Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepristupačan teren

Ovaj požar gori već tjedan dana, a nije ga ugasila ni kiša

Požar Promina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/24
22.08.2017.
u 11:38

Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze.

Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ugasila ni kiša. Na nepristupačnom terenu gasi ga 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, doznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj zajednici Ličko-senjske županije.

Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino je vrh Borovača, na visini  od oko 1300 metara, ostao nepokriven zbog izrazite nepristupačnosti te se očekuje pomoć zračnih snaga, barem u tome da se na požarište dostavi spremnik vode, tzv. kruška.

Tražili pomoć zračnih snaga

"Požar od 15. ovog mjeseca traje neprekidno, unatoč tome što je u međuvremenu padala i kiša, jer riječ je o NP koji je u biti prašuma, a nakon kiše je krenula jaka bura, čak oko 120 kilometara na sat, koja traje već tri dana. Imamo najavu da bi mogla jenjavati predvečer, tako da bismo možda mogli dobiti u pomoć i zračne snage koje smo zatražili", rekao je Ostović i naglasio da je opožareno 120 hektara te je vatrena fronta jučer bila dugačka sedam kilometara, a danas je i duža.

Prema Ostovićevim riječima, požar je prošlog petka krenuo s Visibabe na visinu od 1160 metara nad morem, teren je nepristupačan, ali je povučena takozvana "vodena pruga" – crijeva za opskrbu vodom s jakim crpkama koje vodu tjeraju uzbrdo postavljena su u duljini od gotovo dva kilometra.

"Domicilni vatrogasci iz Senja kažu da je prvi put voda došla na Premužićevu stazu jer je požarište protegnuto na cijelu dužinu Premužićeve staze, a tu su i vatrogasna vozila sa svojim spremnicima, sve je izuzetno teško, u uvjetima kada su noći i jutra hladna, posebno zbog bure, ali pokrivamo cijeli teren te vjerujem u uspjeh gašenja", rekao je Ostović.

Ključne riječi

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
11:56 22.08.2017.

.....zašto ne kupimo kanadere na LIZING umjesto limuzina za nerad.........................................nema ih niti čuti niti vidjeti...............nek se srame.....................više mi nego oni....................

Avatar CVETKO1
CVETKO1
14:22 22.08.2017.

Nisu , valjda , opet Srbi ! Pa , nema ih u tom krajoliku ! Ali , nikad se ne zna ... razmislite !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije