Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEPORI Pokazuju li sudski procesi koji se upravo vode protiv čelnika hrvatskog naroda u BiH njihovu korumpiranost ili je riječ o političkom progonu

Pravednost iznad nacionalnosti

plus_pravednost_tx.jpg
import
11.10.2005.
u 17:36

Hoće li slučaj odbjegloga Ante Jelavića, bivšeg čelnika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH, koji je na Sudu u Sarajevu nepravomoćno osuđen na deset godina, postati još jedan otvoreni problem između dviju susjednih država?

Bijeg
Naime, A. Jelavić nije se pojavio na čitanju presude, nego je nekoliko sati prije nego što mu je sudac izrekao drakonsku kaznu napustio glavni grad susjedne države i sklonio se u Hrvatsku. Prema informacijama koje imamo i koje smo objavili u nedjelju, Jelavić je izrazio spremnost predati se hrvatskom pravosuđu, od kojega bi zatražio obnovu postupka pred hrvatskim sudom.

– Jelavić nije kukavica, kako je izjavio tužitelj McNair, nego je bio prisiljen zatražiti proces pred neovisnim sudom. U sudnici smo jasno dokazali da novac iz Republike Hrvatske nije bio dio službenog proračuna Federacije BiH. Zbog toga je optužnica morala biti odbačena – rekao je njegov odvjetnik Barbarić.

Iako je za Jelavićem raspisana Interpolova tjeralica, on se u Hrvatskoj može osjećati sigurno jer ga ne smije uhiti nijedan policajac. Razlog je tomu njegovo dvojno državljanstvo, odnosno i državljanstvo Republike Hrvatske, koje je stekao rođenjem u okolici Vrgorca. Policija u Hrvatskoj dobila je obavijest da je za njim raspisana tjeralica, ali prema hrvatskim zakonima, njegovo uhićenje nije dopušteno. Naime, dok hrvatsko pravosuđe ne zatraži ustupanje kaznenog progona od sudstva u BiH, Jelavić se slobodno može šetati Hrvatskom.

Bosanskohercegovačka strana na sve to gleda malo drukčije te, kako kaže međunarodni tužitelj za organizirani kriminal i korupciju John McNair, koji je bio tužitelj u Jelavićevu slučaju, BiH nema nakanu hrvatskom pravosuđu ustupiti nijedan predmet koji se vodi protiv Ante Jelavića.
– Jelaviću je suđenje završeno i neće biti nikakvog ustupanja predmeta Hrvatskoj – izjavio je tužitelj McNair za bosanskohercegovačku televiziju.

Zapravo, Jelavićev slučaj otvara još niz neriješenih provosudnih pitanja između BiH i Hrvatske. Tužitelj McNair, koji je, kaže, Jelavićevu osudu doživio kao svoju zadovoljštinu u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH, diskretno je najavio sljedeći potez međunarodne zajednice u odnosima između dviju susjednih država.

Naime, istaknuo je kako Jelavićev slučaj pokazuje da bi BiH i Hrvatska što prije trebale potpisati sporazum o izručenju osoba osuđenih zbog kaznenih djela. No, njegova je ideja u koliziji s hrvatskim Ustavom, koji jasno zabranjuje izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama. Kad bi se taj sporazum i potpisao, ne bi se mogao odnositi na građane Hrvatske, a time ni na Antu Jelavića, jer svi ti međudržavni sporazumi o izručenju reguliraju izručenje samo građana države koja ih traži.

Glasnogovornik Suda BiH Refik Hodžić najavio je pak kako će nepravomoćna presuda na kaznu zatvora od 10 godina u pisanom obliku do 1. studenoga biti dostavljena Jelavićevu branitelju. On će imati rok 15 dana za pritužbu na prvostupanjusku presudu, a nakon toga Sud u BiH će, ako Jelavićev i ne bude nazočan, moći odlučivati o njoj.

Drakonska kazna
Jelavićev bijeg od drakonske sudske kazne u BiH te velik broj sudskih procesa protiv najviših političkih predstavnika Hrvata u tijelima BiH, ako ništa drugo, hrvatsku bi službenu politiku trebali bar zabrinuti jer je Hrvatska, prema Ustavu, dužna pomoći sunarodnjacima u BiH. Hrvatska se ne bi trebala miješati u politiku i neovisno sudstvo BiH, koje je puno tužitelja i sudaca iz različitih dijelova Europe, nego bi se, kao i OESS u Hrvatskoj u tužbama protiv građana srpske nacionalnosti, trebala zainteresirati za pravedan tijek tih sudskih procesa.

Jer i slučaj Ante Jelavić koji je u bijegu i brojni sudski procesi koji se vode protiv čelnika hrvatskog naroda u BiH pokazuju da je riječ ili o korumpiranosti vodstva hrvatskog naroda u BiH ili o njihovu političkom progonu.


Mladen Lijanović: Neću bježati

Jedan od suvlasnika tvrtke “Lijanovići” i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović kaže kako uopće ne razmišlja o bijegu u Hrvatsku. – Imam dvojno državljanstvo, ali ne razmišljam o bijegu jer vjerujem u pravednost bosanskohercegovačkog pravosuđa – kazao je Ivanković Lijanović.


John McNair, državni tužitelj u BiH

Tužiteljstvo BiH nema namjeru sudski predmet protiv Ante Jelavića ustupiti hrvatskom pravosuđu. Državni tužitelj John McNair, koji je vodio proces protiv Jelavića, kaže kako predmeti u kojima su donesene presude u BiH ne mogu biti ustupljeni drugim državama. Pravosudne vlasti BiH kažu kako cijeli slučaj može biti dovršen samo na dva načina. Prvi je da nakon pravomoćnosti presude Suda BiH Hrvatska Jelavića izruči Bosni i Hercegovini (u što malo tko vjeruje), a drugi da Jelavić bude prisiljen na izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. U svakom slučaju, Jelavićev bijeg utjecat će na nastavak drugog sudskog procesa protiv njega pred Sudom BiH. Riječ je o suđenju u slučaju Hrvatska samouprava, u kojem je Jelavić također prvooptuženi. Prema najavama iz Tužiteljstva BiH, suđenje će 20.listopada početi preostalim optuženicima, Miroslavu Prci i Draganu Čurčiću, dok će proces protiv Jelavića biti “zamrznut” sve dok on ne bude dostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu. (D.J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije