napad na Vuledar, ili nastaviti podupirati intenzivne borbe oko Bahmuta. Također spominju ruskog ministra obrane Šojgua koji je nedavno prvi put posjetio bojište u Ukrajini. Smatraju kako je to bio odgovor na video zapovjednika grupe Wagner Prigožina u posjetu svojim vojnicima na prvim linijama.


9:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Rusija imati "otvoreni put" kroz istok zemlje ako Bahmut padne u njihove ruke, u intervju za CNN u kojem je branio svoju odluku da ne povuče vojnike iz opkoljenoga grada. "Ako zauzmu Bahmut, ruske snage imat će otvoren put prema ključnim gradovima na istoku Ukrajine", napomenuo je Zelenski.

Za Ukrajinu je to "taktički važno", rekao je i ustvrdio daje vojno vodstvo jedinstveno u odluci da se u gradu zadrže postrojbe i produlji obrana grada koji je nakon višemjesečnih ruskih napada na rubu pada u ruke ruske vojske.

"Shvaćamo da će nakon Bahmuta moći ići dalje. Mogu ići na Kramatorsk, ili Slovjansk. Nakon Bahmuta imat će otvoren put prema ostalim gradovima u Ukrajini, u Donjecku. Zato naši dečki tamo ostaju", rekao je Zelenskij Za CNN.

Također je rekao da ono što Rusija želi s Bahmutom je postići barem jednu pobjedu, makar ga sravnila sa zemljom i poubijala sve civile. To bi, po njegovim riječima, pomoglo u mobilizaciji ruskog društva kako bi se stvorila ta predodžba o moćnoj vojsci.


9:10 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas se sastaje s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, još jednom su potvrdili iz njegova ureda.

Najavili su razgovore o nastavku inicijative za prijevoz žitarica Crnim Morem te "drugom važnim problemima".

Ukrajinski izvori jučer su rekli da su započeli online pregovori s partnerima o produženju ugovora o žitu, ali razgovori nisu bili izravni s Rusijom. Ukrajina je ranije izrazila nadu da će se ugovor produžiti na godinu dana, kako bi se dalo jamstvo stabilnosti uvoznicima i izvoznicima, te da će se proširiti na luku Mikolaiv.


8:15 - Ruska skupina plaćenika Wagner preuzela je punu kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta, rekao je u srijedu osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin. "Jedinice privatne vojne tvrtke Wagner preuzele su kontrolu nad istočnim dijelom Bakhmuta", rekao je Prigožin u glasovnoj snimci na Telegramu. “Sve istočno od rijeke Bahmutka potpuno je pod kontrolom Wagnera”, rekao je.

U utorak je Volodimir Zelenski upozorio u intervjuu za CNN da bi to bio "otvoren put" za ruske trupe da zauzmu gradove u Ukrajini ako preuzmu kontrolu nad Bakhmutom. "Ovo je taktika za nas, razumijemo da bi nakon Bahmuta mogli ići dalje", rekao je ukrajinski predsjednik. Prigožin je i ranije objavljivao tvrdnje o preuranjenom uspjehu, izvještava Reuters. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


8:10 - Ruske snage izvele su više od 30 neuspješnih napada tijekom prošlog dana samo u blizini Orihovo-Vasilivka, 20 km sjeverozapadno od Bakhmuta, rekao je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u svom današnjem dnevnom ažuriranju. Granatirali su područja 10 naselja duž Bakhmutske dionice bojišnice. "Neprijatelj, unatoč značajnim gubicima ... nastavlja jurišati na grad Bakhmut", dodao je Glavni stožer.


8:07 - Ulična rasvjeta u Harkivu jučer se upalila prvi put od početka rata, objavio je gradonačelnik Terehov na Telegramu. "Više od godinu dana jedini izvor svjetla u Harkovu tijekom mračnih sati dana uglavnom su bila svjetla automobila. U to vrijeme bilo je mnogo prometnih nesreća u kojima su ljudi bili ozlijeđeni", napisao je. Svjetla su se upalila u utorak navečer od 18 do 19.30 sati.

"Umjesto tisuću riječi. Gradska rasvjeta upaljena je u Harkivu prvi put u više od godinu dana" napisao je Gerašenko uz sliku reflektora i kijevske zasave.

Ključne riječi

Komentara 24

CB
Crn biser
15:55 09.03.2023.

obrana Bahmuta odradit će što treba-uništiti snage ruskih okupatora dok traju pripreme za ofenzivu UA vojske

AK
Al kemičar
15:57 09.03.2023.

wagner na kraju možda zauzme Bahmut, ali on će zbog enormnih gubitaka prestati biti ikakav vojni faktor u ukrajini. padom bahmuta pada i wagner

Avatar Ukrajinci su heroji
Ukrajinci su heroji
15:58 09.03.2023.

rusi se tvarno nemaju čime hvaliti, nakon 8 mjeseci borbe zauzeli su pola gradića uz gubitak 25.000 ljudi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije