Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNICA JORDANOVAC

Obitelj preminulog pacijenta napala osoblje i policajce. Među privedenima i maloljetnici

Policijska intervencija u bolnici Jordanovac nakon dojave o neredu i napadu na osoblje
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
25.01.2019.
u 15:54

Muškarac je preminuo od terminalnog karcinoma i obitelj je to primila vrlo agresivno, rekao je akademik Miroslav Samaržija

Zagrebačka policija je nakon incidenta u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje je više osoba napalo medicinsko osoblje, privela na kriminalističko istraživanje ukupno sedam osoba, uključujući dvije maloljetne osobe i muškarca koji je prvotno pobjegao s mjesta napada. Više detalja trebalo bi biti poznato nakon kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku.

Podsjetimo, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac jutros je obitelj preminulog pacijenta napala medicinsko osoblje, jedna medicinska sestra zbog pada je završila na obradi, a razbili su i jedna staklena vrata na odjelu. Preminuli muškarac bio je u terminalnoj fazi raka i njegovu smrt obitelj je iskalila vređanjem i napadanjem osoblja na Jordanovcu koje je pozvalo policiju.

- Muškarac je preminuo od terminalnog karcinoma i obitelj je to primila vrlo agresivno, verbalno, a na kraju prijetnjama nasrnula na osoblje koje jasno ne može biti krivo niti može učiniti išta više nego medicina može. Krajnje neprimjereno, vrlo agresivan i ružan čin. Razbili su jedna staklena vrata no nije problem u vratima nego u samoj reakciji jer ako prijetiš ljudima koji rade svoj posao onda to prelazi svaku mjeru - komentirao je akademik Miroslav Samaržija, ravnatelj Jordanovca.

- Gospodin je preminuo u terminalnoj fazi maligne bolesti, od karcinoma pluća. Obitelj to nije mogla prihvatiti i postali su jako agresivni te su počeli razbijati neke stvari. Napali su liječnike i medicinske sestre i bili smo prisiljeni pozvati policiju - rekao je pulmolog Marko Jakopović Hini.

Zagrebačka policija izvijestila je da su policajci upućeni u bolnicu na Jordanovcu nakon što su oko 10,15 sati dobili dojavu da više osoba stvara nered i napada medicinsko osoblje. Na mjestu događaja morali su uporabiti sredstva prisile.

Policijska intervencija u bolnici Jordanovac nakon dojave o neredu i napadu na osoblje
1/7

- Dolaskom policijskih službenika u prostor bolnice, sa ciljem smirivanja situacije i sprječavanja daljnjih protupravnih ponašanja na štetu stručnog osoblja bolnice, policijski službenici uporabili su sredstva prisile nad nekoliko tamo zatečenih osoba - navela je PU zagrebačka.

Jakopović kaže da se radilo o dva muškarca i nekoliko ženskih osoba, od čega dvije maloljetne osobe.

- Porazbijali su neka stakla, napali su staklenim čašama i razbijenim staklom osoblje i policiju - rekao je pulmolog s Jordanovca.

Reakcija sindikata

"Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara medicinskih tehničara najoštrije osuđuje sve oblike napada na medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike u pružanju zdravstvene zaštite građanima.

Na žalost, takvih napada ima sve više kako u bolnicama, tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštititi te hitnoj medicini. Sindikat je u nekoliko navrata zahtijevao i od Ministarstva zdravstva i od Ministarstva pravosuđa da se navedeno pitanje riješi, naročito stoga što je još Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva zaključenom u prosincu 2013. godine, ugovoreno da će Ministarstvo zdravstva pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa da se napad na zaposlenog u djelatnosti zdravstva smatra napadom na službenu osobu.

Smatramo da je zdravstvenom osoblju nužno pružiti sigurno radno okruženje jer obavljaju vrlo zahtjevan i odgovoran posao, naročito uzimajući u obzir veliki nedostatak i liječnika i medicinskih sestara.

lako je najnovijim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona definirana Prisila prema zdravstvenom radniku, te je učinjen pomak u tom smislu, smatramo nužnim uvođenje termina napada na službenu osobu.

Isto tako smatramo da je u zdravstvenim ustanovama nužno osigurati prisutnost zaštitarskih službi kako se ovakvi slučajevi ne bi događali", stoji u priopćenju.

 

Ključne riječi

Komentara 126

ED
edvardl
13:15 25.01.2019.

Zašto ne pišu imena i prezimena...da se radilo o hrvatskim braniteljima, pisala bi imena njih i njihovih obitelji!tri koljena unazad!? Imena ne smiju pisati zbog istambulske i marakeške...???

JE
jejeee
13:09 25.01.2019.

bas sam prolazi hainzlovom dok su silom htjeli kroz guzvu...i da radi se o 2 cigana u bmwu karlovackih tablica...odvratna *amad!

PR
PrimoracRi
12:23 25.01.2019.

Je li manjina ugrožena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije