Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2020.

Pobijedili partijsko kadroviranje: Zbog taktike i nepodobnosti s posljednjeg mjesta u – Sabor

Božidar Kalmeta, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić
Foto: PIXSELL
1/4
06.07.2020.
u 16:31

Zdravko Marić, ministar financija, ponovno je dokazao da je omiljen među HDZ-ovim biračima u 5. jedinici – glas mu je dalo više od trećine njih

Parlamentarni su izbori još jednom potvrdili moć preferencijalnoga glasovanja. Nemalen je broj onih koji su se u izbornu utrku otisnuli s posljednjih mjesta, što zbog taktike što zbog nepodobnosti, pa u Sabor ušli sa samoga vrha lista. Za Peđu Grbina, koji je poznat kao vrlo aktivan saborski zastupnik, ali predstavlja i oporbu šefu SDP-a Davoru Bernardiću, u borbi za novi mandat bilo je rezervirano začelje na Restartovoj listi u 8. jedinici. Zahvaljujući čak četvrtini glasova, u Sabor će ući kao najbolje plasirani na listi.

Za Božidara Kalmetu mnogi će reći kako je neuništiv bez obzira na niz afera koje su se tijekom godina vezivale za njegovo ime, a pokazalo se tako i sinoć – s oko 18 posto glasova s posljednjeg je mjesta HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici skočio na prvo.

Tek zakoračio i skoro pobijedio

Bivši SDP-ovac Bojan Glavašević i s posljednje je pozicije osvojio najviše glasova koalicije predvođene Možemo! u 6. izbornoj jedinici. Njega je zaokružila gotovo trećina birača te opcije. Iako je tek zakoračio u politiku, glazbenik Mile Kekin već je stekao popularnost birača pa je sa začelja liste opcije Možemo! i partnera u 7. jedinici i zamalo završio u Saboru. Junak preferencijalnih glasova je, baš kao i prije četiri godine, i Siniša Hajdaš Dončić, bivši Milanovićev ministar i još jedan oporbenjak u SDP-u. Iako je osvojio mnogo manje glasova u 3. izbornoj jedinici nego na proteklim izborima, s 14. se mjesta popeo na drugo. I Mihael Zmajlović bio je 14. na listi Restarta u 7. jedinici, a završio je kao treći. Listu HDZ-a u 7. jedinici zatvarala je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu, a koju je javnost upoznala u pandemiji koronavirusa zahvaljujući Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Popela se ona na visoko treće mjesto, s 4,45 posto glasova. Ostavila je iza sebe i Domagoja Ivana Miloševića, bivšeg ministra i glavnog tajnika stranke iz vremena Tomislava Karamarka. Bivši predsjednik države Ivo Josipović za ulazak u Sabor borio se s posljednjeg mjesta Restart koalicije u 1. izbornoj jedinici. Birači su ga lansirali na treću poziciju.

Dovođenje Ivana Penave u svoj tabor isplatilo se Miroslavu Škori – upravo je vukovarski gradonačelnik i donedavni HDZ-ovac prikupio čak 41 posto glasova Domovinskog pokreta u 5. jedinici, gdje je bio i nositelj liste. Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i najprofiliranije lice osječko-baranjskog ogranka još od vremena Branimira Glavaša, uvjerljivi je pobjednik preferencijalnoga glasovanja na listi svoje stranke u 4. jedinici, koju je i predvodio – zaokružilo ga je nešto više od 42 posto glasača. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, ponovno je dokazao kako je omiljen među HDZ-ovim biračima u petoj jedinici – glas mu je dalo više od trećine njih. Stevo Culej posljednjih je mjeseci “iskakao iz tračnica” u HDZ-u. U predsjedničkoj je kampanji podržao Miroslava Škoru, a na jučerašnjim izborima zadatak mu je bio preoteti glasove upravo Škorinu Domovinskom pokretu u 5. jedinici. Ciljao je, baš kao i prije četiri godine, na preferencijalne glasove, za koje se borio s 14. mjesta. S iste je pozicije, naime, u bitku za saborsku fotelju startao i na prošlim parlamentarnim izborima i tada je bio uspješan – osvojio je 11,98 posto glasova. Izborio je ovoga puta pet posto glasova, što je u konačnici četvrta pozicija.

Pred samu izbornu kampanju čelnik HDZ-a Andrej Plenković rehabilitirao je Miru Kovača, svog oponenta na proljetnim unutarstranačkim izborima. No, stavljen je na začelje liste u 6. izbornoj jedinici.

Nije bilo dovoljno

Kovač je, kada je to objelodanjeno, komentirao kako je dobio “počasno 14. mjesto” te ustvrdio da nije tražio nikakve posebne pozicije. Uspio se popeti tek na 8. mjesto, s 3,8 posto preferencijalnih glasova. Više sreće nije imao ni bivši Milanovićev ministar i “glasni” SDP-ovac Gordan Maras koji, po svemu sudeći, u idućem mandatu neće sjediti u saborskim klupama.

Komentara 9

AM
amaravic
16:59 06.07.2020.

Ako je hajdas doncic neka perspektiva onda buducnost sdp a i nije nesto

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:39 06.07.2020.

Ne vidim gdje je prabivši precjednik Josipović koji je bio na listi...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:59 06.07.2020.

Nije Bernardic nista kriv za poraz SDP-a, krivi su Stazic, Milanovic i Beljak koji nazivaju Hrvate fasistima!! Nikad necete tako na vlast vise!! Hrvati su u cijeloj svojoj povijesti malo nadesno, nikog ne mrzimo, ali 2020. govoriti kako su Branitelji i vjernici fasisti i to od predsjednika drzave, Beljaka, Stazica... nikad vise za vas!!! Hrvati su trn u oku ljevice!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije