Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODNA POJAVA

Djelomična pomrčina Sunca mogla se vidjeti danas iznad Hrvatske

Dusko Marusic/PIXSELL
10.06.2021.
u 10:48

Prstenasta pomrčina Sunca nastaje kada se u ravnini postave Sunce, Mjesec i Zemlja.

Pomrčinu Sunca danas će moći vidjeti samo rijetki stanovnici sjevera Kanade, Grenlanda, polarnog kruga i ruskog sjevera i dalekog istoka, dok će se u Hrvatskoj moći vidjeti samo kao djelomična pomrčina Sunca. 

Prstenasta pomrčina Sunca nastaje kada se u ravnini postave Sunce, Mjesec i Zemlja. S obzirom na udaljenost Mjeseca od Zemlje i promjer njegova diska, Mjesec neće posve prekriti Sunce već će doći do formiranja prstena oko diska. 

Početak pomrčine nastupa u 11:57, maksimum pomrčine biti će u 12:28 a kraj pomrčine dogodit će se u 13:00. Moguće je da s obzirom na to gdje se nalazite u Hrvatskoj počne koju minutu prije ili poslije tog vremena, piše Regionalexpress. 

Zbog zdravlja očiju ne treba gledati u pomrčinu direktno jer može doći do oštećenja očnih živaca. 
 

Ključne riječi

Komentara 3

KR
Korisnik.ri
13:30 10.06.2021.

Može se gledati direktno. Zašto komercijalisti naočala i opreme toliko manipuliraju narod da se ne smije gledati na pomrčinu kako bi prodali proizvod. Kažu "može doći do oštećenja živaca".... Pa komercijalisti-manipulanti, do oštećenja može doći i kad gledaš prema Suncu i kad nije pomrčina, ili u sijalicu sa više lumena kad gledaš, ili iz tamne prostorije kad naglo izađeš na otvoreno i sunčano.... Prestanite narod praviti budalom!

AU
austrougarskigeneral
10:58 11.06.2021.

nisam nista vidio nije se moglo dobro vidjeti a bilo je i oblaka

FA
FantaOrange
12:57 10.06.2021.

Blizi nam se kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije