Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINCI IZ AUSCHWITZA

Poljaci objavili popis nacističkih zapovjednika i čuvara, među njima ima i Hrvata

čuvari auschwitza
Foto: pamiec.pl
1/6
01.02.2017.
u 11:03

Većina čuvara, među kojima je bilo i 200 žena, provela je neko vrijeme u poljskim i ruskim ratnim logorima, no pedesetih godina prošlog stoljeća puštena je na slobodu.

Poljski Institut nacionalnog sjećanja (INR) objavio je imena gotovo deset tisuća nacističkih zapovjednika i čuvara koji su sudjelovali u ubijanju Židova u Auschwitzu.

Institut je odlučio objaviti bazu podataka kako bi odbacio lažne navode da je većina čuvara bila iz Poljske, javlja Daily Mail.

Navode kako je među 9686 imena najviše onih iz Njemačke, a oni su prije rata bili farmeri, mesari, učitelji, postolari, a bilo je i drugih zanimanja. 

Nakon što je završio rat, u blizini Krakowa sudilo se zapovjedniku logora Arthuru Liebehenschelu i starijim dužnosnicima kojih je bilo 33, a većina je završila na vješalima.

Većina čuvara, među kojima je bilo i 200 žena, provela je neko vrijeme u poljskim i ruskim ratnim logorima, no pedesetih godina prošlog stoljeća puštena je na slobodu.

Među imenima stražara bilo je i onih koji dolaze s hrvatskog područja. Tako se na popisu našlo i ime Josefa Vogela koji je rođen 1916. godine u Iloku. Navedeno je kako je napola Hrvat, napola Nijemac.

Njemačko i hrvatsko državljanstvo naveo je i Stanislav Konrad Denzinger, ''folksdojčer iz Hrvatske''. Rođen je 1924. godine.

U Srijemskoj Mitrovici 1921. godine rođen je Stanislav Watz, također ''folksdojčer iz Hrvatske".

>> Branko Lustig otkrio kako izgleda jedan 'dobar dan' u logoru

Komentara 22

VI
viluk007
11:24 01.02.2017.

pa dobro čemu više to da izmišljate i nalazite zločince hrvate pa ako ih fali vi im dodajete folksdojčere, taman toliko su hrvati i kapetan dragan, i šešelj i ratko mladić i babić i šljivančanin i pupavac i stanimirović, dajte nas više pustite namiru sjašite više krvopije.

Avatar superhik74
superhik74
15:29 01.02.2017.

Ako su "folksdojceri" hrvati s obzirom da dolaze s hrvatskog podrucja, onda je NIkola Tesla pravi pravcati hrvat jer je i on dosao s hrvatskog podrucja.

Avatar western_star
western_star
11:25 01.02.2017.

to nisu bili čuvari već preodgajatelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije