Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA DIPLOMACIJA

Predsjednica ga neće u New Yorku, problem s Blažekovićem morat će riješiti HDZ i HNS

Boris Blažeković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.02.2018.
u 21:39

Ni iz Vlade ni iz MVP-a do zaključenja broja nismo dobili komentar, a najnoviji razvoj događaja nije komentirao ni HNS

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne namjerava potpisati postavljenje Borisa Blažekovića za generalnog konzula u New Yorku, doznajemo iz Ureda predsjednice. S Pantovčaka se doznaje i da su prošli tjedan o tome upozorili sukreatora vanjske politike, premijera Andreja Plenkovića.

Ni iz Vlade ni iz MVP-a do zaključenja broja nismo dobili komentar, niti je najnoviji razvoj događaja komentirao HNS, čiji je Blažeković kadar. Uz komentare koje je pisao na društvenim mrežama, a u kojima je rječnikom neprimjerenim za diplomata komentirao predsjednika SAD-a i njegove birače, ali i rad predsjednice i premijera, čiju bi politiku trebao provoditi, Blažeković je i loše prihvaćen u hrvatskoj zajednici u toj državi. Uz peticije protiv njegova imenovanja, otvorenim pismom reagirao je fra Nikola Pašalić iz hrvatske župe u New Yorku. Blažeković se prije nekoliko dana opravdavao time da je te kvalifikacije pisao kao političar, prije nego što je znao da će postati konzul.

Amerikanci nisu reagirali na najavu postavljanja Blažekovića, ali oni to i ne mogu. Naime, dok se pri imenovanju veleposlanika čeka pristanak države domaćina, kod generalnog konzula procedura je drukčija. Pristanak nije potreban, ali država domaćin ipak može “ne odobriti” konzula, no tek kad stigne u odredište.

Blažekovićevi kritičari ističu i kako mu nedostaje obrazovanje jer je završio samo Školu za cestovni promet te Londonsku školu za odnose s javnošću u Zagrebu. Bavio se manekenstvom, imao je agenciju za modele i restoran. Bio je saborski zastupnik, voditelj HNS-ove političke akademije, voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Javnost ga pamti kao jednog od najrastrošnijih zastupnika. Govori se kako je prije nekoliko godina bio na korak do imenovanja kulturnim atašeom u Beču.

Blažekovića je potvrdio saborski Odbor za vanjsku politiku, no s najavom predsjednice da neće nastaviti s originalnim supotpisom Blažekovićeve kandidature koji je dala prije nego što su sporni napisi postali javni, a upravo predsjednica finalizira imenovanja, postupak je nemoguće provesti pa će situaciju morati razriješiti HDZ i koalicijski partner HNS. Jedan je to od elemenata šire slike hrvatske diplomacije. Naime, već se neko vrijeme čeka imenovanje 30-40 veleposlanika i konzula. Posebno zabrinjava što Hrvatska u važnim državama, kao što Turska, Izrael, Švicarska i Belgija, nema veleposlanika.     

Komentara 58

GR
greenvest
15:12 20.02.2018.

Sve rečeno sinoć u Bujici...i glavni protagonisti iz New Yorka....

Avatar anti_komunist
anti_komunist
15:58 20.02.2018.

zapaprio vam je narod hr i bujica........he he...

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:20 20.02.2018.

najsmješnije je od svega da je samo jedan medij u HR tj Narod.hr pisao protiv toga da šofer može biti konzul a svi ostali medji su prešutno podržali Pelnkovića,vrdoljaka i šofera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije