Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revidiraju podatke

Pogrešno vodili evidenciju: Umirale s rakom, a ne od njega

rak dojke
Foto: Thinkstock
1/6
11.02.2018.
u 07:00

Pada smrtnost od raka dojke među ženama mlađim od 50 godina.

Ministarstvo zdravstva osnovalo je posebno povjerenstvo koje revidira podatke o umrlima od raka, konkretno raka dojke, s obzirom na to da je utvrđeno da su ti podaci u nas – netočni i pretjerani! Smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj godinama je u nesretnom vrhu EU što se nebrojeno puta analiziralo i svakako objašnjavalo: od kasne dijagnostike, (ne)dostupnosti liječenja, loše politike javnog zdravlja itd. Međutim, dio tih crnih brojki jednostavno je posljedica – netočne evidencije, što nam je potvrdio ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

– Kad smo vidjeli da postoji nepodudarnost, mi smo odmah pokrenuli povjerenstvo koje je na više slučajeva pokojnica ustanovilo da su prijavljene zbog karcinoma dojke iako je neposredni uzrok smrti bila druga bolest. Tako da to moramo žurno ispraviti. Screening koji radimo poboljšao je rano otkrivanje, a time i izlječivost i apeliramo na što veći odziv na taj program – rekao je ministar Kujundžić dodajući da “ni slučajno nismo najgori u Europi”.

rak dojke
1/10

Kako doznajemo, revidiraju se podaci za 2016. godinu i žene umrle od raka dojke kojima je “pripisana” ta dijagnoza kao uzrok smrti. Povjerenstvo koje je osnovao ministar Kujundžić vodi prof. dr. sc. Boris Brkljačić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

– Radi se točna analiza za 2016. godinu, a za 2017. posebno se jako pazi. Visoke stope mortaliteta odnosile su se u velikoj mjeri na starije žene koje su umirale s karcinomom dojke, a ne od karcinoma dojke. Kod nas se, međutim, bilježilo da je među tim umrlim ženama više od trećine njih starije od 80 godina. Ne može biti da 34 posto žena koje su umrle od raka dojke ima više od 80 godina i zato su nam brojke tako visoke – objašnjava prof. Brkljačić.

Ako je žena nekoć ranije bolovala od raka dojke ili je uz tu dijagnozu preminula od sasvim drugog uzroka, evidentirana je u sustav kao da je uzrok njezine smrti – rak dojke. Te su brojke, napomenut će prof. Brkljačić, znatno manje. A koliko točno, pokazat će rad povjerenstva koje predvodi ovaj cijenjeni liječnik.

– Smrtnost od raka dojke kod žena mlađih od 50 godina kod nas pada. Realno za 2016. godinu 62 žene mlađe od 50 godina preminule su od raka dojke. To trebamo spriječiti, umiranje mlađih žena koje ne idu na screening i kod kojih onda karcinomi budu agresivniji. U dobnim skupinama žena ispod 50 i onih od 50 do 69 godina brojke pokazuju mali pad smrtnosti – kaže prof. Brkljačić.

Komentara 18

BE
Bel
09:10 11.02.2018.

Tocno je da je evidencija u HR vrlo losa i da brojke bilo pozitivne bilo negativne nisu tocne. Tocno je i da nam na raspolaganju stoji nesto manji opseg lijekova nego u inozemstvu. Ali je isto tako tocno da su nasi pacijenti zapusteni, da ne vode racuna nimalo o svom zdravlju i da dolaze u bolnice kada su u odmakloj fazi bolesti. Da li se radi o neobrazovanju, siromastvu, zatucanosti ili? Tesko je reci, ali kako objasniti da mlade zene zive s tumorom dojke velicine deset cm par mjeseci i godina cak i ne odlaze doktoru? Nasoj naciji internet sluzi samo za sport, seks i modu. Procitati kakav clanak koristan za zdravlje je pretesko. Hrvatska je postala Big Brother, nikakve revizije brojki nece pomoci....

Avatar sindarela
sindarela
07:40 11.02.2018.

Baš super objaviše da je za sve kriva evidencija i onda nam zdravstvo na prvom mjestu u Europi

BL
bljak007
09:02 11.02.2018.

Zdravstvo, korigira evidenciju, umjesto da se pozabavi pravilnim lječenjem, i borbom za proizvodnju zdrave hrane,hrana bez kemije, bez pesticida, bez herbicida, bez gmo, iz duhana otrovnih 70 supstanci, jer ta kemija potiče rak, kao kad su davnih godina preživače počeli hraniti sa koštanim brašnom, pa došlo do kravljeg ludila, a onda se svi čudili odkud to, kao pura dreku. Ali sve je to splet, mi ćemo trovati, medicina koliko toliko lječiti, farmaceutske industrije proizvoditi neučinkovite ljekove, a narod umirati, ili ak imaš para možeš se lječiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije