Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počinje suđenje četvorici Srba za ratni zločin u Slunjskoj Selnici

Rade Peleš već je osuđen za ovaj zločin, a ostali su nažalost i dalje nedostupni hrvatskom pravosuđu.
26. travnja 2010. u 15:07 0 komentara 7 prikaza
sud
Foto: ARHIVA VL

Po optužnici Županijskoga državnog odvjetništva u Karlovcu ovoga tjedna počinje suđenje Miroslavu Bijeliću, Savi Padežaninu, Đuri Tepšiću i Radi Bjelošu, pripadnicima srpskih paravojnih formacija, za ratni zločin u Domovinskom ratu.

Tereti ih se kao izravne izvršitelje za ubojstvo Josipa Obranovića 15. svibnja 1992. godine u Slunjskoj Selnici. Po optužnici, njih četvorica su bez ikakva razloga u Obranovića, koji je bio civil na obali Kupe, ispalili više hitaca iz pušaka. Svjedoci koji su tijekom istrage saslušani govorili su da je Obranović pokušao pobjeći s tada okupiranog prostora. Nakon toga održan je sastanak svih koji su živjeli u Selnici kad su predstavnici tamo smještene 4. čete 1. bataljona 5. kordunaške brigade zaprijetili svima da ne smiju bježati. Rečeno je da će Obranović i njegova majka biti strijeljani. Jedna svjedokinja vidjela je da Obranovića odvode četiri vojnika do kupske obale, gdje su ga maltretirali više puta bacivši veslo u vodu i prisiljavajući da im ga vrati. Nakon toga čula je pucnjeva, a Obranović se više nikada nije vratio. U sudskom spisu su i dokumenti nađeni u tadašnjem zonskom štabu Teritorijalne obrane Vojnić, u predmetu nazvanom “Likvidacija Josipa Obranovića”. Za isti zločin već je suđeno Radi Pelešu, zapovjedniku Bijelića, Padežanina, Tepšića i Bjeloša. Osuđen je i odslužuje kaznu. Ostala četvorica prije rata živjeli su u Sjeničaku, a sada im je prebivalište nepoznato i nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.